Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Chodząca Puszka Pandory

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. Chodząca Puszka Pandory

    tupperware

    Od jakiegoś czasu posiadam pojemnik do przechowywania warzyw i mimo tego że mam pootwierane \"dziurki\" żeby powietrze wpadało, jest tam mnóstwo wody i warzywa gniją!! jest to pierwsza rzecz z której jestem niestety niezadowolona!! może na owocach letnich bardziej się sprawdzi niż na warzywach
  2. Chodząca Puszka Pandory

    tupperware

    ryż trzeba uprzednio zagotować, fasolkę chyba też (nie wiem bo sama nie robiłam) i nie może być w woreczkach, tylko sypki. A tak na zdrowy rozum sama pomyśl ile trzeba gotować ryż i fasolkę żeby się ugotowała, na pewno krócej niż kurczaka
  3. Chodząca Puszka Pandory

    tupperware

    niczym, poza tym że ma przegródkę i jest z innego tworzywa, obecnie jest w promocji!!
  4. Chodząca Puszka Pandory

    tupperware

    Proszę bardzo!!! mam nadzieję że się przydały i sprawdziły :-)
  5. Chodząca Puszka Pandory

    tupperware

    CIASTA CIASTO ANANASOWO - BANANOWE - puszka ananasów (440 g) - 100 ml soku z ananasów - 2 banany - 3 jajka - 100 ml oleju - 1 filiżanka cukru - 1/3 filiżanki wiórków kokosowych - 1 i 1/3 filiżanki mąki - 1 łyżeczka cynamonu Ananasy odsączamy. Banany rozgniatamy w misce do ciasta przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Do masy dodajemy ananasy pokrojone w kostkę sok ananasowy, jajka i olej oraz pozostałe składniki. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką do ciasta. Gotowe ciasto wykładamy do silikonowego Króla i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-1900 C. Pieczemy ok. 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać min, 10 minut przed wyjęciem ciasta z formy. MAJONEZOWY MURZYNEK - 1 szklanka cukru - 1 majonez (300 ml) - 0,5 szklanki kartoflanki - 0,5 szklanki mąki pszennej - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek kakao - cukier waniliowy lub inny aromat Białka ubić na sztywno w misce do ciasta. Dodać cukier i wymieszać. Dodawać kolejno pozostałe składniki. Całość wymieszać łyżką do ciasta. Wlać ciasto do formy silikonowy Król i piec ok. 30-40 min./1800C. CIASTO BANANOWE - 5 bananów (1 szklanka) rozgnieść tłuczkiem w Misce do ciasta dodać roztrzepane w Mix Maxie: - 0,5 szklanki oleju - szczyptę soli - cukier waniliowy - 5 jaj Dosypać do miski i wszystko wyrobić tłuczkiem: -3 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Piec ok. 50 min./1800C. BABKA AUSTRIACKA - 500 ml mąki - 250 ml cukru pudru - 250 ml oleju - 250 ml kwaśnej śmietany - 4 jaja - 1/2 paczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy Wszystkie sypkie produkty wsypać do miski. Dodać produkty płynne i wymieszać wszystko łyżką do ciasta. Wyłożyć ciasto do silikonowej BABIEJ GÓRY. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1750 C na około 1 godzinę. BISZKOPT - 1 szklanka mąki - 1 szklanka cukru - 6 jaj - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kartoflanki - 2 łyżki wody Żółtka z 0,5 szklanki cukru i wodą zmiksować. Białka z pozostałym (0,5 szklanki) cukrem ubić w Mix Maxie, dodać masę żółtkową. Wszystko wymieszać i przełożyć do miski. Dodać mąki, wymieszać łyżką do ciasta i wylać na blachę. Piec ok. 30 min./170-1800C. CIASTECZKA PÓŁKRUCHE - 0,5 kostki rozpuszczonego tłuszczu - 2 żółtka + 1 jajko - 1 kwaśna mała śmietana - 0,5 kg mąki - jabłka, śliwki, grzyby, kapusta itd. na nadzienie Wszystkie składniki oprócz umieścić w misce. Zamknąć, odpowietrzyć i wymieszać. Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty, nałożyć nadzienie. Zawinąć w rogaliki i piec w 1800C na złoty kolor. BRZOSKWINIOWE RÓŻYCZKI - 0,5 kg mąki - 2,5 dag drożdży - 5 dag cukru - 1/8 l mleka - 15 dag masła - 0,5 łyżeczki soli - 1 jajko - 5 dag masła do posmarowania MASA - 20 dag dżemu brzoskwiniowego - 10 dag cukru - 10 dag posiekanych migdałów - 10 dag rodzynków - 0,5 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki rumu - 20 dag cukru pudru Ciasto wyrobić w misce sposobem Tupperware. Gdy wyrośnie rozwałkować na stolnicy, tak cienko jak to możliwe. Z dżemu, migdałów i cynamonu sporządzić masę, rozsmarować ją na cieście i posypać rodzynkami. Ciasto zrolować. Roladę pokroić na plastry o szerokości 2 cm. Roztopić masło przeznaczone do smarowania i polać nią ciastka. Ułożyć je ciasno obok siebie w formie (najlepiej tortownicy o średnicy 26 cm). Przykryć całość ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie umieścić na najniższym poziomie w piekarniku nagrzanym do 2000C i piec ok. 40 min. Po ostygnięciu można ciasto pokropić rumem i posypać cukrem pudrem. DROŻDŻÓWKA I - 3 jajka - 0,5 kg mąki - 5 dag drożdży - pół kostki tłuszczu, - 3 łyżki stołowe cukru, - szklanka mleka (niepełna) - łyżka stołowa oleju, - szczypta soli, Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 3 łyżkami cukru. Roztopić tłuszcz, do gorącego wlać zimne mleko, wymieszać, dolać łyżkę oleju. Wszystko wlać do drożdży. Roztrzepać dwa całe jajka i jedno żółtko, połączyć z płynami w misce. Dosypać dwie łyżki cukru, szczyptę soli, oraz mąkę. Zamknąć miskę i zakręcić nią ok. 20 x. Wypuścić z miski powietrze i wstawić ją do bardzo ciepłej wody. Gdy miska otworzy się zamknąć ją i ponownie i znów wstawić do ciepłej wody. Czynność tę powtórzyć aż do wyrośnięcia ciasta po brzegi. Przełożyć ciasto do wysmarowanej blachy, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką. Można położyć owoce sezonowe, lub ugotowany wcześniej budyń. Wstawić do zimnego piekarnika, piec 35/40 minut w temp. 1800. Z tego przepisu można również przygotować spód do pizzy tylko zamiast 3 łyżek cukru dodajemy 1 i trochę więcej soli. KRUSZONKA - 3 łyżki stołowe cukru - 4 łyżki stołowe mąki - 1/4 kostki margaryny Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli zagniecie się kulka taka, jak ciasto na pierogi należy zamrozić i zamrożoną kruszonkę zetrzeć na tarce. Jeśli zagniecie się na sypko - posypać ciasto od razu. Można dodać wiórki, migdały, orzeszki. DROŻDŻÓWKA II (proporcje na dwie blachy) - 10 dag drożdży - 2 płaskie łyżeczki soli - szklanka cukru - 2 cukry waniliowe - 1/2 szklanki oleju - 6 żółtek - 6 szklanek mąki Drożdże rozkruszyć w Maksymilianie zasypać cukrem, dodać resztę składników i wszystko wymieszać łyżką do ciasta. 1/2 kostki margaryny rozpuścić, dodać 2 szklanki mleka, podgrzać, aby było lekko ciepłe, dodać do miski. Na końcu dodać 6 szklanek przesianej mąki i wszystko wymieszać. Zamknąć miskę, odpowietrzyć i postawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie miska sama się otworzy. Wyłożyć ciasto na blachę i jeszcze raz odstawić w ciepłe miejsce, aby powtórnie wyrosło, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800 C ok. 30-45 min. DROŻDŻÓWKA III - 5 dag drożdży - szczypta soli - 1/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka - cukier waniliowy - 1/3 szklanki oleju - 2 jajka - 3,5 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka lekko ciepłego mleka Do miski wsypać mąkę, cukier, jajka, sól i olej. Do shakera wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać. Gdy zaczyn wyrośnie dodać do miski. Zamknąć ją, odpowietrzyć i wymieszać produkty, kręcąc nią energicznie kilka razy. Wstawić do miski z ciepłą wodą. Kiedy pokrywka się otworzy, Ponownie zamknąć i odpowietrzyć i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachy i posypać kruszonką zrobioną z 1/2 kostki masła, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki wiórków kokosowych i 1 szklanki mąki. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800 - 2000C ok. 30-35 min. CIASTO ORZECHOWO - JABŁKOWE - 5 jaj - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 3/4 szklanki oleju - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 5 jabłek + szklanka orzechów włoskich Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, jaja, cukry, następnie pokrojone w kosteczkę jabłka, cynamon i posiekane orzechy. Miskę zamykamy i po odpowietrzeniu kręcimy nią energicznie, kolistymi ruchami. Po otwarciu, mieszamy jeszcze 2-3 razy łyżką do ciasta i wylewamy na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 2000C ok. 45-50 min. STRUCLA ADY (2 sztuki) - szklanka mleka - cukier waniliowy - pół kostki tłuszczu, - szczypta soli, - 3 łyżki stołowe cukru, Podane składniki rozpuścić w garnuszku nie zagotować!!! - 5 dag drożdży zasypać 1 łyżką cukru, - 1 jajko i 3 żółtka roztrzepać w Mix Maxie, Do miski wsypać 60 dag mąki, dodać połączone w shakerze wszystkie składniki płynne. Miskę zamknąć, odpowietrzyć, zakręcić nią ok. 20 x. Wstawić do zdecydowanie ciepłej wody, i poczekać aż miska się otworzy. Wyrobione ciasto zbić, rozwałkować na prostokąt, na środku położyć pas owoców, marmolady, maku, twarogu, czy budyniu (bardzo gęstego). Górne brzegi zawinąć na 1 cm, żeby nadzienie nie wypłynęło. Następnie boki placka założyć na nadzienie, zwinąć. Zawiniętą struclę posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika, piec 40-50 min. w 1800 Ciasto nadaje się również na pączki. SNIKERS - 0,5 kg mąki - 20 dag margaryny (rozpuścić) - 20 dag cukru - 2 jajka - 2 łyżki miodu - 1 płaska łyżka sody - 1 łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 Krem Karpatkowy Wszystkie składniki wymieszać kręcąc miską tak długo, aż poczujemy kulę z ciasta latającą po obwodzie miski. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą upieć osobno na złoty kolor w temp. ok. 180o C. Na trzecią część, przed pieczeniem wyłożyć gorącą masę orzechową wykonaną z: - 30 dag posiekanych orzechów włoskich, - 12 dag cukru, - 10 dag tłuszczu, - 3 łyżek miodu (wszystkie składniki połączyć i zagotować). Krem Karpatkowy ubić w shakerze, dodać 3 łyżki kawy rozpuszczonej w małej ilości wody. Przełożyć upieczone placki. Ciasto z orzechami położyć na górze. Najlepsze jest po dwóch dniach. BABKA MAJONEZOWA - słoik majonezu (300 ml) - 6 jaj - 400 g cukru pudru - 200 g mąki - 200 g kartoflanki - 1 olejek śmietankowy - 3 łyżeczki proszku Jajka ubić w shakerze. Do miski wkładamy ubite jaja, majonez, mąkę i resztę składników. Zamykamy miskę, wypuszczamy powietrze i kilkoma ruchami okrężnymi mieszamy składniki. Po otwarciu miski dodajemy bakalie i po wymieszaniu wyłożyć na blachę i piec ok. godziny. KOŁACZ DROŻDŻOWY - 0,5 kg mąki - 5 dag drożdży - 200 ml mleka - 2 łyżki oleju - 4 łyżki cukru - 200 g kremu czekoladowego lub powideł Drożdże, cukier i mleko roztrzepać w Mix Maxie. Do miski wsypać mąkę, dodać olej i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać łyżką do ciasta. Miskę zamknąć, odpowietrzyć, wstawić do ciepłej wody. Gdy pokrywka się otworzy, przełożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na prostokąt gr. 0,5 cm. Przeciąć wzdłuż na 3 równe paski. Na środek każdego nałoży równomiernie nadzienie. Skleić brzegi, tworząc trzy rulony, następnie spleść je w warkocz. Uformować kołacz lub rogal i piec w 2000 C SZYBKI PIERNIK - 400 g mąki - 200 g cukru - 1 łyżeczka sody - 2 jaja - 1/2 szklanki oleju - 2 łyżki kakao - 200 ml mleka - 3 łyżki dżemu Wszystkie składniki umieścić w misce i bardzo energicznie wymieszać je łyżką do ciasta. Masę przelać na blachę i piec ok. 50 min. w 1800 C Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. PIERNIKI ZAWSZE MIĘKKIE - 1 kg mąki - 2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 paczki przyprawy do pierników - 2 łyżki kakao Wszystkie produkty umieścić w Maksimilianie. W garnku rozpuścić: - kostkę masła - 1/2 kostki margaryny - 1/2 szklanki oleju - 200 g miodu - 200 g cukru Po rozpuszczeniu ostudzić. Ugotować 0,5 kg ziemniaków, rozgnieść je i kiedy ostygną dodać 5 jaj, wymieszać. Wszystkie wymienione składniki połączyć i wymieszać w Maksimilianie. Ciasto rozwałkować na stolnicy i wycinać pierniczki foremkami. Piec ok. 15 minut. Gotowe polukrować lub polać polewą czekoladową. PLACEK WŁOSKI - 6 jabłek - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 szklanka pokrojonych bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, migdały) Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i dodać bakalie. Wszystko włożyć do miski, zamknąć ją wymieszać sposobem Tupperware i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Następnie wbić jajka roztrzepane wcześniej w shakerze, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, zamknąć miskę, odessać powietrze i wymieszać. Wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną kokosem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut. CIASTO JOGURTOWE - 1,5 szklanki mąki + 1 proszek do pieczenia - 1/2 szklanki oleju - 1 mały jogurt naturalny (200 ml) Wszystkie te produkty umieścić w misce do ciasta. - 3 jajka - 1 szklanka cukru Ubić w Mix Maxie i przelać do miski Wszystkie produkty znajdujące się w misce wymieszać lyżką do ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut/1800 C MURZYNEK Z MIKROFALII - 2 niepełne szklanki mąki tortowej - 2 łyżki kakao - 2 małe łyżeczki sody - 1 przyprawa do pierników - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka jogurtu - 2 łyżki miodu sztucznego - 2 jaja - 1/3 szklanki oleju - paczka rodzynków Wszystkie składniki wrzucić do miski do ciasta i wymieszać łyżką. Przełożyć do silikonowego Króla i wstawić do mikrofali 600-650 wat/10-12 minut. INNE BUŁECZKI DROŻDŻOWE - 5 dag drożdży - szczypta soli - 3 łyżki cukru - 0,5 kostki masła - 2 jajka - 0,5 kg mąki - 0,25 litra mleka W shakerze przygotować zaczyn z drożdży. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, jajka, roztopiony, ostudzony tłuszcz. Wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zamknąć szczelnie i odpowietrzyć miskę. Energicznymi, kolistymi ruchami wymieszać składniki. Otworzyć, przemieszać 3x łyżką do ciasta, zamknąć, odpowietrzyć i odstawić w ciepłe miejsce, lub wstawić do ciepłej wody. Gdy miska się otworzy, ponownie zamknąć, odpowietrzyć i odstawić. Po otwarciu miski, przekładamy ciasto na stolnicę. Formujemy bułeczki, lub rogaliki, smarujemy je rozkłóconym jajkiem, lub mlekiem i posypujemy np. makiem albo sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800 - 2000C ok. 45 min. Ciasto nadaje się też na pizzę, (piec ok. 30 min.) BUŁECZKI ŚNIADANIOWE - 500 g mąki - 50 g drożdży - 1 jajko - 1 szklanka mleka - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli Do Miski B 11 wsypać mąkę. Mleko, drożdże, cukier, sól i jajko rozbić w D 10 Shakerze. (Jeśli nie masz Shakera, w naczyniu rozkrusz drożdże, zasyp cukrem, a gdy się rozpuszczą dolej ciepłe mleko, sól i jajko. Wszystkie składniki roztrzep widelcem). Wymieszane składniki dodać do mąki i wymieszać za pomocą J 06 Łyżki do ciasta. Miskę szczelnie zamknąć, odessać powietrze i poczekać aż ciasto wyrośnie i miska się otworzy. Następnie za pomocą łyżki uformować bułeczki. Układać je na posmarowanej tłuszczem blasze. Wstawić do zimnego piekarnika. Można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, sezamem itp. Piec na złoty kolor 25 minut/ 2000C CHLEB - 500 g mąki - 50 g drożdży - 400 ml ciepłej wody (nie gorącej) - ziarno słonecznika - pestki dyni - pieprz - 1 łyżeczka cukru - 2 płaskie łyżeczki soli Do miski wsypać przesianą mąkę oraz sól. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i lekko ciepłą wodą, wlać do miski. Dodać pieprz, ziarna i wszystkie składniki wymieszać łyżką do ciasta. Miskę zamknąć, odpowietrzyć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy miska się otworzy, wyłożyć ciasto do silikonowego króla, lub innej natłuszczonej foremki. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać ziarnem i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800, ok. 30 min. Z powyższej ilości ciasta wyjdzie 1 chlebek i ok. 10 małych bułeczek. CHLEB Z ZIARNAMI - 0,5 kg mąki pszennej - 5 dag drożdży - 400 ml letniej wody - ziarna: słonecznik, pestki dyni, siemię lniane itp. - pieprz - 2 płaskie łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru Drożdże z cukrem wymieszać w shakerze z dodatkiem odrobiny mąki. Wszystkie pozostałe produkty umieścić w misce do ciasta. Dodać mieszaninę z shakera. Połączyć składniki za pomocą łyżki do ciasta. Zamknąć i odpowietrzyć miskę. Zakręcić nią kilkakrotnie sposobem Tupperware. Musimy poczuć, że z ciasta zrobiła się kula. Odstawić miskę w cieple miejsce. Ciasto musi wyrastać dwa razy: 1 x w misce i 1 x w foremce. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować ciasto mlekiem i posypać ziarnem. Upiec na złoty kolor w temp. 180-2000C. PIZZA - 4 szklanki mąki - 5 dag drożdży - 1,5 szklanki ciepłej wody - 4 łyżki oleju - 2 płaskie łyżeczki soli FARSZ - 0,5 kg pieczarek - 3-4 cebule - 30 dag kiełbasy - ketchup - przyprawy - 30 dag żółtego sera Do miski wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Dodajemy mąkę, sól, olej i łączymy składniki. Miskę po odpowietrzeniu wkładamy do naczynia z ciepłą wodą. W międzyczasie dusimy na oleju cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki i kiełbasę. Farsz doprawiamy do smaku. Wyrośnięte ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę, smarujemy je ketschupem, nakładamy farsz i posypujemy tartym serem. Pieczemy ok. 30 min./1800C. RACUCHY - 2 szklanki mąki - 2 jajka - 5 dag drożdży - 0,5 szklanki mleka - szczypta soli - 1/4 szklanki cukru Zarobić ciasto w misce. Po drugim otwarciu miski pozostawić ciasto w otwartej misce, do momentu, aż miska będzie pełna (1-2 godzin). Ciasto nabierać łyżką i kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz. Piec na złoty kolor z obu stron. Podawać z cukrem pudrem, lub dżemem. ROGALIKI DROŻDŻOWE (ok.30 szt.) - 50 dag mąki - 1 żółtko - 1 jajko - 2 łyżki cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 5 dag drożdży - 1 szklanka letniego mleka - 5 dag rozpuszczonego masła - marmolada lub dżem Z drożdży, mleka, jajka, cukru, tłuszczu zrobić rozczyn w Mix-Maxie (lub w dzbanku o poj. ok. 1 litra). Do miski B-11 przesiać mąkę, dodać rozczyn i wymieszać łyżką J06. Miskę zamknąć, odpowietrzyć i wstawić do zdecydowanie ciepłej wody. Gdy miska się otworzy, wyłożyć ciasto na stolnicę. Wałkować okrągłe placki, o grubości ok. 0,5 cm. Każdy placek pokroić na 10 trójkątów, na każdym położyć po łyżeczce marmolady lub dżemu, zawinąć w rulonik i ułożyć na natłuszczonej blasze. Posmarować mlekiem, piec w piekarniku w temp. 1700 około 20-30 minut. BUŁECZKI SEROWE - 350 g mąki - 250 g serka homogenizowanego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka mleka - 1 jajko - sezam, mak, rodzynki Mąkę, serek, jajko, mleko i proszek do pieczenia wrzucić do miski i wymieszać łyżką do ciasta. Ciasto wyłożyć na stolnicę i uformować bułeczki (można wykrawać szklanką). Wierzchnią część posypać makiem, sezamem lub rodzynkami. Piec ok. 30 min. /1800C PASZTECIKI Z FETĄ - 1/2 kg mąki - 5 dag drożdży rozpuszczonych w 200-250 ml letniej wody - zioła do pizzy lub prowansalskie - 2 łyżki oliwy z oliwek FARSZ: - 1 serek Feta light - 1 por (biała część) pokrojony w talarki, zeszklony w tłuszczu na patelni Ciasto rozmieszać sposobem Tupperware w misce do ciasta. Gdy urośnie i miska się otworzy. Przełożyć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt gr. ok. 0,5 cm. Ciasto posypać utartym żółtym serem. Pokruszoną fetę wymieszać z zeszkloną porą i wyłożyć na ciasto (wystarczy rozsmarować do połowy powierzchni). Zwinąć w roladę i pokroić na ok. 2-3 cm plastry łyżką do ciasta. Każdy kawałek przewrócić na łyżkę przekrojoną stroną i przenieść na blachę. Wszystkie plastry posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 15-20 minut w 180-2000 C KARTOFLAK - 1,5-2 kg ziemniaków - ok. 5 łyżek mąki pszennej - 2-3 jajka - pieprz - 2 średnie cebule - 25-30 dag boczku wędzonego - małe pętko cienkiej kiełbasy - jarzynka - olej Ziemniaki utrzeć na drobnych oczkach w misce do ciasta. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Dodać do startych ziemniaków. Do masy dodać jajka, mąkę i przyprawy. Całość wymieszać i przełożyć do formy (Babia Góra). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1,5 godz./2000 C nie wszystkie sprawdzałam, później wrzucę jeszcze na pyszny chlebek i babkę
×