"Co kryje w sobie kasza jaglana?
Wartość odżywcza znajdująca się w 100 g suchego produktu:
• 346 kcal,
• 71,6 g węglowodanów,
• 2,9 g tłuszczu,
• 10,5 g białka,
• 3,3 g błonnika,
• tiamina 0,73 mg,
• niacyna 2,3 mg,
• wapń 10 mg,
• magnez 100 mg,
• cynk 2,2 mg,
• żelazo 4,8 mg.
Kasza jaglana stanowi źródło białka, a ponadto zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne dla człowieka (w tym leucynę). Badania wykazały, że wysoka zawartość leucyny w diecie może pomóc W BUDOWANIU MASY MIĘŚNIOWEJ I PRZYSPIESZAĆ REGENERACJĘ MIĘŚNI, np. po wysiłku fizycznym.
Kasza jaglana zawiera tryptofan. Ten aminokwas podnosi poziom serotoniny i pomaga w walce ze stresem. Jeśli ktoś cierpi z powodu bezsenności, medycyna ludowa zaleca zjedzenie przed snem kaszy jaglanej.
W kaszy jaglanej znajdują się witaminy z grupy B, które przyczyniają się do zamiany węglowodanów i tłuszczów na energię. Dostarcza ona m.in. witaminę B6, kwas foliowy i niacynę. Witamina B6 i kwas foliowy mogą obniżać poziom homocysteiny we krwi, zapobiegając odkładaniu się w żyłach blaszek miażdżycowych.
Kasza jaglana jest też dobrym źródłem żelaza, magnezu, fosforu, cynku, miedzi i manganu. Żelazo i miedź są potrzebne do produkcji krwinek czerwonych.
Należy pamiętać, że kasza jaglana nie zawiera glutenu. Mogą ją więc spożywać osoby uczulone na ten składnik lub chorujące na celiakię.
Najważniejsze zaś jest to, że jest to jedyna kasza zasadotwórcza – może usuwać i neutralizować z organizmu toksyny powstałe ze spożywania zakwaszających produktów, np. cukru, kawy, alkoholu, produktów z mąki pszennej, jaj. Kasza jaglana zawiera także lecytynę, która opóźnia procesy starzenia i chroni wątrobę.
Onkolodzy podkreślają, że zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki (jedna z przyczyn nowotworów), zapobiegają powstaniu raka. Dlatego zaleca się, by osoby chorujące na nowotwór jadły kaszę jaglaną."
Iza Czajka
Dietetyk