Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

jadzia_jaglanka

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. Mojej przygody z dietą jaglaną ciąg dalszy. Na pierwszych dwóch etapach udało mi się ładnych kilka kilogramów zrzucić. :) A teraz jest etap III czyli powolne dodawanie innych produktów. Dzisiaj moje menu jest takie: 8:00 miseczka warzywnej kaszy jaglanej 10:30 garstka suszonych owoców 13:00 miseczka zupy pomidorowej zmiksowanej z włoszczyzną, ryba na parze 15:30 ogórek świeży i kilka oliwek 18:00 miseczka warzywnej kaszy jaglanej 20:00 kawałek chleba z mąki pełnoziarnistej
  2. "Co kryje w sobie kasza jaglana? Wartość odżywcza znajdująca się w 100 g suchego produktu: • 346 kcal, • 71,6 g węglowodanów, • 2,9 g tłuszczu, • 10,5 g białka, • 3,3 g błonnika, • tiamina 0,73 mg, • niacyna 2,3 mg, • wapń 10 mg, • magnez 100 mg, • cynk 2,2 mg, • żelazo 4,8 mg. Kasza jaglana stanowi źródło białka, a ponadto zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne dla człowieka (w tym leucynę). Badania wykazały, że wysoka zawartość leucyny w diecie może pomóc W BUDOWANIU MASY MIĘŚNIOWEJ I PRZYSPIESZAĆ REGENERACJĘ MIĘŚNI, np. po wysiłku fizycznym. Kasza jaglana zawiera tryptofan. Ten aminokwas podnosi poziom serotoniny i pomaga w walce ze stresem. Jeśli ktoś cierpi z powodu bezsenności, medycyna ludowa zaleca zjedzenie przed snem kaszy jaglanej. W kaszy jaglanej znajdują się witaminy z grupy B, które przyczyniają się do zamiany węglowodanów i tłuszczów na energię. Dostarcza ona m.in. witaminę B6, kwas foliowy i niacynę. Witamina B6 i kwas foliowy mogą obniżać poziom homocysteiny we krwi, zapobiegając odkładaniu się w żyłach blaszek miażdżycowych. Kasza jaglana jest też dobrym źródłem żelaza, magnezu, fosforu, cynku, miedzi i manganu. Żelazo i miedź są potrzebne do produkcji krwinek czerwonych. Należy pamiętać, że kasza jaglana nie zawiera glutenu. Mogą ją więc spożywać osoby uczulone na ten składnik lub chorujące na celiakię. Najważniejsze zaś jest to, że jest to jedyna kasza zasadotwórcza – może usuwać i neutralizować z organizmu toksyny powstałe ze spożywania zakwaszających produktów, np. cukru, kawy, alkoholu, produktów z mąki pszennej, jaj. Kasza jaglana zawiera także lecytynę, która opóźnia procesy starzenia i chroni wątrobę. Onkolodzy podkreślają, że zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki (jedna z przyczyn nowotworów), zapobiegają powstaniu raka. Dlatego zaleca się, by osoby chorujące na nowotwór jadły kaszę jaglaną." Iza Czajka Dietetyk
  3. Margo - zatwardzenia nie mam, a powiedziałabym, że wręcz przeciwnie, z kupcią żadnych problemów! :D Może to za sprawą tego, że ja bardzo dużo piję. :D
  4. Margo - ja stosuję się do zaleceń p. Stefanii Korżawskiej. Według niej przez pierwsze trzy dni je się tylko samą kaszę jaglaną na wodzie gotowaną. Następnie, czwartego dnia, przechodzi się na zupę warzywno - jaglaną. I ta druga część diety może trwać do dwóch tygodni. Gościu - mnie jak na razie nic nie zanika... no, może za wyjątkiem wody, która litrami schodzi ze mnie.
  5. Margo może rzeczywiście z ilością kiwi troszkę przesadziłaś? Ja już po dwóch sztukach czuję kwaśność w ustach. Moja waga dzielnie w dół maszeruje. A jem, jak na razie, tylko samą kaszę jaglaną i dużo do tego piję.
×