ZUPA CEBULOWA
- 1 lyzka masla
- 1 duza cebula
- 2 lyzki maki
- 1 kostka rosolowa
- sol, pieprz do smaku
- 4 kromki chleba tostowego
Cebule pokroic w kostke i podsmazyc na patelni na lyzce masla. Na koniec dodac make i jeszcze chwile smazyc. Wszystko to zmiksowac. Do garnka nalac litre wody, wrzucic kostke rosolowa i zmiksowana cebule. Podgotowac ok. 20 min.
Najsmaczniejsza jest z grzaneczkami.
Z SERKIEM TOPIONYM
- 2 pory
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 kostki rosołowe (używam Knorra)
- 25-30 dag mielonego
- 2 serki topione śmietankowe (Hochland) lub kremowe
- ziemniaczki (wg uznania)
Gotuję w wodzie warzywa z dodatkiem 2 kostek rosołowych
(pokrojone drobno)
Jak zmiękną, dodaję ziemniaki (pokrojone w kostkę) oraz 25-30 dag mielonego (uprzednio podsmażonego na patelni).
Jak ziemniaki będą miekkie, trzeba dodać 2 serki topione - delikatnie rozpuścić.
Oczywiście przyprawy do smaku
PYCHA
ZUPA CZOSNKOWA
100 ml oliwy z oliwek extravergine
6 ząbków czosnku
4 kromki pieczywa pszennego (ja dałam bagietkę)
litr rosołu (dałam z kostki, warzywny)
sól
pieprz
4 jajka
łyżeczka papryki mielonej niezbyt ostrej
zielona pietruszka
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek. Pokroić chleb w kostkę, zrumienić na tej oliwie. Zdjąć garnek z ognia, dodać paprykę, wymieszać. Postawić znowu na ogień, dolać gorący rosół, mieszać trzepaczką aż się chleb porozlatuje na malutki kawałeczki. Taka papa ma się zrobić.
Do każdej filiżanki na zupę wbić jajko, rozbełtać widelcem, zalać wrzącą zupą, posypać zieloną pietruszką.