ostatnio zrobilam babke bananowa, pycha
3/4 szklanki maki
1/2 szklanki cukru
3 cale jaja
3 duze banany
mniej niz polowa kostki margaryny
pol lyzeczki sody lub proszku do pieczenia
Porcja na mala okragla blaszke. Proszek lub sode mieszamy z maka w misce, dodajemy jaja i cukier, mieszamy ( wychodzi twarda masa ) dadajemy rozstopiona lekko przestudzona margaryne, mieszamy i juz nam sie robi ladna konsystencja, dodajemy rozgniecione widelcem banany, ktore mozna skropic cytrynka, dodajemy je do miski, mieszamy. Czynnosc zajmuje okolo 8 minut, mieszalam wszystko drewniana lyzka, mase wlewamy na blaszke i do srednio nagrzanego piekarnika na 45min. Ciasto ladnie wyroslo, wyglada jak murzynek choc nie dodajemy kakao i jest dlugo swieze. Mozna posypac cukrem pudrem lub polewa wedlug uznania. BYlam zaskoczona ze takie pyszne ciasto z tego wyszlo :-)