Witajcie,
Miałam podobny problem do Was, bo miałam grzybicę, ale paznokcia. Ale wiadomo, że grzybica paznokcia czy grzybica pochwy jest grzybicą układową i swój początek ma w jelitach. Czyli grzybek siedzi w jelitach i wraz z krwią krąży po całym organizmie dając objawy w różnych częściach ciała (pochwa, paznokcie, płuca, oczy, skóra itp.)
Niektóre z Was wspominały już o diecie przeciwgrzybiczej i ja się pod nią podpisuję, bo dzięki niej wyleczyłam się z grzybicy paznokcia, a ta chyba jest trudniejsza do wyleczenia niż grzybica pochwy, nie wiedzieć czemu. Dietę stosowałam 2 miesiące, ale później od razu nie wróciłam do normalnego jedzenia tylko stopniowo włączałam do jadłospisu np kaszę gryczaną czy chleb pieczony na drożdżach.
NIE WOLNO JEŚĆ:
1.kawa, czarna herbata, alkohol
2.chleba, bułek, drożdżówek
3.cukier, słodycze, czekolada, dżemy
4.biały ryż, biały makaron, kasza gryczana, kasza jęczmienna
5.ser biały i sery żółte
6.mleko, śmietana
7.majonez, musztarda, ketchup, ocet (wszystko co zawiera ocet)
8.owoców ( oprócz kwaśnych grejpfrutów ,cytryn )
9.orzeszków ziemnych
10.suszonych owoców
11.ziemniaków
12.gotowanej marchewki
13.ryb wędzonych i w sosie
14.glutaminianu sodu
15.płatki kukurydziane i kukurydza
16. miód
17.oleje (oprócz oliwy z oliwek i oleju lnianego)
18.brukselka, buraki, bób, dynia
19. wędliny, pasztety, mięso wieprzowe
20.margaryny
21.biała mąka ( i wszystko to w czym znajduje się biała mąka)
22.kiełki
23.sery pleśniowe
24.kiszonki ( ogórki i kapusta kiszona)
25.papryka chili
26.przypraw zawierających glutaminian sodu i cukier
WOLNO JEŚĆ:
1.ryż brązowy, kasza jaglana, płatki owsiane na wodzie (nie błyskawiczne i nie górskie tylko zwykłe)
2.pieczywo chrupkie z ryżu brązowego, pieczywo chrupkie z mąki pełnoziarnistej żytniej (wszystko bez dodatku cukru), chleb z mąki pełnoziarnistej pieczony na zakwasie
3.herbata Rooibos, woda z cytryną, herbatki ziołowe, pokrzywa, skrzyp
4.oliwa z oliwek, olej lniany, olej z dyni
5. masło, smalec
6.mięso drobiowe i wołowe (oprócz wędlin)
7.kefir i jogurt naturalny
8.jajka
9.warzywa: cebula, czosnek, pietruszka seler, por, kalafior, brokuły, kapusta, rzodkiewka, ogórek, pomidor, sałata, kalarepa, zielony groszek, szpinak, cukinia, papryka, zielona fasolka, szczypiorek, natka pietruszki, rzeżucha
10.marchew surowa
11.soja, makaron sojowy
12.ciecierzyca, soczewica
13.ryby (np. tuńczyk w sosie własnym, inne smażone lub pieczone)
14.pestki słonecznika i dyni, sezam, siemię lniane
15.orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały
16.owoce tylko kwaśne grejpfruty i cytryna, ewentualnie kwaśne jabłka
17. przyprawy wskazane przy grzybicy: oregano, tymianek, kurkuma, majeranek, czosnek