Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akuku

dania na romantyczna kolacje

Polecane posty

Gość akuku

chce zrobic ukochanemu niespodzianke i troche ozywic nasz zwiazek wiec postanowilam wyprawic romanryczna kolacje wiecie romantyczna muzyka swiece i ten nastroj. ale zupelnie nie wiem co mam przyrzadzic chcialabym cos niecodziennego i oryginalnego (oczywiscie wykluczm kawiory owoce morza i inne bo na to mnie nie stac) macie morze jakies pomysly? kolacja dopiero w sobote wiec mam czas prosze o pomysly

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no to na przykład
kisiel

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość akuku
o widocznie zapomnialam dodac ze prosze o powazne potraktowanie sprawy... nikt nie ma pomyslow?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchcikowa
Może makaron z sosem pesto (albo z jakimś innym, ale z tych mniej popularnych)? Może nie jest to super-wyszukane danie, ale takie lekko romantyczne i na luzie na pewno ;) Na deser tiramisu (w miarę mozliwości prawdziwe, może domowe?)... Albo coś takiego: ugotować makaron spaghetti, paseczki mięsa z piersi kurczaka leciutko podsmażyć, następnie "dosmażyć" uprzednio owijając każdy kawałek mięsa makaronem; podawać na dość gęstym sosie szpinakowym (na beszamelu). A może macie bardziej sprecyzowane "ulubione smaki"? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość akuku
a jak sie przyrzadza ten makaron pest uwielbiam makarony ale o nim pierwszy raz slyszr prosze o wiecej info

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchcikowa
Jest to sos ucierany (oryginalnie- w moździerzu :) )- na bazie sporej lości świeżej bazylii (ok. pęczek na osobę), czosnku (1 - 2 ząbki na os.), garści posiekanych orzeszków pinii i dobrej oliwy (ok. 1/2 szkl.- też na os.). I jeszcze staty ser pecorino lub parmezan (z 5 dkg na porcję). Bazylię, pokrojony czosnek i odrobinę soli trzeba utrzeć. A później po troszeczku dodawać ser i oliwę- stale mieszając. Można jeszcze przypracić pieprzem. Dobrze, żeby ok. godzinki sos się wychłodził i "przegryzł" w lodówce. Penne (grube rurki) ugotować al dente i wybieszać z sosem. :) Ciekawe, czy czosnek Cię odstraszy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość akuku
to musi byc pyszne poniewac uwielbiam bazylie i do niemal kazdego dania ja dodaje ale ja mieszkam na wsi i u mnie nie ma takich zachodow jak orzeszki o ktorych wsponialas ale postaram sie cos wykombinowc acha a czy do takiego makaronu pasuje wino czerwone? a czy mozesz dsc mi przepis na jakies uproszczone tiramisu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jume
do akuku Ja bardzo często robię pesto, zastępując orzeszki pinii / są drogie / orzechami włoskimi lub obranymi migdałami. Nie wolno tylko zastępować oliwy z oliwek np. zwykłym olejem, brrr. Stosuję też uproszczony sposób wykonania, wrzucając wszystkie składniki jednocześnie do malaksera . Włączam go i gotowe. Jeśli nie masz malaksera, możesz użyć miksera z kielichem. Moje pesto zawsze wszystkim smakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchcikowa
Akuku, nie rezygnuj jeszcze z pesto- zamiast pinii mogą byc orzechy włoskie :) Tiramisu: 1. zaparz mocną kawę (bez fusów), przestudż, dodaj kieliszek wina marsala lub likieru amaretto; 2. żółtko jajka utrzyj z cukrem (ok. 25 g) + trochę cukru waniliowego; 3. do utartego żółtka stopniowo dodawaj ok. 20 dkg serka mascarpone (może być jakiś śmietankowy wymieszany ze śmietaną kremówką lub serkiem homo); 4. solidnie ubij białko z cukrem (tyle samo); 5. delikatnie połącz masę z sera z białkiem; 6. teraz potrzebne jest naczynie- najlepiej szklane- wykładasz dno biszkoptami (najlepsze podłużne, twarde, ale jeśli takich nie ma, to trudno :) ); 7. biszkopty zwilżasz kawą (jedni lubiąsolidnie, inni delikatnie, bo potem czasem "pływa" ;) ), nakładasz warstwę serkową (1/2 całości), posypujesz drobiutkim kakao (przez sitko najlepiej); 8. znów biszkopty, kawa, ser, kakao. Do lodówki na kilka godzin i gotowe. Niektórzy upiększają wierzch rozmaitymi cudami ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchcikowa
Aha- nie doczytałam Jume i tego o winie (chwytam 10 srok za ogon i piszę na raty hehe:) ). Wino pasuje raczej białe wytrawne lub półwytrawne 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość akuku
dziekuje za pomoc napewno zrobie ten nakaron pesto a tiramisu bede robila pierwszy raz wiec mam nadzieje ze mi wyjdzie! pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość akuku
dziekuje za pomoc napewno zrobie ten nakaron pesto a tiramisu bede robila pierwszy raz wiec mam nadzieje ze mi wyjdzie! pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kielanka
Ostatnio mojemu kochanemu przygotowałam pstrąga w migdałach z ziołami prowansalskimi pire(jakoś inaczej sie pisze) z ziemniaczków i suróweczkę z kapustki pekinskiej z kukurydzą i pieczarkami, do tego białe winko. Moj Dzióek był zachwycony, a cała kolacja nie kosztowała wiecej niz 50zł. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kielanka
dorsza w migdałach przygotowuje się bardzo prosto. Należy zakupić tyle sztuk ile ma być osób. Dobrze sprawić, mnie największy problem sprawiło wydłubanie oczków :o Każdą sztukę obsypać solą, pieprzemi, suto natrzeć ziołami prowansalskimi i skropić sokiem z cytrynki. W takiej maceracie dorsze powinny przebywać przynajmniej przez godzinkę( w lodówce). Naczynie żaroodporne wysmarować oliwką i popruszyć mąką (rybka nie przywrze) wyłożyć pstrągi i piec nakryte folią aluminiową przez ok 20min w piekarniku nagrzanym do temperatuty 200stopni. W międzyczasie należy roztopic w rondlu masło (1łyżka na 1 sztykę rybki). Po 20min wystawić rybki z piekarnika, polać je masełkiem i obsypać płatkami migdałowymi, całość piec jeszcze przez ok20min. Rybka bardzo ładnie prezentuje się na półmisku. Zyczę smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bronia
kuchcikowa widze ze znasz sie na włoskiej kuchni,brawo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bronia
kuchcikowa widze ze znasz sie na włoskiej kuchni,brawo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bronia
kuchcikowa widze ze znasz sie na włoskiej kuchni,brawo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bronia
kuchcikowa widze ze znasz sie na włoskiej kuchni,brawo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ciekawe, czy oni jeszcez sa razem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×