Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość damakac

ozorki

Polecane posty

Gość damakac

czy ktoś zna jakiś niebanalny sposób jak przyrządzić ozorki ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
U mnie w domu przyradza sie je z reguly na dwa sposoby -- w galarecie (zrobionej z rosolu + zelatyny) a do tego pokrojone w plasterki: ugotowana marchewka i pietruszka, plus troszke groszku, ewentualnie natka pietruszki -- takie dodanie warzyw jest bardzo ladna dekoracja i ozywia potrawe.. Drugi sposob to ozorki z sosem chrzanowym.. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
U mnie w domu przyradza sie je z reguly na dwa sposoby -- w galarecie (zrobionej z rosolu + zelatyny) a do tego pokrojone w plasterki: ugotowana marchewka i pietruszka, plus troszke groszku, ewentualnie natka pietruszki -- takie dodanie warzyw jest bardzo ladna dekoracja i ozywia potrawe.. Drugi sposob to ozorki z sosem chrzanowym.. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość damakac
dzięki ,to akurat wiem jak to robić ,ale i tak dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fema - le
z ozorków można zrobić znakopmity farsz do krokietów albo pyzów gulasz tez dobry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaza
też bym je chętnie zrobiła ,ale nie mam pomysłu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fema - le
ok, dziewuszki: gulasz - obsmażyć na oleju dwie cebule posiekane w kostkę, gdy się zeszkli - dodać strąk papryki zielonej i czerwonej - oczyszczony i pokrojony w kostkę, kilka pomidorów sałatkowych (tych mięsistych podłużnych) - sparzonych i obranych ze skórki - poddusić razem, posolić i , ozorki osobno ugotować i oczyścić - pokroić w kostkę i dorzucić do qwarzyw - przyprawić do smaku, dodać chili - dobre! farsz: około kd ozorków ugotować z dodatkiem listka laurowego i paru ziarenek angoelskiego ziela - po ostudzeniu oczyścić, przekręcić przez maszynkę, dodać dużą cebulę obsmażoną, solo i pieprzu, 2 jajka - usmażyć cienkie naleśniki - na każdy na środek nakładać farsz, uformować krokiety, opanierować w roztrzepanym jajku i tartej bułce i usmażyć. Pyszne!!! z czerwonym barszczykiem. Ten sam farsz można użyć do pyzów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość HWDP
Chuj wam w dupe dziwki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość OZÓR WOŁOWY ZAPIEKANY W SOSIE
OZÓR WOŁOWY ZAPIEKANY W SOSIE CHRZANOWYM 1 ozór wołowy, włoszczyzna, liść bobkowy, po 2 - 3 ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego, siekana zielona pietruszka, sos chrzanowy ( 10 dkg tartego chrzanu, 3dkg mąki, sól, cukier, 1/4 l wywaru włoszczyzny lub rosołu, 1/8 l śmietany, cytryna lub ocet ). Ozór wyszorować starannie szczotką, opłukać i wyciąć gruczoły ślinowe, które znajdują się z obu strona przy nasadzie. Zalać wrzątkiem i gotować ok. 4 godz. po ostudzeniu obciągnąć ze skóry , pokrajać w poprzek długości w plastry i ułożyć na półmisku do zapiekania. Przygotować sos: mąkę rozmieszać z zimnym wywarem, zagotować, dodać chrzan, sól i cytrynę, cukier, mieszając zagrzać, połączyć z gęstą słodką śmietaną. Sosem pokryć gęsto mięso i wstawić do gorącego piekarnika na 15 - 20 min. Posypać siekaną pietruszką. PS. W podobny sposób można przygotowywać ozory pod beszamelem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×