Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przemek2912

Testy prenatalne a wada wzroku....

Polecane posty

Gość Przemek2912

Mam zapytanie: Moja żona jest 9 tygodniu ciazy. W mojej rodzinie przekazywane sa w linii chlopcow bardzo duża wada wzroku: wysoka krotkowzrocznosc (-14;-16 dioptrii), kurza slepota i astygmatyzm. Jestem po 3 operacjach w tym dwoch skleroplastykach (przyklejenia siatkówek do dna oka). Wada ta przestala sie powiekszac. Pozatym jeden z moich kuzynów ma porażenie mózgowe, ale chyba to nie jest wada. Obawiamy sie jednak, ze jesli będzie chlopczyk to rowniez moze byc obciazony wada wzroku. Zastanawiamy sie nad badaniami prenatalnymi, jednak czy ktorykolwiek z tych testow jest w stanie wykryc taka wade - czyli wade wzroku? Jesli w zadnych z rodzin nie wystepowala choroba Downa ani Edwardsa, czy jest mozliwe zeby nasze dziecko mialo taka chorobe? Gdzie powinismy sie udac na takie badanie? (mieszkamy na śląsku) W Zabrzu w tej chwili badania nie sa mozliwe. Bylbym bardzo wdzięczni za pomoc i poruszenie tego tematu. Z góry dziekuje w imieniu wlasnym i żony! Przemek (26l.) i Kasia (20l.)

tez pochodze z Zabrza....juz niestety nie mieszkam tam od poltorej roku. jestem w 14 tygodniu ciazy i jedycie co moge Wam doradzic to poczytajcie sobie stronke o badanich prenatalnych... oto adres: http://www.badaniaprenatalne.pl/ jest na niej wiele ciekawych wiadomosc...zycze Wam spokojnej ciazy i zdrowego dzidziusia!

Gość Mama_25
czy stresowanie niepotrzebnie żony jest wskazane??? Postaw sie na jej miejscu, ja wiem sama jak to jest byc zestresowaną. Pozdrawiam!

Gość Mama_25
czy stresowanie niepotrzebnie żony jest wskazane??? Postaw sie na jej miejscu, ja wiem sama jak to jest byc zestresowaną. Pozdrawiam!

I bylismy u genetyka i powiedzial ze dzicko bedzie zdrowe.... Teraz moj dzidzius skonczyl juz 4 miesiace i jest radosnym wspanialym dzieckiem. Widzi. Nie zauwazylam u Niego jakiejkolwiek wady wzroku. MAMA