Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika 28

dlaczego ta prolaktyna jest taka duza?

Polecane posty

Gość katarzynp
TAK, prawda bromergonu nie wolno łączyć z alkoholem. ponoć jest taka zasada że jak sie zaczęło brać bromergon to trzeba całkowicie odstawić alkohol. Także kochana musisz sie nauczyć NIE PIĆ !!!

Gość an 81
witam, ostatnio zauważyłam że w moich sutkach znajduje sie jakaś biała substancja. dbam o higienę i staram sie nawet w ciągu dnia sprawdzać czy znowu sie "to coś" nie pojawiło. jestem umówiona z lekarzem ale zżera mnie ciekawość. czy któraś z was wie co to może być. aaaa zapomniałam dodać że mam wysoką prolaktynę i z nią zaczynam walczyć. serdecznie pozdrawiam :)

Gość iwa30
katarzynp ___nie muszę oduczać się PIĆ.poprostu miałam urodziny.

Gość miloku
aniap ja tez walacze z nadwaga i to duza .P doktor za jazdym razem sie ze mnie nabija i kaze mi mniej jesc . jak bym tego nie wiedziala i tak nei robila. jezeli chodzi o nadwage to mi wcale nie pomaga wrecz jeszcz emnie doluje:(. tez staramy sie o druga dzidize od paru miesiecy i nic .. biore teraz luminac na wywolanie okresu bo dalej z nim problemy ale musze powiedziec ze czuje sie przy nim jak kępek nerwów i mam koszmarne stany depresyjne , i wydaje mi sie ze utylam jeszcze odkad go biore (a moze sobie tak tlumacze ze to przez tabletki). meczy mnei ta cala sytuacja z prolaktyna ale jeszcez bardziej meczy mnie brak okresu , aprzy tytm wieczne nerwy zachciewajki i placz :( mam nadzije ze sie to w koncu ureguluje

Gość katarzynp
iwo 30, ale mnie nawet nie przyszło do głowy że nadużywasz alkoholu, naprawdę. przyznaję, że może źle się wyraziłam. przepraszam :) nie gniewaj się:). ujmę to inaczej: jeśli bierzesz bromergon to nie pij alkoholu :) trzymaj sie ciepło i walcz z nim dzielnie :) pozdrawiam

Gość aniap
MILOKU, ja ostatnią miesiączkę miałam 4-6 stycznia. pan doktor stwierdził , że jest za wcześnie by stwierdzić ciąże. zrobiłam test, nie ucieszył mnie jego wynik.:(. no cóż pozostał żal i łzy. nie mogłam się nikomu wyżalić bo mój mąż był w pracy, popłakałam sobie w poduszkę i jakoś się wyciszyłam. co do lekarzy to masz rację, drwią z osób otyłych wręcz uważają że siedzimy non stop w lodówce co wcale nie jest prawdą:) nie jest łatwo zgubić tych naszych paru kilo :) ale nie poddawaj się :) ja ważę około 135 kg przy wzroście 176. uwierz mi nie jest łatwo :) ale warto :) zmień doktora i porozmawiaj z następnym o tym co cię dręczy:) według mnie powinnaś się wyciszyć, uspokoić a przede wszystkim odprężyć :)

Gość iwa30
katarzynp___nic sie nie stało,również mnie trochę poniosło.Mam nadzięję że wszystko się ustabilizuje i będziemy cieszyć się zdrowiem i jesli staramy się o dzidziusia to i szczęściem być mamą.Pozdrawiam:))

Gość prolaktyna....
a ja mam pytanie..moja pani doktor skierowala mnie na badania prolaktyny TSH i fT4 no i USG.zaznaczam ze mam bardzo nieregularny okres.Badanie USG wyszlo mi ze oba jajniki nieco powiekszone o strukturze zblizonej do PCO, prolaktyna wyszla mi najpierw 568,80 uIU/ml po 60 minutach 2591,00 uIU/ml (norma 127-637) TSH wyszlo mi 4,670 uIU/ml (norma 0.270 - 4.200) a fT4 wyszlo 14.00 pmol/l (norma 12.00- 22.00) nie wiem co oznaczaja te wyniki czekam niecierpliwie na wizyte lekarska. Moze wie ktos??? Pomocy

Gość Elis 79
hej-mam pytanie czy któras z was sie orientuje jakie są statystyczne szanse na zajscie w ciąże przy problemach z proktyną.Moj lekarz mnie uprzedził,że moze to potrwać nawet 2 lata,ale z tego co czytałam na forum to zdarza sie że trwa to dłużej.Macie moze jakies przykłady wsród znajomych itp...[bardziej optymistyczne]pozdrawiam

Gość EfQa
Drogie koleżanki pisałam we wrześniu na forum że zaczęłam brać prolaktynę. Otóż jestem już w 8 tygodniu ciąży. Trzymajcie kciuki, żeby wszystko było dobrze. W czerwcu rok temu mialam laparoskopie, sprawdzali drozność jajników. To jest przy pełnej narkozie, niezbyt przyjemne.

Gość EfQa
Iwa 30 możesz pic alkohol ale w małych ilościach i jeżeli bierzesz tabletkę na noc to broń Boże nie możesz pić wieczorem. ja wcale z alkoholu nie zrezygnowałam. Pijałam sobie winko. tylko raz miałam sensację jak popiłam winem Parlodel. Kurcze rano dostałam takiej zapaści że dosłownie po ścianach chodziłam.

Gość bella76
czy mozesz mi powiedziec cos więcej o tym badaniu droznosci ? jak długo trwa itd--strasznie sie boje a to mnie napewno czeka-z góry dziekuje:)

Gość EfQa
Wiem że mi badali drożnośc zapomocą zabiegu zwanego LAPAROSKOPIA. A wiem że czasem robia to za pomocą kontrastu, powiem szczerze że nie wim jak to wygląda. Mi zrobili od razu laparoskopię.

Witajcie, EfQa gratuluję :). (Ale chyba zaczęłaś brać bromokryptynę a nie prolaktynę :P). Będzie dobrze. Czy już masz odstawione leki? Mi endokrynolog kazał przestać brać bromergon jak tylko pojawi się echo zarodka. U mnie wszystko OK, nadal w ciąży ale już w 9 miesiącu :). Będzie synek, termin mam na koniec kwietnia. Ja już zaczynam myśleć co dalej z tą prolaktyną po porodzie jak skończę karmienie małego. Ponoć na cudowne ozdrowienie nie mam co liczyć :(. Składam wam serdeczne poświąteczne życzenia udanej walki z hiperprolaktynemią, szczęścia i zrowia :)

Gość EfQa
oj tak bromkryptynęa nie prolaktynę oczywiście brałam hihi.

Gość EfQa
Przestałam brać Parlodel jak tylko zorientowałam się że jestem w ciąży.

Gość kle0
witam jaka jest norma prolaktyny po badaniu po przyjęciu tabletki po 60 minutach ? ja mam : PRL 16,04 ng/ml PRL po 1 h od podania METOCLOPRAMIDUM - 317,18 to chyba troche za dużo :( jak zacząć sie leczyc ? pzdr

Gość agula125
kobietki pomóżcie jeśli możecie. Otóż przy wysokim poziomie prolaktyny (38.9 przy normie do 25) zaszłam w ciążę. lekarz stwierdził, że to chyba opatrzność Boża czuwała nad nami, bo to praktycznie niemożliwe. I polecił mi zażywać luteinę, to wiem ,że na podtrzymanie ciąży i żeby zarodek porządnie się zagnieździł. no i kazał zażywać wit.B6. co o tym myślicie?

Gość agula125
aha . I dodam ,że zajście powiodło się po robieniu testu owulacyjnego, który wykazał owulację w 17-18 dniu przy cyklu 28-dniowym, więc jak na taki cykl to trochę późno. A ja sądziłam , że owulacja będzie ok. 14-`15 dnia. Żadnych leków nie brałam na obniżenie bo po zleceniu badań nie zdążyłam "dojść" z nimi do gina i udało się zafasolkować, pomimo problemów męża z nasieniem. Zdążyłam wyleczyć na czas jedynie stan zapalny szyjki macicy.

Gość Skąd
Wiesz że cykl w którym zaszłaś w ciążę był? 28 dniowy? Wcale nie był-bo okresu nie dostałaś. Więc nie możesz powiedzieć ze owulacja była w 17 -18 dniu cyklu 28 dniowego. Jeżeli twoje cykle były regularnie 28 dniowe to było duże prawdopodobieństwo że ten będzie taki sam,ale nie pewność.Zawsze może sie coś przesunąć, tym bardziej jak hormonki są zachwiane.

Hej mam pytanie - w jaki sposób przygotowac się na badanie tego hormonu ( na czczo ? ) w którym momencie cyklu? Czy może to obojętne? Czy można wykonać to badanie bez skierowania? Z góry dzięki za odpowiedź!

Dziewczyny mam do was pytanie, została mi przepisana luteina ponieważ spóźnia mi się miesiączka (mam problemy z prolaktyną) miałam brać ja przez 5 dni dwa razy dziennie dopochwowo po 5 dniach miała wystąpić miesiączka, niestety nie pojawiła się czy mam dalej przyjmować luteinę czy spokojnie czekać

Gość o nie nie nie
Hej dziewczyny. Dzisiaj byłam u lekarza ogólnego. Jakis czas temu bolały mnie gruczoły pod pachami, od około tygodnia bola mnie piersi, powiekszyły sie o pol rozmiara. Lekarz stwierdził tak: na 75% ciąza, na 20% problemy hormonalne, na 5% cos innego. Mam pytanie: czy zdarzyło sie wam cos podobnego, i mimo tak duzego prawdopodobienstwa nie była to ciąża? A jesli tak, co to moze byc? Czy to ma zwiazek z prolaktyna własnie? I jakie sa skutki?

Gość EfQa
Agula 125 widocznie w tym miesiacu w którym ci się udało jakimś cudem poziom prolaktyny ci spadł. Może się wyluzowałaś albo na przykład skończyły ci się stresy w pracy. Ja miałam brać całą tabletkę na obniżenie prolaktyny ale brałam tylko pół. Mój mąż też miał problemy z nasieniem i tez jakimś cudem nam się udało.

Gość EfQa
Muminku poszukaj w internecie. Na czczo, żadnego seksu wieczorem, żadnych stresów i trzeba się dobrze wyspać.

Gość aneczka_88
witm dziewczyny.. mam taki problem.. odebralam kilka dni temau moje wyniki prolaktyny... i sie troche przerazilam bo moj wynik to 1690.. mieszcze sie w przedzialekobiet w ciazy.. tyle ze nie jestem w ciazy! jestem mloda osoba i dziwie sie skad taki wysoki poziom prolaktyny u mnie... na wizytre lekarza musze poczekac troche a siedze i non stop mysle o tym.. jakie sa tego skutki? czy to naprawde taki wysoki poziom? do czego mnie to moze doprowadzic? prosze was o pomoc.. odp pozdrawiam...

Aneczka dlaczego robiłaś to badanie? Masz jakieś problemy z cyklem? wyciek z piersi? bóle głowy?To jest podstawowa prolaktyna czy po zażyciu tabletki-tzn miałaś pobieraną krew raz czy 2 razy? Nie napisze Ci na razie nic więcej żeby Ci nie sugerować.

Gość aneczka_88
badanie kazala mi zrobic moja pani ginekolog poniewaz bardzo bola mnie ostatnio piersi, miesiaczki mam nieregulraner... nie wiedzialam w ogole co to za badanie bo lekarka mi nie wytlumaczyla, a gdy zobaczylam wyniki to bardzo sie zdziwilam i zaczelam szukac informacji na ten temat w necie.. i znalzlam was... napiszcie mi cos wiecej...

Aneczka, niestety jeżeli jest to podstawowa prl , w przeliczeniu na inne jednostki to 85ng/ml przy normie do 25ng/ml lub też innej(w różnych laboratoriach w zależności jakie mają normy przyjęte górna granicą może być nawet 35 ng/ml). Wynika z tego że masz nadmiar prolaktyny. Teraz trzeba poszukać przyczyny i leczyć skoro występują objawy tego namiaru. Przyczyny mogą być różne-niedoczynność tarczycy, nieprawidłowości z nerkami(dokładnie nie wiem co),, samoistna \" hiperprolaktynemia (wtedy kiedy nie można znaleźć wytłumaczenia), może być gruczolak przysadki. Pisze na końcu o gruczolaku(łagodnym nowotworze, guzie przysadki który powstaje z komórek gruczołowych, rośnie bardzo powoli i jest niegroźny sam w sobie tylko niestety robi bałagan w hormonach). Nazywam to guzem ponieważ tak słyszałam od lekarza, ze w terminologii medycznej takie słowa padają aczkolwiek nie należy się bać. Gruczolaka można podejrzewać gdy prolaktyna przekracza poziom 100ng/ml ale to jest teoria. Mój najwyższy zanotowany wynik jest taki jak Twój a mam gruczolaka 5mm. Ale to oczywiście nic nie oznacza-każdy jest inny. Doświadczona problemem mogę Ci zasugerować wizytę u endokrynologa czy też ginekologa(może masz fajnego lekarza) który powinien skierować Cię na rezonans magnetyczny9nie tomografię komputerową bo to nic nie pokaże) celem wykluczenia lub niestety potwierdzenia przyczyny jaką może być gruczolak. Ale najpierw trzeba zacząć od powtórzenia badania, może zdenerwowałaś się a ten hormon jest wrażliwy na stres. Piszę dość pesymistyczny scenariusz bo sama przez to przeszłam ale nie martw się, takie gruczolaki czynne hormonalnie leczy się farmakologicznie. Pisz w razie jakbyś miała jakieś pytania ja tutaj zaglądam systematycznie. Nic nie piszesz o tym abyś miała wyciek z piersi, u mnie to był pierwszy objaw. Tylko nie denerwuj sie bo to tylko szkodzi. Pozdrawiam.