Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niepewna

cykl 34-dniowy a kalendarzyk - jak liczyc?

Polecane posty

Gość niepewna

Hej! Proszę o radę osoby stosujące tzw. naturalne metody antykoncepcji, a konkretnie znające się (dobrze) na obliczaniu dni płodnych w oparciu o "kalendarzyk". Nie mogę stosowac antykoncepcji hormonalnej (ani pigułki ani plastry), od globulek i żeli dostaję jakiegoś uczulenia, a z prezerwatywą to jednak nie to samo... Mam bardzo regularny cykl, juz od około 1,5 roku "jak w zegarku", ale niestety... 34-dniowy! Obserwuję śluz i też jest w porządku - bez żadnych anomalii. Tylko ta długość cyklu wszystko psuje... Wszystkie dostępne np. na stronach internetowych kalkulatorki mają w swoich ustawieniach max. długość cyklu 32 dni. Czy w takim razie przy mojej długości cyklu ta metoda nie da się zastosować? Co ja mam robić? Może istnieje jakaś reguła obliczeniowa dla krótszych niż norma i dłuższych cyklów. Proszę, pomóżcie. Liczę na naprawdę poważne potraktowanie tej sprawy. Z góry dziękuję.

Gość bzyku
od 34 odejmujesz 14 i wychodzi ze owulacje masz w 20 dniu cyklu

Gość skończ z takimi bzdurami
jak watykańska ruletka i zacznij stosować METODY ANTYKONCEPCYJNE bo inaczej za jakiśczas będziesz zadawać na forum pytanie "czy jestem w ciąży" :P

Gość Umcyk
Bzyku, dlaczego trzeba odjąć 14 dni? Ja niestety nie znam sie na obliczaniu dni płodnych a chetnie zapoznam sie z tym. Pozdrawiam :)

Gość niepewna
Bardzo Wam dziękuję! Gosiu, zaraz sprawdzę podany przez Ciebie link. Mam nadzieję, że jest tam to wszystko dokładnie wytłumaczone. Bzyku - ja też nie rozumiem, dlaczego mam odjąć 14 dni?

Gość ale kalendarzyk + wytrysk
zawsze na zewnątrz daje dużą pewność.

Gość niepewna
Gosiaczkowa! Dzięki! Właśnie sprawdziłam podany przez Ciebie link - czegoś takiego szukałam. Piszesz, że u Ciebie działa to bez zarzutu. Mam nadzieję, że ze mną też tak będzie. Jeszcze raz dziękuję! ( w razie wątpliwości będe jeszcze pewnie dręczyć Ciebie i innych dalszymi pytaniami na tym topiku, ale na razie wiem już to, co chciałam wiedzieć...). :-)))

Radzę przez jeden cykl pomierzyć temperaturę i wyznaczyć indywidualnie dni płodne. Tak wydaje mi się byłoby najbezpieczniej.

Gość KALENDARZYK TO NIE METODA NATU
RALNA TO JUŻ HISTORIA W NATURALNYCH METODACH NIC SIĘ nie odejmuje POLECAM WWW.LMM.PL

Gość ................
hej!!! tez mam 34-dniowy cykl i ....................w 7-mym dniu przed miesiaczką zaszłam w ciazę !!!! Dzis moja coreczka ma 7 miesiecy:)

Gość zzuzza
jajeczkowanie występuje 14 dni przed planowaną miesiączką - czyli w Twoim przypadku mniej więcej 20 dnia... Dzieje się tak dlatego, że druga część cyklu (po jajeczkowaniu) trwa zawsze tyle samo - 14 dni. U kobiety z cyklem 24 dniiowym jajeczkwanie wystepuje w 10 dniu, przy cyklu 28 dniowym - w 14 dniu.

Gość ..............................
zuza...no niekoniecznie.....czytałas wyżej????

Gość otoz
lo jej.. kalendzrzyk to nie metoda! juz dawno zostal zdyskredytowany. I nie piszcie bzdur, ze jak sie odejmie 14 dni, to costam. plodnosc u kazdej kobiety to sprawa indywidualna, podobnie w kazdym cyklu roznie to wypada. Proponuje metode objawowo-termiczna, sama z niej korzystam, bo mialam podobne problemy z innymi srodkami. na stronie http://www.npr.prolife.pl/index.htm znajdziesz wszytkie informacje. warto wybrac sie tez do poradni rodzinnej (katolickiej, lub tez w niektorych przychodniach ginekologicznych sa lekarze, ktorzy sie tym zajmuja) i poprosic o instruktarz. generalnie chodzi o to, ze codziennie o tej samej porze mierzy sie temperaturke (w pochwie/odbycie przed wstaniem z lozka, specjalnym termometrem zwanym owulacyjnym, ale jest on po prostu wiekszy niz termometry tradycyjne i ma wieksza podzialke, zeby bylo doklanie widac temperaturke) i zaznacza sie ja na karcie obsewacji cyklu (do sciagniecia ze strony www.npr.prolife.pl/karta_obserw.pdf ). obseruje sie takze sluz, szyjke macicy, a takze np bol w piersiach, bole owulacyjne jesli ktos ma itp. dodatkowo stosuje sie obliczenia., ale wcale nie takie, o ktorych ktos wczesniej pisal. To tak bardzo ogolnikowo i w skrocie. Radze wybrac sie do instruktora planowania rodziny. nic to nie kosztuje, a instruktor pomoze Ci nauczyc sie tej metody, bo samamu mozna cos pomieszac. Polecam rowniez ksiazke Josefa Rötzera "Sztuka Planowania Rodziny" z Oficyny Wydawniczej VOCATIO. tam tez jest wszytsko pieknie, prosto i zrozumiale opisane. Powodzenia!

Gość otoz
aha, w metodzie objawowo-termicznej nie ma znaczenia dlugosc cyklu

Gość milcia2802
Kurcze... mam cykle 34 dniowe :( i 20 dnia kochałam się z narzeczonym bez zabezpieczenia (tak wyszło). Do @ jeszcze 6 dni ale stresuje się nieprzeciętnie bo czytałam ze przy 34 dniowych cyklach, 20 dnia wypada dzień płodny... Wczoraj wieczorem czułam straszną gorzkość w ustach, temperaturę mam 37 st. i to mi daje do myślenia. Czy możliwe ze to ciąża? Kiedy mogę wykonać test?? HELP

Gość Nika1988
Do Milcia... Test najlepiej wykonac dopiero w dniu planowanwj @,gdyz wczesniej moze byc zbyt mala ilosc hormonu Jesli nie chcesz czekac mozesz isc na Bete robiona z krwi- nie musisz byc nad czczo Powodzenia

Gość gość
Nika1988 post na który odpisałaś jest z 2011r.!

Gość Cleo1976
Dziewczyny!!!! Osoby stosujące NPR w 2017 roku NIE używają kalendarzyka!!!! Będę to pisać tyle razy aż wbiję Wam do głowy.Naturalna antykoncepcja NIE polega na liczeniu!!!!

Gość Cleo1976
Ale jeśli ktoś już jest tak niemądry że upiera się stosować metody prababci mimo że mamy już dziś komputery cyklu i testery płodności ze śliny...Proszę bardzo.Należy znać długość przynajmniej 3 (a jeszcze lepiej sześciu lub dwunastu) ostatnich swoich cykli.Początek dni płodnych: cykl najkrótszy-21 dni.Koniec: cykl najdłuższy-10 dni.Przykład.Jeśli autorka wątku ma zawsze cykle 34-dniowe, dni płodne zaczynają się u niej 13 dc, a kończą -24 dc.Uwaga: nie sprawdza się to u kobiet z nieregularnymi cyklami, tzn.kiedy różnica między najkrótszym a najdłuższym cyklem przekracza 7 dni.Dla tych są bardziej nowoczesne metody.Ja polecam SymptoPlus i testery płodności ze śliny.

Gość gość
tak! komputer cyklu za 1500zł?

Gość Cleo1976
Są i tańsze komputery, działające na podobnej zasadzie-analizy temperatury.Cyclotest kosztuje około 600 zł, a OvuComp około 300.Niemniej, ja nie za bardzo ufam metodom jednowskaźnikowym.SymptoPlus jest lepszy, bo jest to program analizujący różne objawy cyklu.Jeśli już ktoś posiada komputer cyklu, polecam go używać łącznie z jakąś inną metodą, np.testerem ze śliny (Donna, Afrodyta, FertilControl).To wydatek około 100 zł.

Gość Aggie1993
też mam 34 dniowy cykl, i test owulacyjny również pokazał mi owulację 20 dc :)

Gość Cleo1976
Aggie-bo niektóre kobiety mają (przy cyklach tej samej długości) owulację 14 dni przed miesiączką, inne 10, a jeszcze inne nawet 18 dni przed.Ja np.mam ją zawsze 12 dni przed (przy cyklach nieregularnych).To oznacza, że gdyby trafił mi się cykl 34-dniowy, owulacja wystąpiłaby u mnie około 22 dnia cyklu.U kogoś innego jednak mógłby to być 24 dzień, 20 dzień a nawet 16 dzień.