Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Madzik55

Próby wątrobowe

Polecane posty

Po jakim czasie brania tabletek należy zrobić to badanie? Za każdym razem kiedy jestem u mojego lekarza-on dziwnie milczy na ten temat :)

Gość zajaczek29
Ja robiłam teraz niedawno, czyli po ponad 4 latach brania tabletek i to tylko dlatego, że moja koleżanka sobie robiła i od niej dowiedziałam się, że należy coś takiego robić. Niestety moja "świetna" jak się okazało pani ginekolog nie raczyła mi o tym powiedzieć....Szczęście w nieszczęściu, że mi wyszły dobre wyniki :) Ale teraz szukam innego lekarza...pozdrowienia. ps. myślę, że po pół roku już można robić badania, bo jak są nieodpowiednie tabletki, to już wtedy wyjdzie to na próbach wątrobowych.

Hmmm... po 4 latach to stanowczo za późno! ja pierwsze badanie zrobiłam po niecałym roku :) A przed rozpoczęciem brania pigułek tez obowiązkowe badania!

Hmmm... po 4 latach to stanowczo za późno! ja pierwsze badanie zrobiłam po niecałym roku :) A przed rozpoczęciem brania pigułek tez obowiązkowe badania!

Gość kikx
No własnie..ja też osobiście dowiedziałam się o tych badaniach od siostry..bez sensu..czy lekarze zakładają że my wszystko o wszystkim wiemy?Albo może po prostu zapominają o tym miezy jedną a drugą wizytą. Mi też szykuje się to badanie..tylko będzie to mój "pierwszy raz" po trzech latach cilestu :/

Gość lalamido
badanie to powinno byc robione przed zapisanieniem tabletek, a potem po 6 miesiacach stosowania. Oprocz prob watrobowych nalezaloby zrobic proby na krzepliwosc, usg jajnikow i piersi, o cytologii nie wspomne. Kontrolowac nalezy sie co roku (usg piersi u mlodych kobiet co 4-5 lat, pod warunkiem samobadania, cytologia co 2 lata przynajmniej)

Gość jak wyglada takie badanie
czy za to sie płaci i czy trzeba skierowanie i od kogo? od gina czy lekarza ogolnego-rodzinnego ??

Gość zajaczek29
Ja robiłam odpłatnie, więc nie musiałam mieć skierowania, jest to badanie z krwi, płaciłam 20 zł, wyniki na 2 dzień.

Przed braniem tabletek tj regulonu lekarz zapisał mi Novinette (wcześniej brałam Cerazette dla matek karmiących) ale po nich dostałam krwawienia więc zmienił mi na regulon..ale o żadnych badaniach nie było mowy :(..a jeżeli poziom enzymów wątrobowych wyjdzie nie tak..to o czym to świadczy?że wątroba wysiada?czym to grozi?

Gość lalamido
podwyzszony poziom enzymow watrobowych swiadczy o jej uszkodzeniu W tym wypadku przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych jest przeciwwskazane

Gość semi sweet
Microgynon brałam przez trzy lata. Badanie - próby wątrobowe, miałam wykonane przed braniem tabletek i co pół roku kolejne. Po tych trzech latach mój wynik osiągnął dokładnie górną granicę. Lakarz nie zasugerowała podstawienia tabletek, zdecydowałam o tym sama i od 2 lat nie biorę hormonów. Pozdrawiam.

Gość maryyyyyyyyyyyyyyy
jak wyglada to badanie na pziom enzymow watrobowych??????????/

Gość semi sweet
Szybko i bezboleśnie... wejście igiełką w żyłę i dwie miarki krwi

Gość wlasnie
moj lekarz swierdził ze badnia moge zrobic dla siebie jak chce, a dla niego jest wazna cytologia i usg piersi, nic wiecej

mój ginek zlecił mi takie badanie zanim w ogóle zgodziłam się na branie tabletek :) czyli dobrze zrobił jak widze. :)

Gość driniisa
Jakie powiny byc wyniki prób ?zeby byly prawidłowe

Gość kotek8535
ja juz biorę tabletki antykonc. 3 lata i jeszcze nigdy nie mialam prób watrobowych.. A chodzę prywatnie... Chcialam zapytac czy podczas prób watrobowych mogą wykryc takze czy mam hiv czy nie? Bo tak pomyslalam, mialam troche partnerów i zaczynam sie obawiac czy nie mam hiv.. Jakie są objawy jak ma ktos aids??

Gość sonka2
wyniki prób wątrobowych: Alat i Aspat bo takie robiam max 31 pozdrawiam:))

Gość kotek8535
Dzis odebrałam wyniki . Mam : Alat 15U/l czyli ok, a Gamma GT 10 U/l . Obok jest napisane ze Alatau powinno byc mniej niz 31 wtedy jest ok, a Gamma GT norma od 5-36. Pozdrawiam!

Gość meandrak
tak po roku warto

Gość mariaweronika
Zazywam tabletki hormonalne Cyclo progynova . Lekarz zleciL mi badnia Gammab GT . MOj wynik 20,1 U/L Czy jest to wynik mieszczący sie w normie

Gość Nastolatka 19
Witam:* Mam pytanko, ja brałam tabletki Diane 35 i Syndi 35 ( razem przez 7 miesięcy ) na cerę. nie mialam robionych badań żadnych ehh:/ Czy jak zapytam o nie mojego gina to bedą one bezplatne ze skierowaniem? gdzie nalezy zgłosić się?? To wazne, chce te badania przejść bo za jakiś czas chcialabym wrócić do tabsów ( na cerę dobrę i jako anty ) :) Prosze o odp

Gość tez prosze o odp
I dopisuje sie do kolezanki....gdzie mozna takie badania wykonac i jakie konkretnie trzeba zrobic...

no kuzwa a ja za takie badania zaplace 100 zl.okolice zarypanej Warszawki :/ trafilam na dobrego gina, bo powiedziala ze bez tych badan nie da recepty na tabsy

Gość monka2200
Witam, Mam zamiar ponownie zacząć brać tabletki antykoncepcyjne. Udałam Sie dzisiaj do ginekologa prosząc o skierowanie na jakieś badania w celu sprawdzenia jakie tabletki będą dla mnie najlepsze, ponieważ już miałam dosyć metody prób i błędów oraz eksperymentów. Niestety ginekolog odmówił mi wypisania takiego skierowania, i przepisał tabletki o nazwie yasminelle. Proszę o poradę jakie badania mi się należą z NFZ których lekarz nie może mi odmówić, a jakie mogę ewentualnie zrobić odpłatnie.

hmmm kiedy widziesz, w zasadzie nie ma takich badań. mozna by Ci zrobić profil hormonalny, ale to trzeba by systematycznie przez kilka cykli żeby wyniki były miarodajne. pojedyncze badanie nic Ci nie da. obecnie pigsy sie dobiera empirycznie. bierzesz, jak Ci nie służą to prosisz o zmianę i tak az sie dobierze dobre.

Gość aliku
witam, robiłam ostatnio próby wątrobowe, alat wyszedł powyżej normy 68, lekarz kazał zrobić dodatkowe badania na obecnośc wirusów, czy powinnam się niepokoić?