Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karen ka

Dzieci dwujezycznych rodzicow

Polecane posty

Gość karen ka

Witam wszystkich serdecznie. Szczegolnie wszystkich „na emigracji”. Prosilabym o podzielenie sie ze mna doswiadczeniami mam, ktorych mezowie sa obcokrajowcami i w domu ktorych mowilo sie dwoma jezykami. Jak dzieci radzily sobie w srodowisku? Ja boje sie ze moje dziecko szczegolnie gdy bedzie male i nie bedzie do konca miec swiadomosci ze mowi dwoma jezykami zostajac same z ojcem,babcia, ciocia bedzie mowilo do nich po polsku a oni niestety nie bardzo beda wiedzieli o co chodzi. A dziecko nie bedzie rozumiec, dlaczego jest niezrozumiane przez najblizszych. Tylko prosze nie piszcie mi zeby moj maz (i jego rodzina ) nauczyli sie polskiego, bo nie o to mi tu chodzi. Chodzi mi bardziej o to jak radzilyscie sobie z dezorientacja dziecka w pierwszych latach zycia. Ja dopiero probuje zajsc w ciaze, ale tak sobie mysle, czy w kwestii komunikacji mam sie przygotowac na jakies niespodzianki? Pozdrawiam serdecznie wszystkie mamy! Tatusiow tez oczywiscie!

Gość koniczyna
mysle ze nie masz sie czym martwic ja dopiero spodziewam sie dziecka i bedzie ono dwujezyczne z moich obserwacji wynika ze dzieci doskonale ucza sie jezyka mamy i taty i w naturalny sposob odpowiadaja mamie w takim jezyku jak ona mowi i tacie w jego jezyku dziecko nie ma swiadomosci istnienia dwocj jezykow ale oba przyjmuje jako ojczyste pod warunkiem ze sie do niego mowi w obu tyle z e od psychologa slyszalam ze dziecko dwu jezycznych rodzicow moze zaczac pozniej mowic tak samo interesujace wydaje mi sie zjawisko ze troje dzieci dwoch Polakow mieszkajacych za granica zanim poszly do szkoly slyszaly w domu glownie i do tej pory zreszta slysza jezyk polski a wiec z rodzicami porozumiewaja sie po polsku natomiast miedzy soba po w jezyku obcym zobacze w praniu jak to wyjdzie nie mniej mam pewnosc ze naucze dziecko polskiego no dobra bede probowac ale zaciecie

Gość taktylko
Moja przyjaciolka ma meza anglika natomiast mieszkaja w niemczech.Ich synek mowi zatem w 3 jezykach.Ona mowi do niego po polsku,on po angielsku a miedzy soba po niemiecku.Maly ma 5 lat i nie ma problemow z mowieniem.Wie ze do jednej babci mowi sie po angielsku do drugiej po polsku.A do kolegow po niemiecku.Nigdy nie mial problemow z rozroznianiem jezyka w jakim powinien mowic Mysle ze nie powinnas sie martwic.Dziecko swietnie da sobie rade:)

Gość karen ka
Dzieki Wam za odpowiedz. Chcialam wlasnie odpowiedzi kogos kto zna takie przypadki z wlasnego doswiadczenia, lub doswiadczen swoich bliskich. Poznalam tutaj dziewczyne, ktora jest Polka, ale do swojego dziecka w ogole nie mowi po polsku, co mnie dziwi. Byloby mi wstyd gdyby moje dziecko nie umialo sie porozumiewac z moja rodzina. A poza tym chce zeby kiedys w przyszlosci moglo miec przyjaciol rowniez w Polsce, a znajomosc jezyka zdecydowanie mu to ulatwi. No i co rownie wazne ja tez czuje potrzebe podagania z kims po polsku (nie tylko w internecie chociaz to tez daje mi satysfakcje) Pozdrawiam K

Gość Doro
Hi,ja tez dopiero co urodzilam tzn. moj maluszek ma juz 5 miesiecy i ja tez bardzo bym chciala zeby sie nauczyl po polsku ale nie wiem jak to podjac, bo moj maz jest kierowca zawodowym i ciagle w trasie i ja musze z moim synkiem po niemiecku rozmawiac bo sie boje ze jak w dwuch jezykach z nim bede rozmawiac to mu sie pomiesza i zadnego nie bedzie umial. Macie moze jakies doswiadczenia w ktorych jedna osoba z dzieckiem w dwoch jezykach rozmawia,tzn, jedna osoba jedno dziecko dwoch jezykow uczy?

Gość Doro
Mam jeszcze jedna prosbe,moze ktos z was zna fajne zyczenia dla nowych dziadkow jak im sie swiezy wnuk urodzil.Tylko nie take: Gratulacje i wszystkiego dobrego dla dzidziusia i blablabla..... cos orginalnego i troszke wesolego potrzebuje. Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Gość Dariaaaaa
Mój facet jest pół - Ormianinem i mówi po polsku i ormiańsku. Jego córka (11 lat) również biegle włada obydwoma językami. Podobno na początku miała problemy, ale z pisaniem. Próbowała bowiem po polsku pisać ormiańskimi literami :) Pani w zerówce nie wiedziała co to w ogóle za hieroglify i wmawiała Młodej różne dyscośtam :) Nauka obu języków przebiegła bez problemów u niej, a ja, choć się staram, to nie umiem wymówić nawet ćwierć zdania po ormańsku :(

Gość to swietnie
nie ma sie czym martwic, dzieci sa inteligentniejsze i lepiej sie ucza pozniej jesli od malego moga poznac wiecej niz jeden jezyk.Na pewno nie bedzie problemu z rozroznieniem,dziecko traktuje to w sposob naturalny i na pewno da sobie rade.

Gość gość
temat sprzed 9 lat-ale oryginalne up. :O

Gość gość
Może i stary temat, ale można nadal rozmawiać :-) Ja mam dwóch chłopców, 4 i 7 lat. Obaj mówią w obu językach (angielski i polski) starszy uczy się jeszcze hiszpańskiego.