Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rzekotka

Żółtaczka typu B a ciąża

Polecane posty

Gość Rzekotka

Witajcie! Potrzebuję rady. Może któraś z Was coś wie? Z moim partnerem jestem już kilka lat. Jest nosicielem wirusowego zapalenia wątroby typu B (czyli sam nie choruje, ale może zarazić). Początkowo kochaliśmy się zawsze z prezerwatywą, potem się zaszczepiłam (żeby móc przejść tylko na pigułki)... Teraz pomalutku zaczynamy myśleć o wspólnej przyszłości, małżeństwie... Czy któraś z Was wie może, jak przebiega ciąża, jesli jedno z partnerów jest zarażone żółtaczką? Czy jest jakieś ryzyko powikłań podczas ciąży, czy dziecko też będzie nosicielem żółtaczki, czy szczepionka matki daje mu jakąś ochronę? Wiem, to pewnie głupie pytania, jeżeli zdecydujemy się na dzieci, to oczywiście skonsultuję się z lekarzem... Ale chciałabym już teraz wiedzieć +- jak to wygląda. Z góry dzięki za rady.

Gość taska
ółtaczka wszczepienna, powodowana zazwyczaj przez wirus typu B, przeniesiony na ogół wraz z krwią, często przez sprzęt medyczny. Dla przebiegu ciąży i zdrowia dziecka znaczenie ma jedynie wirusowe zapalenie wątroby typu B. Nosicielki wirusa zapalenia wątroby typu B są bardziej narażone na przedwczesny poród, a ich dzieci, często jeszcze w życiu płodowym, również stają się nosicielami wirusa, który następnie może powodować poważne uszkodzenie wątroby. Badania w kierunku nosicielstwa wirusa żółtaczki zakaźnej ( Hbs Ag) są obowiązkowo wykonywane na początku ciąży. W razie stwierdzenia nosicielstwa u matki konieczne jest podanie noworodkowi specjalnej immunoglobuliny. Istnieje szczepionka przeciwko wirusowi żółtaczki zakaźnej, którą od niedawna szczepione są wszystkie nowo narodzone dzieci, a także osoby narażone na kontakt z wirusem, np. pracownicy służby zdrowia

Gość Rzekotka
Dzięki za odzew! Ja nie jestem nosicielką tego wirusa, tylko mój facet, wiec chyba przedwczesny poród mi nie grozi, tylko to, że dziecko może też mieć tego wirusa, dobrze rozumiem? Ale wynika mi z Twojej wypowiedzi, że chyba nie jest to jakiś poważny i rzadki problem?

Gość jala
urodzilam 4 miesiace temu obokmnie lezala dziewczyna ktora miala tego wirusa dzidzi dostalozastrzyk jakis tam i wszystko bylo ok aha ona byla nosicielka i odradzaliu jej karmienie piersia a to tylko dlatego zeby dzidzi jak je z piersi a matce krwawia brodawki nie najadlosie tej krwi pozdrawiam nie ma sie o co martwic

Gość ANDZA2
Witam mój mąż choruje na wzw b mamy 5 letnią córkę zdrową jak ryba wżne i istotne jest to czy matka przed ciążą odebrała 3 szczepionki jeśli tak to nie ma prawa nic się stać ponieważ z tego co ja wiem my mieliśmy taki przypadek ja byłam szczepiona i jest wszystko dobrze ale oczywiście proszę poradzić się lekarza ja nim nie jestem

Ważne że ty jesteś zaszczepiona, dziecko może zarazić się jedynie od taty, ale dopiero po urodzeniu. Żółtaczka typu B przenosi się przez krew, a od Ciebie się nie zarazi (koniecznie sprawdź swój poziom przeciwciał anty HBS przed ciążą!). Każde dziecko (poza małymi wcześniakami do 2000g i dziećmi chorymi) w pierwszej dobie po porodzie jest szczepione przeciwko żółtaczce typu B, więc po drugiej dawce (po 1 miesiącu) będzie już częściowo bezpieczne.