Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

baja

ile kosztują badania prenatalne ??

Polecane posty

To niby takie oczywiste...? Bo jakoś nie spotkałam sie z tym, żeby każda ciężarna kobieta chciała robić takie badania.

Gość wydaje
wydaje mi się, ze bezpłatne są wtedy kiedy skieruje lekarz. Jednym ze wskazan jest wiek od 35 lat wzwyż. Poza tym słyszałam, że wielu lekarzy niechetnie kieruje na takie badania. Jeżeli ci zalezy na tych badaniach, to zadzwoniłabym najpierw do panstwowej placówki (Instytutu Genetyki?) i zapytała czy przeprowadzaja takie badania odpłatnie bez skierowania, i ile to kosztuje. A potem do prywatnej i zapytała o to samo. Na zdrowy rozum, to prywatne kliniki pomagajace w zapłodnieniu in vitro powinny chyba mieć też techniczne mozliwosci przeprowadzania badań prenatalnych. Czytalam kiedys o takiej klinice NoOvum. Jak tutaj nikt nie da ci sensownej odpowiedzi szukaj w internecie.

Gość wydaje
jeszcze raz podkreslę. Z tego co wiem to nawet jak kobieta ma 100 lat, a lekarz jej nie skieruje na badania to nie ma badan bezpłatnych.

Gość Uważaj baja
asiek usiłuje wciągnąc cię w dyskusje nie na temat!!!!!!!!!!!!!

1. tak, na pewno ktoś niejako musi dać Ci na takie badania zgodę (skierowanie), nikt ot tak sobie ich na pewno nie może zrobić 2. 34 lata to przecież zupełnie rpawdiłowy wiek na rodzenie, niebezpieczny wiek to powyżej 45 lat 3. w Polsce jest cholernie ciężko o takie badania, bo są drogie i niechętnie lekarze sie na nie zgadzają, nawet jesli są ku temu podstawy 4. tutaj wychodzi najważniejsze: musza być podstawy do wykonania takich badań, nie robi się ich na życenie, a jedynie w przypadkach, keidy istnieje podejrzenie czy ryzyko np. choroby genetycznej u dziecka 5. te badania to nie leczenie kanałowe zęba - mogą być niebezpieczne dla matki, a tym bardziej dla dziecka, wówczas może dojść do uszkodzenia płodu i dziecko może się urodzić upośledzone. To zapewne tez powód niechęci lekarzy do wykonywania takich badań.

no to walnę z grubej rury,czy jak okaże się ta najgorsza możliwość z możliwych,czy można usunąć ciążę?

Jeśli sie okaże, że dziecko ma jakąś poważną wadę wrodzoną czy chorobę genetyczną, to możesz legalnie usunąć ciążę.

Była taka głośna sprawa, kiedy kobieta domagała się badań prenatalnych, poniważ jej pierwsze dziecko miało jakąś poważną wadę genetyczną i miała pełne prawo i podstawy ku tmeu, aby takie badania zrobić, odmówiono jej i urodziła drugie dziecko z taką wadą czy chorobą (nie pamiętam, co to było) i chyba jest sprawa o to, że odmówili jej tych badań, keidy były (jak się okazało uzasadnione) podejrzenia o \"wadliwość\" dziecka i wówczas możliwą legalną aborcję. Także myślę, żre jeśli w Twojej rodzinie nikt nie ma jakiś takich chorób, wad i upośledzeń, Ty w dodatku ejstes młoda kobietą, to ciężko będzie o takie badania.

młoda??nie żartuj w ten sposób.wiem,że dla niektórych jest szokiem co tu piszę,ale ja po prostu nie wiem skąd bym wzięła siły na aż tak chore dziecko,wiem są wypadki,ale z góry wiedzeć,że urodzi się dziecko np z zespołem Downa,no nie wiem...

Gość Kasia i Przemek
Badania prenatalne sa bezplatne ale trzeba miec skierowanie do lekarza rodzinnego. Jesli tylko masz jakis problem najlepiej skierowac sie do doktora Pyrkosza w Katowicach Ligocie. PS z tego co nam wiadomo mozna dokonac legalnej aborcji tylko w przypadku naprawde duzego uszkodzenia plodu. Zespol Downa wg lekarzy jest najlżejszym z Zespołów jakim może być obciążony płód. W wypadku wykrycia Zespołu Downa będziesz tylko żyła z świadomością że urodzisz chore dziecko nic wiecej. Nasze prawo nie dopuszcza aborcji w takim przypadku. Jest to możliwe jedynie w przypadkach w których dziecko nie mogłoby samodzielnie egzystować-są to już powazne uszkodzenia płodu takie jak nie wykształcenie się mózgu . Trzeba jednak być dobrej myśli, natomiast wielu lekarzy badania takie poleca. Mamy na myśli badania nieinwazyjne. Badania inwazyjne niosą ze sobą ryzyko, na które wystawiasz własne dziecko-które akurat może być zdrowe. Badania inwazyjne groża poronieniem. Przed zrobieniem takich badań radzimy jednak konsultacje ze specjalistą w tej dziedzinie np z genetykiem. Polecamy pana Pyrkosza. Pozdrawiamy! Kasia i Przemek

Gość kika11
do Aska : ryzyko urodzenia chorego dziecka wzrasta znacznie po 35, a nie jak napisalas, po 45 roku zycia i to zupelnie normalne ze Baja zastanawia sie nad badaniami prenatalnymi.

Kochanie Ty moje, uczę się o tym na kilku przedmiotach jednocześnie i wiem, co mówię. Niemniej jednak baja ma 34, a nie powyżej 35 lat.

Gość Lacerta
Nie wszystkie badania zagrażają życiu płodu. Najprostszym badaniem jest specjalistyczne USG, około 12 tyg lekarz mierzy grubość fałd karkowych dziecka. Poza tym jest badanie, które nazywa się test potrójny krwi. Polega na tym że pobiera się krew matce jak podczas każdego nazjwyklejszego badania na morfologię. Kosztuje ok. 160-180. Robią go przeważnie prywatne placówki. Ja polecam właśnie to - jest wiarygodne. Wykonuje się je ok 14-18 tyg ciąży. A wiek 34 lata nie jest jakimś tragicznym wiekiem na rodzenie dzieci, ale badanie warto zrobić dla spokoju własnego sumienia. Ja robiłam takie badanie w wieku 26 lat i nikt sie ze mnie nie śmiał.

Te badania są bezpieczne, ale nie wszystkie wady da się w ten sposób wykryć, niektóre jedynie w badaniach inwazyjnych, tutaj ryzyko jest rzędu nawet 1 poronienia na 100 w wyniku badania. W Polsce badania prenatalne rpzysługuja kobietom po 35 roku życia (bezpłatnie).

Witam, nareszcie padla jakas konkretna kwota!!! Tyle razy to pytanie zadawano i jakos nikt nigdy nie podal orientacyjnej nawet kwoty. Ja mam 31 lat, urodzilam zdrowa corke, jestem w 9 tygodniu i chce zrobic takie badania. I koniec, i kropka. Moja ciaza wedlug USG jest o 1,5 tygodnia \"mlodsza\" od wieku liczonej wg ostatniej miesiaczki - dlatego chce zrobic takie badania. Oczywiscie na poczatek nieinwazyjne - na pewno mnie uspokoja. Pozdrawiam, Duska.

Gość do Baja
W Poznaniu robią w klinice na ul.Polnej ,na kasę chorych,wystarczy skierowanie od lekarza prowadzącego.

W Katowiach robią test potrójny za 75 zł. Niepotrzebne skierownaie, po prostu w labolatorium pobierają krew i tyle. Pytałam o ten test mojego lekarza, stwierdził, że w moim przypadku jest zbędny( a mam tyl esamo lat, co baja). Aha, wcześniej miałam zrobione USG 3D, któe nie wskazało n ajakiekolwiek odchylenia od normy. Powiedział, że powyżej 35 lat oznacza tak naprawdę wiek 38 i więcej. ALe jeśłi odczuwasz niepokój, a nasza darmowa służba zdrowia jest \"ciężkodojna\" jeśłi chodzi o bezpłatne skierowania, mozesz we wlasnym zakresie zrobić takie badania. Możę zadzwoń do większych labolatorium w Twoim mieście i dowiedz się. Ps. Rozumiem Twój niepokój, powodzenia!

Gość uppppppppppppppp

Gość jakie są wskazania
do wykonania badań prenatalnych? czy można je zrobić bez konkretnego powodu?

Gość gdynianka 29
asiek- podstawową bzdurę tu napisałaś! dziewczyna napisała o badaniach prenatalnych- to jest bardzo szerokie słowo! skoro tak się o tym pilnie uczysz to powinnaś wiedzieć, że badania prentalne to w pierwszej kolejności testy z krwi, które są absolutnie bezpieczne dla dziecka! zwykłe pobranie krwi a daje już jakąś prawdopodobną wersję! dopiero one predysponują lub też nie do poważnych badań inwazyjnych czyli np. amniopunkcji.. ps. ja robiłam test potrójny- w gdyni kosztuje on 175 zł.

Gość gdynianka 29
odpowiadam na pyt. powyżej- jeśli chcesz, możesz zrobić badania prenatalne (nieinwazyjne) jeśli masz taki kaprys i tyle, nikt nie ma prawa pytać cię dlaczego, a po co..to jest twoja sprawa.. i z uporem maniaka powtórzę raz jeszcze- a na ten temat wypowiadałam się już wielokrotnie- badania prenatalne mogą tylko pomóc! i nie chodzi tutaj o ten osławiony, nieszczęsny zespół Downa! badania prenatalne mogą ujawnić inne choroby, których leczenie- LECZENIE!- można zacząć już na płodzie..

Gość ciężaróweczka
dzieki gdynianka :) a czy badania prenatalne nieinwazyjne można robi się na podstawie badania krwi? w każdym gabinecie? Bo nie wiem gdzie mam się udać

Gość halo halo
tak tylko badanie krwi nigdy nie da jednoznacznej odpowiedzi. Przydzieli tylko do grupy wysokiego lub niskiego ryzyka ( nie zawsze poprwnie - znam wypadki podporzadkowania do grupy niskiego ryzyka a dziecko urodzilo sie z Zespolem Downa). W wypadku wysokiego ryzyka powinno wykonac sie dodatkowe badania plynu owodniowego - wielka strzykawa wbita w brzuch. Prawdopodobienstwo poronienia = 1% (1 na 100 wykonanych zabiegow).