Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

baja

ile kosztują badania prenatalne ??

Polecane posty

Gość halo halo
Gdynianka -test potrojny ma na celu wykrycie trzech najczesciej wystepujacych wad GENETYCZNYCH. Co Ty chcesz leczyc?

Gość gdynianka 29
halo, halo- zgadzam się z Tobą-test potrójny służy OCENIE RYZYKA urodzenia dziecka z np.z zesp.Downa, Edwardsa czy z otwartą wadą ośr.ukł.nerwowego, podobnie jak test pappa ( o ile kojarzę dochodzi tutaj jeszcze zespół Patau) ale prenatalną metodą inwazyjną (jeśli są wskazania) jest np.kordocenteza, która jest przeprowadzana np. gdy istnieje konflikt serologiczny i zagraża życiu dziecka- możemy to życie uratować!

Gość gdynianka 29
ciężaróweczko- badania prenatalne nieinwazyjne wykonuje się w wielu laboratoriach medycznych w całej Polsce, które mają odpowiednich specjalistów genetyków- absolutnie bezpieczne badanie- zwykłe pobranie krwi

Gość halo halo
ok :-)

Gość gdynianka 29
halo, halo :)

Gość ciężaróweczka
dzięki gdynianka :) czyki co, mam zgłosić sie do jakiegoś labolatorium (nie do ginekologa) i wyrazić chęć zrobienia takich badań? Jak takie badania się fachowo nazywają? Czy to jest jedno z tych trzech?: test PAPP-A, test podwójny, test potrójny? A jak z badaniem przezierności karku? Cztto także badanie prenatalne?

Gość 150
Chodze prywatnie do lekarza i ten zlecil mi nieinwazyjne badanie penatalne (test potrojny). Sam pobral mi krew z zyly i tyle. Kosztowalo mnie to 150 zl.

Gość gdynianka 29
podstawowe testy nieinwazyjne to test pappa, potrójny i podwójny, z czego najczulszy jest test pappa ale trzeba go też najwcześniej wykonać, test potrójny można wykonać miedzy 16 a 20 tyg. ciąży; jak napisał ktoś powyżej- krew do badania może pobrać ci ciężaróweczko prywatnie ginekolog, ale to się zdarza niezwykle rzadko, najczęściej ginekolog daje ci adres laboratorium, które specjalizuje się w tego typu badaniach; co do przezierności karku- tak, to jest także badanie prenatalne, zresztą każde badanie usg jest za takie też uważane ale: no właśnie jest małe ale- badanie przezierności karku jeśli jest wykonywane przez niedoświadczonego lekarza może wyjść błędnie, poza tym przezierność karku ze swoimi "widełkami" norm nie zawsze pokazuje chorobę gen. na topiku wrześniówek 2006- jest przesympatyczna dziewczyna, która przy całej swojej dbałości o zdrowie, przy dobrych wynikach przezierności karkowej, przy dobrze rozwijającym sie płodzie wg.lekarza i usg, urodziła chłopca z zesp.downa..

Gość kurczaczek77
...ah..z tym wszystkim. ja tez robilam badanie przyziernosci, i test podwojny i potrojny z krwi. Co do potrojnego mialam obiekcje bo skoro usg i podwojny wyszedl dobrze to po co potrojny,no ale zrobilam dodatkowo i czekam na wynik. ja tam zdanie mam takie ze wszystkich badan na swiecie nie mozemy zrobic.trzeba o siebie dbac ale z badaniami nie trzeba przesadzac bo i tak co ma byc to bedzie...pa.pa..

Gość madzia.k
Chciałam tylko dopowiedzieć odnośnie stwierdzeni alekarza, który badanie to uznał za zbędne - niedawno moja znajoma ( w wieku 26 lat) urodziła dzieck obarczone wadą zespołu Dawna. Uważam więc jesli ktoś czuję się w potrzebie zrobienia tego badania powinien to zrobić bez takich lekarskich komentarzy - duzo zdrowia życze dla Was i waszych pociech

Gość setana_a_22
ja zrobilam te badania choc mam 22 lata.przezorny zawsze ubezpieczony...te badania sa calkowicie bezpieczne...dokonuje sie ich za pomoca usg i badaniu krwi matki...wiec nie ma co sie obawiac i nie trzeba miec do tego wiecej niz 35 lat...w kwestii skierowania to nie wiem,bo mieszkam w Nimeczech i tu po prostu sama decydujesz sie czy chcesz je miec czy nie...tu kosztuje to 300euro,podejrzewam,ze w polsce w przeliczeniu tez cos kolo tego,pozdrawiam

Gość gaga1000
niesety jest bardzo drogie, sa az 3 badania i kazde kosztuje 150zl

Gość prenatalne
Test Pappa -ok 500 USG genetyczne 11-14 tydzien -ok 200 USG genetyczne 20 tyd +echokardiografia -ok 300

Gość keroppi
Ja miałam robiony tylko test Pappa, który bada ryzyko wystąpienia wad genetycznych. Ponadto ryzyko po 35 roku życia wzrasta,ale to najczęsciej kobiety poniżej tego wieku są matkami chorych dzieci. Ja mam brata z zespołem Downa i doskonale Cie rozumiem. Test Pappa kosztował mnie 400 zł więc nie sądzę iż jest to wygórowany wydatek, w okolicach 1-13 ty. można wykonać amniopuncję - która daje niemalże 100% pewność czy dzieko posiada np. zespół Downa czy tez nie. Ja zachęcam do robienia takich badań.... Nie mogę uwierzyc że wśród matek panuje taki ciemnogród, a potem chore dziecko porzucają....

Gość pinka79
ja ostatnio chciałam zrobic sobie badania prenatalne no i natrafiłam na opór ze strony ginekologa. Wkurzyłam się , ale nie odpuściłam. Zaczełam szperać w necie no i wyszukałam rewelacyjna stronke http://www.federa.org.pl/. Jest tam podany telefon do prawnika pod który zadzwoniłam i dowiedziałam się wielu ciekawych informacji. Lekarz nie miał prawa odmówić mi badań prenatalnych. Szok! jestem wdzięczna tej pani z kórą ucięłam sobie bardzo przyjazną i ciekawą pogawędkę. Ginekologa zmienię bo do tego nie mam już zaufania,ale kolejny juz nie będzie mnie tak oszukiwał i zwodził. A tyle kasy idzie na leczenie z naszych pensji, masakra.

Gość Do pinki79
Własnie to jest najgorsze, że z naszych podatków idą horrendalnie wysokie sumy pieniędzy m.in. na służbę zdrowia i co? I tak w dalszym ciągu praktykowane jest olewatorstwo i spychokracja :( Lekarze rodzinni wszystko olewają, ginekolodzy jeszcze bardziej, chirurdzy robią zabiegi "taśmowo" etc. Najlepiej by było jakby płacić składki na ZUS, ale leczyć się prywatnie. Wtedy wszyscy byliby zadowoleni............. wszyscy oprócz pacjentów naturalnie :( :( :( Niech takich organizacji jak Federacja na rzecz kobiet i planowania rodziny powstaje coraz więcej, bo bynajmniej oni pomagają ludziom za darmo!!!

Gość Magdana
No tak czego się nie robi dla kasy. A co do wspomnianej Federacji, oni też mają tam forum FederaForum, na które pytania odpowiadają różni specjaliści (m.in. prawnik, ginekolog).

Gość pinka79
chciałoby się życ w świecie kiedy to pacjent jest najwazniejszy :-( wiem, wiem pomarzyc to sobi mogę. Ta pani z która tak miło mi się gawędziło powiedziała mi że mam nie tracić nadzieji i szukać tego "swojego" ginekologa" bo lekarz oprócz tego że powienien byc dobry musi równiez budzic w nas zaufanie a o takiego to juz bardzo bardzo trudno :-(

Gość Do przedmówczyni
Istnieją lekarze z prawdziwego zdarzenia, którzy zajmują się troskliwie swoimi pacjentkami i to w państwowej przychodni, a nie w prywatnym gabinecie. Jednak jest ich niewiele i człowiek dużo i długo musi się naszukać zanim takowego znajdzie. Czasami rzeczywiście lepiej jest leczyć się prywatnie - ja prywatnie chodzę do ginekologa i stomatologa, przy czym ten mój prywatny ginekolog jest tani, bo bierze 35 zł za wizytę i rzeczywiście przejmuje się pacjentem, a jedna wizyta trwa 40-60 minut. Znajome płacą nawet 70-80 zł za wizytę i to już jest zdzierstwo :/ Natomiast odnośnie badań prenatalnych, to zbyt wiele nie powiem, bo nie orientuje się :P zawsze można zadzwonić do wspomnianej federacji i się dowiedzieć :P

Gość Hastania
A co w sytuacji kiedy wynik badania USG wskazuje na nieprawidłowości rozwoju ciąży, a lekarz jednak nie kieruje pacjentki na badania prenatalne. Ma do tego prawo?

Gość kasia1987
Ja miałam robiony test PAPA w 13 tyg ciąży należy wykonać go między 12-14 tyg. W prywatnym szpitalu w swissmedzie w Gdańsku koszt 320 zł. Test ten polega na wykonaniu specjalnego usg i pobrania krwi.

Gość aquila79
Chwała za to że istnieją jeszcze ludzi którzy potrafią pomagać bezinteresownie. Mówie tu o wspomnianej już Federacji do spraw kobiet i planowania rodziny. Kiedy postanowiłam tam zadzwonic to szczerze mówiąc byłam nastawiona sceptycznie, ale potrzebowałam porady a pieniędzy na prawnika nie miałam. Pani z infolinii nie dośc że mnie nie zbyła to jeszcze pomogła i nie ironizuję tu. Tam naprawdę słuchają, to nie telekomunikacja :-)

Gość szkoda gadać...
Czyli kolejny dowód na to, że jak się chce mieć dostęp do najlepszych czy najnowocześniejszych, najbardziej wiarygodnych i miarodajnych badań trzeba płacić i to dużą kasę. Ta cała służba zdrowia mnie przeraża. Chyba zadzwonie po poradę to tej federacji na rzecz kobiet i planowania rodziny i dowiem się wszystkiego ze szczegółami o prowadzeniu ciąży i badaniach prenatalnych. Jestem dopiero w 10 tygodniu ciąży i to wszystko zaczyna mnie powoli przerastać :(

Gość uiopy
radzilabym tez zwracac uwage na jakosc, np badania w invimedzie to pelna profeska, nie wszedzie takjest, a cenowo moze byc roznica

Gość owiana_ja
zalezy u kogo, u dr Bruszewskiego nie sa wcale tak drogie

Badania prenatalne-czyli usg + testy z krwi w okolicach 3 miesiąca a potem w okolicach 16-20 tygodnia są bezpłatne dla kobiet powyzej 35 roku życia. NNawet jesli chodzisz prywatnie to lekarz wypisuje ci skierowanie do placówki co ma podpisany kontrakt z nfz i tam robisz je za darmo. Do 35 roku zycia badania genetyczne są płatne usg ok. 200 zł testy z krwi-podwójny i potrójny też ok. 200zł każdy Co do kosztów ew. badań inwazyjnych to się nie orientuję

Badania prenatalne-czyli usg + testy z krwi w okolicach 3 miesiąca a potem w okolicach 16-20 tygodnia są bezpłatne dla kobiet powyzej 35 roku życia. NNawet jesli chodzisz prywatnie to lekarz wypisuje ci skierowanie do placówki co ma podpisany kontrakt z nfz i tam robisz je za darmo. Do 35 roku zycia badania genetyczne są płatne usg ok. 200 zł testy z krwi-podwójny i potrójny też ok. 200zł każdy Co do kosztów ew. badań inwazyjnych to się nie orientuję

Gość wiolka fasolka
O ciąży dowiadujemy sie około jej 4 tygodnia, lekarz potwierdza ją z całą pewnością mniej więcej międzi 6-8 tyg. Zarówno badanie USG jak i testy z krwi należy zrobić między 12-14 tc. To jest miesiąc czasu na zapisanie sie na te badania. Mam 36 lat, dostałam skierowanie do poradni genetycznej w 7 tc, a na badania mogłam sie załapać około 20 tc. To zdecydowanie za późno. Poszłam prywatnie, bo nie trzeba było tyle czekać - USG 200 zł, test PAPP-A 200 zł i następne USG w 20 tc - kolejne 200 zł.

Gość wiolka fasolka
Tak właśnie wyglądają badania prenatalne bezpłatne dla kobiet po 35 roku życia - parodia!

wiolka fasolka- masz rację, ja o tym nie wspomniałam, że jak za długi termin albo dana placówka nfz nie ma już tzw "punktów"-co się często zdarza pod koniec roku, to trzeba robić badania prywatnie ;(