Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gotusia

Zamiast wędliny ze sklepu!

Polecane posty

Gość gotusia

Witam Panie. Na tegoroczne święta postanowiłam, że nie będę kupować gotowych wędlin. Prawdę powiedziawszy, wcale mi nie smakują. Szynka daleko odbiega od pierwowzoru, a o innych kiełbasach nie wspomnę. Ale do rzeczy. Kupiłam 1.50 kg. szynki wp. świeżej i 1 kg. schabu bk. Postanowiłam to upiec. Proszę jednak drogie Panie o poradę . W jaki sposób piec mięso, by nie było za suche i dobrze przyprawione. Kupiłam "Marynatę staropolską " z Kamisa, by mięso natrzeć przed pieczeniem. Poradźcie mi, czy mięso piec w piekarniku w folii aluminiowej, czy może włożyć do naczynia żaroodpornego i tak piec? Doradźcie, może jeszcze czymś przyprawiacie?? Za wszystkie wskazówki b. dziękuje! Ile piec mięso?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja mama
piecze schab i szynke w tzw.rękawie do pieczenia:) Mieso nie jest suche, ale wilgotne, aromatyczne...mmmmm pycha:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak bedziesz piekła schab to oprócz przypraw podlej go śmietaną... 22% moze to brzmi dziwnie, ale dzieki temu schab bedzie sie rewelacyjnie kroił na zimno i będzie króchutki, to tajemnica mojej ;) babci polecam bardzo ten sposób myśle ze z szynką podobnie... po prostu śmietna skrusza mięsko :) Smacznego... ja tez piekę schab i cielęcinę (tym) sposobem i robię pasztet , bo tez nie moge znieść obślizgłej wędliny pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja już dziś piekłam wędliny, bo później nie bedzie czasu (do wigili pracuje), mam naczynie żaroodporne które jest dość szczelne i tyle że nalewam oleju na dno naczynia. własnie jakies półgodzinki temu wyjełam z piekarnika schabik faszerowany śliwka i zapowiada się pysznie, a jego miejsce w piecyku zająl pasztet :) Żeby mięsko nie było suche to mam patent od mamy. wstawiamy mięsko do bardzo nagrzanego piekarnika (220) i zaraz potem zmniejszamy (180) a w połowie pieczenia jeszcze trochę (160). No i oczywiście podstawa to dobre obsmażenie przed pieczeniem, dokładniutko z każdej strony, nawet jak kawał schabu trzeba na sztorc na patelni postawić, to warto :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gotusia
Dziękuję za wskazówki!!! Abigeil----👄 sweet pink-----> jak robisz ten schab ze śliwkami? Ile pieczesz go? Rozumiem, że przed włożeniem do piekarnika najpierw na patelnię i podsmażyć? Potem do żaroodpornego, podlać olejem (i śmietana jak doradza abigeil), a polewać w trakcie pieczenia polewać tym sosem? Ale pytań, ale Wy Panie doswiadczone a ja w ub.roku zrobiłam z szynki "podeszwę". Była sucha jak wiór! Wolę się dopytać, by znów nie "popisać" się.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja swój schab piekłam 2 godzinki, nie podlewałam ani nic, bo jestm pierdółkowata trochę i boję się popażyć. poza tym wydaje mi się, że jak bedziesz chciała podlać i bedziesz podnosić pokrywkę to ucieknie sporo wilgoci w postaci pary. no chyba że bedziesz pikła bez pokrywki to wtedy napewno trzeba często podlewać. a co do schaby ze śliwakmi to nic prostszego. robi się dokładnie tak samo jak normalny schab tylko na samym początku trzeba ostrym nożem zrobić dziurę na wylot w zdłuż (żeby ten schab wyglądał no nie wiem do końca jakto wytłumaczyć jak rura, ale nie wycinać tego co w srodku tylko takie nacięcie zrobić), taką niezbyt szeroką może 3-4 cm, i w tą dziurę napchać suszonych sliwek namoczonych przez jakiś szas w ciepłej wodzie. Dalej tak samo jak ze zwykłym schabem :D powodzonka i udanego pieczonka!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zamarynować na 24 h - przyprawy czosnek plus oliwa. przed pieczeniem obsmażyć na ostrym ogniu na patelni a potem w folię zawinąć i piec. Mięsko wychodzi przepyszne. No a tuż przed końcem pieczenia polać miodem :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gotusia
Dziekuję kobietki! Dzisiaj zabieram się za pieczenie tego mięsa. Wesołych i zdrowych świąt! :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a j schab nie pieke ale nadziewam sliwka i potem obsmazam, tak dosc mocno, a potem dusze, godzina mu wystarczy, moja mam mowi ze tak lepiej nizpiec bo nie wysycha, a macie Panie przepis na pierniczki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharz 125
weż se kurwa naszpikuj pierś z indyka czosnikeim kurwa i ziołami natrzyj i kurwa upiecz super wyżerka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość BÓG SIĘ RODZI ZARŻNĄĆ ŚWINIĘ
... a moje święta będą wegetariańskie żadna krew nie zostanie przelana nikt nie zostanie zabity specjalnie dla mnie bo przecież Bóg się rodzi... czego i Wam życzę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marcyanna
Ja od kilku miesięcy już robię sobie sama wędliny w redmondzie (taki multicooker), głównie karkówkę i polędwicę. Wychodzą mega, a takie ze sklepu się nie umywają. Na święta też zrobię, będzie pachnieć w całym domu. Szczególnie karkówka jest świetna <3 <3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewita21
Lubię czasami zrobić w domu swojski pasztet z kaczki, rzadko jednak mam na to czas. Najczęściej kupuje w zaufanym sklepie. http://frisco.pl/pid,6412/n,jensens-pasztet-z-kaczki-z-winem-madera/stn,product

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja akurat znalazłam miejsce, w którym sprzedają świetne wędliny. Jeżeli mieszkacie w Krakowie lub okolicy to mogę wam polecić www.wedliny-krakow.pl Wytwarzają wędliny według tradycyjnych przepisów. Ich wyroby są pyszne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×