Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iwona1110

Ssanie kciuka

Polecane posty

Gość iwona1110

Mój trzylatek bez przerwy ssie kciuk. Popsuł sobie zgryz a jego palec wygląda strasznie. Nie mam pojęcia jak go od tego odzwyczaić. Próbowałam już smarować mu palec gorzkim lakierem - po prostu go zlizuje. Może znacie jakieś sposoby jak odzwyczaić dziecko ssania palca???

Gość slyszalam kiedys
ze dziecko ssie tego kciuka kiedy czuje sie samotne lub zagrozone. # letni chlopiec to juz dosc duze dziecko. Moze potrzebuje wiecej przytulania i waszej obecnosci, albo jakiegos mieciutkiego przytulaczka chociaz:-) A moze urodzila mu sie niedawno mlodsza siostrzyczka albo braciszek i czuje sie zagrozony? Czy on to robi w ciagu dnia czy w nocy?

Gość iwona1110
Nie wydaje mi się aby czuł się zagrożony albo samotny. Ssie kciuk kiedy jest śpiący albo zmęczony. Kiedyś cieszyłam się, że nie lubi smoczka - ale teraz cieszyłabym się gdyby to jednak był smoczek a nie palec. Od smoczka chyba byłoby łatwiej go odzwyczaić. Ma pluszowe zabawki specjalnie do zasypania i tłumaczę mu, że przez to będzie miał popsute ząbki. Sam widzi, że jego paluszek jest czerwony i popękany ale i tak ładuje go do buzi.

Gość slyszalam kiedys
no to jedyna rada na to, to w momencie kiedy widzisz, ze wklada ten paluszek do buzi, usiadz z nim, poglaszcz po glowce delikatnie wyjmujac paluszek z buzi i poczekaj az zasnie. To najlagodniejszy chyba sposob. Mialam ten sam problem z moja coreczka, tyle ze ona nie mogla odzwyczaic sie od smoczka. I pewnego dnia bardzo zawstydzil ja moj znajomy. Pomoglo, ale nie polecam sposobu, bo dziecko dlugo bardzo plakalo. Z kolei synek znajomych kiedy rodzice widzieli, ze wklada kciuka do buzi, natychmiast proponowali w zamian aby wlozyl kciuka mamy lub taty, bo pewnie lepiej bedzie mu sie zasypiac. Tata na dokladke najpierw smarowal sobie palec czyms czarnym. Tez pomoglo - ale jak dla mnie to zbyt drastyczne metody. Ty moze jednak sprobuj lagodniej z przytulaniem i glaskaniem :-)

A może kupisz mu fajny, ciekawy i oryginalny gryzak? Powinien zainteresować się nim i zostawi palce w spokoju. Potem będziesz odstawiać ten gryzak ale ważne jest żeby jak najszybciej przestał ssać paluszek. Produkt dostępny jest na CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie. Polecam gorąco.

Gość gość
Moze ty sobie kup koło i jepnij sie w czoło. Dzieciak juz gimnazjum kończy a ta spamówa rad udziela.