Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mama

TERMIN SIERPIEŃ 2005

Polecane posty

Gość ela79
helo! Nop od rana zadnej nowej wieści od was nie ma,zauwazylam że Fionka zabrala zdanie na innym topiku co do kombinezonów a tu nie zajrzała-Fionko wracaj. No i swkoro ona napisala że w biedronce są fajne to poszlam je obejrzeć ale nie chicalam zielonego a innych w odpowiednim rozm-tzn 74 nie było,tak wiec zakupu nie dokonaqlam,wieczorkiem zamierzam zajrzec do hurtownid dla dziecki tam cos wybiorę choć te z biedronki mialy cenę super29,99. obok mnie leży na materacyku michał pewnie chce jesc wiec niedlugo popiszę. Muszę wam powiedzieć ze mimo iż dostal najbezpieczniejsza ta skojarzoną szczepionkę hiip to jednak w nocy był bardzo marudny,a pani w przychodni powiedziala że dziecko moze sobie po niej pospać-no niestety u nas spania nie było od 2-giej tańczylam z męzem nad malcem,od tamterj pory spał w ciagu dnia jakaś godzinke a na spacerku czuwał. jutro mam w planach pujsćie do fryzjera by obciąć grzywę która mam już bardzo długą. pozdrawiam i przywołuje do komputerków i klawiatórki-wasze dzeic to w wiekszości aniłki a jednak milczycie a ja mam poprzeczniaka i jestem na bieząco,podobgnier jak tez przyszła mama-ktora pozdrawaim Nesiu co u ciebie jak twój Mateuszek? Skye dlaczego milczysz? cmok pozdriwionka papapa

Gość Niuninka
My dzis caly dzien siedzialysmy w domu bo u nas pogoda nieciekawa. Corcia jest dzis b. kochana, coraz bardziej potrafi, gdy nie spi, zajac sie sama i nie "wola" mnie. Mierzylam jej dzis temperature bo wydawala mi sie mocno ciepla - a wczoraj bylo szczepienie - i ma 37,9. Czytalam, ze takiej temp. do 38°C nie trzeba obnizac. Zmierze jej jeszcze raz przed kapaniem ok.19.00. Ale mysle, ze nie musze sie martwic, tym bardziej, ze Ninka jest dzis spokojna i pogodna. Coraz lepiej poznajemy sie z moja corcia, ja ucze sie jej, ona mnie i zycia na tym swiecie i z dnia na dzien jest nam ze soba coraz latwiej. Bardzo kocham te moja Kruszynke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nina coraz lepiej wieczorem zasypia, potrzebuje jednak do tego smoczka i podusi, do ktorej przytula twarzyczke, tak jak przytula sie podczas karmienia do piersi. Zwykle budzi sie dwa, trzy razy ale wystarczy, ze dam jej smoczka, poglaszcze po glowce, ewentualnie zaspiewam "aaa kotki dwa" i dziecko spi. A wczesniej nie bylo tak latwo. Musze konczyc bo lwiatko sie niepokoi.Oczywiscie nie bez powodu. Jak tylko wzielam ja na rece odbilo jej sie no i jest juz zmeczona. Szykuje kapanko. Spokojnej nocki!!!!!!!!!!!!

Gość Fiona 79
Byłam W Biednej Dronce :-) te kombinezony to totalny szajs , odradzam kupno

Gość Niuninka
Dziewczyny, czy Was tez tak bola plecy???

Gość Dominisia
Dzien dobry,mam prosbe niech ktoras z kolezanek bedzie tak mila i uzupelni tabelke,podaje wymiary Krzysia: wzrost:75 cm waga:7100 kg Dziekuje. Ciekawe kiedy Carla sie odezwie,no i opisze nam ten swoj wypad???Dustinek pewnie tez niezle przez ten czas nieobecnosci przybral na wadze.Spadam musze sie u brac uczesac i takie tam ,bo o godz.9tej przychodzi do nas z komunia Ksiadz i musimy jakos wygladac :-)) Dominka ❤️ Krzysiu

Gość IWKA26
Witam z rana:) Moj mały po czorajszym szczepieniu cały czas spał było ok i noc też mineła dobrze:)teraz lezy nakarmiony przewiniety i gaworzy:)ostatnio podobaja mu sie krzyki i piski:D:D:DChyba lubi swój głos.... pozdrawiam i zycze miłej soboty my uzupełnimy Dominisia za Ciebie tabeleczkę:) DominisiaKrzysiu.......13.07..5.11.....75cm........7100 NesiaMateuszek........20.07..26.10.........?........6600 Ania69x2Adrianek......26.07..26.08 Iwka26Adrianek........30.07..4.11.......70cm......6450 Karin2005Oliwia Wiki 02.08...02.09......60 cm......4800 PuzaMarlenka...........07.08..07.09. CarlaaDustin Alex......08.08..08.010......60 cm......5200 RikaLena................09.08..09.09.......59cm.......4800 ArkadiaNadia .........11.08..11.09......................6410 SkyePaulinka...........12.08..12.09.......62cm........5300 IsiaWeronika...........12.08..12.09.....................5820 TPMamaNatalia........12.08 ....9.10........58.........5200 KarolkaPartyk..........14.08..14.09 DalkaUrszulka..........15.08..15.09........57cm.......4350 AsiawrocOla............15.08..15.09 Ewca22Majeczka......18.08..18.09 Alex Maciek ............18.08..18.09 PszczolaTobiasz........22.08..22.09 Ela79Michalek..........25.08..25.09........?.............5760 Fiona79Tymoteusz...28.08..28.09.........60cm........5575 buziaczki

Gość ela79
HEj hej dziewczęta Carla już niedługo do nas zajrzy! My dzis od 5.30 na nogach mały nie spal kwękal itd Kupiłam już ślixczny kombinezonik dla malca błekitny rozm 74 choć on ma dopiero 62 cm tro jednak mniejszego niew warto. O bony jakie ceny tych kombinezonów są zawrotne. Tera Michał obudził wszystkich a sam poszedł spać-spryciulek jeden.No i juz długo dosyć trszyma grzechotki w ręku probujśąc wziąć ja jeednocześnie w drugą rączkę. Wczoraj zrobiłam kilka błędów za co przepraszam bo pisałam szybko i z nim na ręku,mam nadzieje ze TPM-polonistka mi wybaczy. Dziś zaplanowałam posprzatanie mieszkanka jak mąż pójdzie z Michałkiem do parku ale widze że cpogoda nie da im pospacerować. Pozdrawaim ,ciekawe co u Nesi papapa

Gość Też przyszłą mama
Witajcie! Ale Wam dzieciaki porosły!. No przy 7 kg to jest co ponosić, oj jest. U nas wczoraj była piękna pogoda, wybrałyśmy sie z Natalką na dłuuuugi spacer z przerwą na karmienie w domu mojego dziadka, a jaj pradziadka, który bardzo się cieszy,gdy przychodzimy. W sumie, jak wyruszylyśmy ok 10 to wrócilyśmy po 16. Nogi właziły mi w d..., tym bardziej,że cały czas musiałam pchać ten wózek i to po dziurkach i wybojach, ale mała była happy. Reszta dnia wieczór minęły już jak zwykle pod hasłem marudzenie i noszenie, no i nocka też tradycyj nie ciężka. Mąż,który odważł się dziś spać z nami przez peną część nocy wyraził rano podziw i zdumienie dla mojej osoby, pytając, jak ja to wytrzymuję i skąd od rana biorę tyle energii. Niuninko, mnie też cholernie plecy bolą i to a każdej pozycji, do tego ręce i nogi też, ale z plecami jest najgorzej.

Hallo Mamulki ❤️ to ja tez uaktualnie :) :D :D :D :D :D :D :D :D :D 😘 😘 🌻 😘 😘 🌻 Wrocilam .... ponownie hihihihihihih .... bylo super fajnie .... ale co dobre szybko sie konczy i trzeba wracac do szarej ... a jeszcze terz listopadowej rzeczywistosci .... choc zeszlego roku listopad byl owocny :P prawda maul;ki co do niektorych hihihihihihihihih Nesiu Puzus w skrocie maly musi nosic nie te majtki tylko tzw miske na bioderka nie poprawilo sie ale i tez nie pogorszylo to dobrze cala rodzinka chorowala ... nadla :( choruje i ze zeby a na koncu padl komp informuje ze sie poddam i bede walczyc do konca i jerden dzien dluze j z Owsiakiem :D co do mamulek ktore mja zamiar zaszczepic sie na grype po raz pierwszy.... maly przybornik Lekarz mowi unikaj kontaktu przez 7 do 10 dni z osobami chorymi nic nie pomoze w moim przypadku nie pomoglo dostalam to paskudzwo w pierwszym dniu ... i schudlam przez nie 3 kilosy to jedyny plusik hihihihih Toaleta moja lodowka meza to tak pokrotce chotycznie ale zawsze.... musze Was poczytac ale wiecie co pierwsze co zrobilam to skopiowalam i wkleilam do mojego folderku ktory przegram na plytke i jak tylko zawitam w grudniu rozpowadze hihihihihihihih Mamulki sciskam mocno dziekuje za pamiec... musi byc dobrze boj jak inaczej a wypad byl super bylsmu w holandii tam gdzie sie oswiadczyl moj mezulek hihihihihihi prawie w rocznice poczecia hahahah :P TAbelaczka Dominisia❤️Krzysiu.......13.07..5.11.....75cm........7100 Nesia❤️Mateuszek........20.07..26.10.........?........6600 Ania69x2❤️Adrianek......26.07..26.08 Iwka26❤️Adrianek........30.07..4.11.......70cm......6450 Karin2005❤️Oliwia Wiki 02.08...02.09......60 cm......4800 Puza❤️Marlenka...........07.08..07.09. Carlaa❤️Dustin Alex......08.08..03.011......65 cm......6240 Rika❤️Lena................09.08..09.09.......59cm.......4800 Arkadia❤️Nadia .........11.08..11.09......................6410 Skye❤️Paulinka...........12.08..12.09.......62cm........5300 Isia❤️Weronika...........12.08..12.09.....................5820 TPMama❤️Natalia........12.08 ....9.10........58.........5200 Karolka❤️Partyk..........14.08..14.09 Dalka❤️Urszulka..........15.08..15.09........57cm.......4350 Asiawroc❤️Ola............15.08..15.09 Ewca22❤️Majeczka......18.08..18.09 Pszczola❤️Tobiasz........22.08..22.09 Ela79❤️Michalek..........25.08..25.09........?.............5760 Fiona79❤️Tymoteusz...28.08..28.09.........60cm........5575 Peno etatowa mama Carlaa i synek Dustinek witaja na pokladzie Sierpien 2005 pozdrawiaj 🖐️ pytanko kto wspomina zeszly listopad tak milo jak ja hihihihihi 😘

Gość Dominisia
Mnie tez boli doslownie wszystko najbardziej plecy ,rece w lokciach to od noszenai mojego malego klopsika a do tego od dwoch dni mam zakwasy w nogach,jest super??? :-( Dziekuje za wpisanie mnie do tabelki. Dziewczyny zaczyna sie ,moj malenki zaczyna pyskowac jak mu sie cos nie podoba to poprzez minki i okrzyki wyraza to niezadowolenie,siedzi twardo oparty o poduszke,nawet sam probuje wstawac,do gory podnosza sie tylko nogi i glowka reszta cialka nie drgnie no i zaczynaja sie nerwy i maly mysli sobie wy chodzicie ja tez chce ,oj opowiadac moglabym bez konca ale nie bede przynudzac bo wy w domu przerabiacie dokladnie to samo. Krzysiu teraz spi a ja skorzystami ide troszke ogarnac nasz pokoik. Dominika

Gość Dominisia
Witaj CARLA wreszcie wrocilas,to dla Ciebie 🌻🌻🌻🌻🌻

Cześć Dziewczyny! Dziękuję za pamięć. Nie było mnie, bo zawirowania rodzinne zawróciły mi w głowie i prawie pozbawiły laktacji. Niestety, nieporozumienia się zdarzają. Efekt końcowy jest taki, że prawdopodobie wyjeżdżamy na święta i sylwestra w góry. O wyjeździe sylwestrowym zdecydowaliśmy już dawno, ale teraz dojdzie do tego także okres świąteczny. Chcemy w ten szczególny czas być razem, dla siebie, bo stanowimy nową rodzinę i powinnismy być jendością, tymczasem układ faktyczny jest na dzień dzisiejszy taki, że święta musielibyśmy spędzać w \"rozkroku\" a nawet w trzech miejscach, co wymusiłoby albo jeżdżenie wszędzie razem, i to w ciągu jednego dnia - Wigilii, albo rozłączenie.Jedziemy do Wisły, do pięknego hotelu Gawra. Mam nadzieję, że będzie fajnie i tęsknota za najbliższymi nie zrujnuje wyjazdu melancholią.

witam Ja dziś w wisielczym humorze. Ulka cały czas płacze i trza ją nosić na rękach.Chyba się przyzwyczaiła podczas naszego pobytu u rodzinki, bo nie chce leżeć na leżaku, ani w łóżeczku, tylko rączki.A do tego znudziło jej się leżenie i próbuje siadać jak się ją trzyma w pozycji pół leżącej. Bosh jak to jest że oce tak ładnie przesypia a w dzień szopki. Wczoraj wróciliśmy do domu i nawet nie mam jak posprzątać, bo przecież od razu jest płacz. Mam ochote gdzieś uciec. Najlepsze jest to że jak ją trzymam na rękach i mówie że jest małą cholerą i poleżała by trochę spokojnie to śmieje się do mnie. mała terrorystka. Jeszcze do tego siedzę sama z dzieciakami bo mój znowu na kursie i nie wie o której wróci, a jak tylko małą zaczyna płąkać to babcia przychodzi i zaczyna wywody że małą napewno coś boli lub swędzi pupcia. Jak jej mówie że ona chce na rączki to mówi to ponoś ją troche.Ale jak się nie da troche ponosić bo i tak będzie płacz to ona nie rozumie tego. Aaa byłam u ginia i dostałam tabletki anty bocianowe.Wszystko mi dokładnie wytłumaczył i zobaczymy jak to będzie.Jeszcze mi zaproponował plastyke krocza, bo mnie źle zszyli. Będę musiała się dowiedzieć więcej na ten temat na następnej wizycie. Pogoda u nas do d...... cały czas pada i nawet na dwór nie ma jak wyjść, a przydałoby sie. Znowu zaczyna płacz.Załatwie sobie stopery do uszu i niech płacze :D. ............................................................................................. Carlaa witaj po długim czsaie :) pozdrawiam wszystkie inne mamuśki

To jeszcze raz ja. Czy ma ktoś wiadomości od Isi??? Martwię się, jak sobie dają radę w szpitalu...jak z karmieniami i w ogóle jak Irenka i Weronisia dają sobie radę? Irenko, jeśli czytasz napisz choć słówko!!!! Skye! A Ty gdzie? Co to za milczenie? Ela, Iwka, Niuninka ! Gratuluję kolejnych szczepień! I kolejnych osiągnięć wagowych!! Dominisia? A Wy też po szczepieniu, czy tylko te wymiary? Jej, ale Krzysio urósł!!!Jest bardzo wysoki!!! I waga już słuszna. Ja jak co miesiąc, pójdę zważyć Matiego siódmego i się okaże ile moje szczęście teraz ma. Wzrostu nie zmierzą, bo konsekwentnie mi tego odmawiają!!!Podobno zalecenie ortopedyczne.Sama go więc mierzę po badaniu, w domu. TPM, Puza, my planujemy chrzest może na święta wielkanocne, ale to jeszcze nic pewnego.Takie większe dzieci, już siedzące, zwykle lepiej znoszą zarówno pobyt w kościele, jak i udział w imprezie. Więc poczekamy. Carla! Już dość tych chorób!!! Proszę natychmiast wyzdrowieć!!! Cieszę się, że z bioderkami Dustinka nie jest gorzej, bo doświadczenia Isi mnie przerażają. Trzeba się teraz przemęczyć z tą miską. Napisz, jak ona wygląda i na czym polega, bo o miskach jeszcze nie słyszałam. Jak to Dustinek znosi? Całuję Kochane i proszę o duuuuużo postów, bo nam topic zdechnie, a jest taaaaaaki fajny.

hello:D Witaj Carlunia w koncu z Nami kobietami i dzieciakami:D Nesia jak fajosko masz z wyjazdem w góry:) Dalka moja Marlenka tez jakoś mruczy i mruczy...może koty lubi:p obwiniam pogodę;) pada i pada, ciemnica za oknem i senność bierze 😴 listopad pochmurny, ale rzeczywiście w zeszłym roku owocny:D:D

Gość ela 79
ciesże sie ze w ten sobotni dzionek zaglądacie na topik sierpnióweczki wlasnie sobie wspominam jak to bylo rok temu kiedy w listopadzie dokladnie zaplanowalismy sobie dzień poczecia naszego bejbika i stalo sie jakoś od razu czułam że zostanę mamą a bylam dopiero 4 miesiace po ślubie i dopiero rozpoczynalam swoją pierwszą pracę po studiach-ach intensywny był ten rok a wiem że to dopiero początek nowego życia . Rok temu zmieniłam wszystko lacznie z miejscem zamieszkannia,od rodzicow dzieli mnie 300 km ale i tak co miesiąc staram sie u nich być. nesiu ja tez mam dylemat gdzie spędzić wigilię w moim rodzinnym domku czy u tesciów. W ubiegłym roku byliśmy w tym szczegolnym dniu u moich rodziców to teraz pewnie u tesciów ale raniutko pierwszego dnia swiąt pojedziemy do moich kochanych rodziców. Jakoś dziuś wzięło mnie na nostalgię i ogolnie wam powiem że niełatwe jest moje macierzyństwo,ale bardzo chcialam tego maleństwa Pomysl z wyjazdem w gory jest super.

POnawiam swoje pytanko ...... kto wspomina zeszly listopad tak milo jak ja hihihihihi czyli ukryte pytanie o date poczecia naszych hihihi milusinskich 😘 a aaaaaaaaaaaaaaa macie racej dosyc tych chorob !!!!!!!!!! Nesia super pomysl my niestety nie damy rady tak zrobi w dwa miejsca na swieta nie da rady inaczej ...... mamulki no to posmiejemy sie troszke co !!!! Mieszkaniec Luksemburga pojechał do swojej znajomej Niemki. Po powrocie opowiada kolegom: - A potem kochaliśmy się w pozycji \"37,84\" - A co to takiego? - Normalne \"69\" tylko, że Niemcy teraz wszystko przeliczają na euro. Wraca mąż do domu. - Chleb kupiłeś? - pyta żona. - Zakupy to nie jest męskie zajęcie - odpowiada mąż. - No to zajmij się męskim zajęciem - odpowiada żona podciągając kieckę. - A co, pożartować nie można? Gdzie ta siatka? oczywiscie bez urazy to kawała o mężu \"wyjątku\" :P :P:P hihihihih Nesiu :D zdjecia dostalam Dominisia :D Dalka :) sliczne zdjatka ISIA trzymam kciuki ❤️ TPM ❤️ Elu 😘 odkrylas zamaskowane hihih pytanie Puzus 🌻 aaaaaaaaaaaaaaaaaa my mamy dzisiaj gosci ..... nie kce mi sie prasowac chyba wszystko wyladuje w szafie hihihihihihi Patryk w pracy wroci pozno powiedzial ze pomoze mi prasowac hihihi ciekawe jak mamy tylko jedno zelazko hahahahah ROK temu zmienilo sie nasze zycie diametrialnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Takie szczescie jakie dal nam nasz synek ....uuuuuuuuuuuuuu serducho pelne milosci tego nikt nie zrozumie to trzeba przezyc prawda Kochane mamulki W kazdym istnieniu dziecka wpisane jest zycie dwojga ludzi nie do wymazania i na cale zycie .... Dusti ❤️ Kochamy Cie !!!! do poczytania nie moge nadrobic tyle napisalyscie po nocach mm nie spac czy co hihihihihihii 😘 do pozniej 🖐️ Carlaa na etacie z nadgodzinami hihihihi

aaaaaaaaaaaa Nesiu Dasiemu strasznie sie podoba to moze w tym siedziec hihihihihi jak Panowie mu zakladali to tak sie do nich smial ze hohohohohoho jest to troszke uciazliwe przy zmianie ppieluszek ... na noc mu nie zakladam bo niewygodnie by mu sie spalo i zreszta mam duze doswiadczenia z przwijaniem go w nocy calego wszystko czasem mokre po dwa razy hihihihi ale sprawinie mi to idzie bo zaden z moich panow sie przy tym nie budzi hihihihihi zrobie zdjecie i wysle bo opisanie tego polamalo by mi jezyk hihihih nie nie zartuje ale zdjecia zrobie sciskam mamulki teraz to juz musz cos porobic hihihihi 🖐️ ❤️ 🌻

Witam w ten piękny, nawet słoneczny niedzielny poranek :) Wstajemy wstajemy bo dzieciaczki napewno już agusiają do was :)

Gość Też przyszła mama
Witajcie! Aż nam wszysko zajaśniało, jak Carlaa z Nesią wróciły - i dowcipy są , i uśmieszki, i optymizm, a nawet plany wyjazdowe... A mi tak daleko do tego wszystkiego, tak daleko. Jak mogę planować święta, skoro trudno mi zaplanować kolejna godzine dnia. Dalka, mam dokładnie to co Ty wczoraj plus nieprzespane noce. Wczoraj był kiepski dzień. Byłam z Małą i Dziadka, a ona cały pobyt płakała, więc była noszona. Dziadkowi wręcz nie mogło się to pomieścić w głowie,że moje nakarmione i przewinięte dziecko nie śpi wcale i nawet kilku minut nie poleży spokojnie. Powiedział nawetże mi współczuje i bardzo się zmartwił a ja się zmartwiła,że on się martwi. Po powrocie do domu było jeszcze gorzej, a to dlategoże ja po całodniowej walce po prostu byłam wykończona i traciłam cierpliwość. I stało się- gdy Natalka p kąpieli ani myślala spać, tylko płakala nawet na rękach, wybuchłam ja, wkurzył się mąż i zaczęliśmy się kłócić... Było strasznie, znów było tak strasznie. Opanowałam się, gdy spojrzałam w zdziwione oczka córeczki, natychmiast ją przytuliłam i przyrzeklam,że choćbym przez całą nc miała ją nosić, nie usłyszy mojego podniesionego głosu. Mąż poszedł się wyładować w pozytywny sposób, tzn. umył łazienkę, podłogę w kuchni i wózek. Ja już naprawde nie wiem,co robić. wczoraj przez cały dzień Mała spała tylko podczas spaceru w wózku, agdyby nie było spaceru?? Dlaczego ona nie śpi, choć ziwa i jest zmęczona, dlaczego nie śpi w nocy po całym trudnym dniu, dlaczego cała nasza rodzina musi tak się przez to męczyć. Wszyscy mówili,że do trzech miesięcy się poprawi. !12 skończy 3 miesiące, a dalej nic... Już brak mi sił...

Hallooooo agusiaja agusiaja i mamulki juz wstawaja witam mamulki w niedzielny poranek :D TPM ❤️ kochana mamo wiem ze to slowa ale slowa otuchy !!!!!! trzymaj sie jestesmy z Toba..... serduchem i myslami... musisz byc cierpliwa wylewaj swoje problmy na klawiature i trzymaj sie sciskam mocno bedzie dobrze ... trudny porod ciezkie poczatki wynagrodzi kiedys wlasciwie juz calkiem niedlugo Twoja malutka jak Ci powie mama albo kocham Cie.... Mamulki milej nierrrrrrrrrrdzieli jak mawia moj tatulek sciskam wszystkie i wrzystkich baardzo mocno .... 😘 mala propozycja.............. to tylko mala hihihihihi moze zorganizujemy tajne male spotkanko live w grudniu popoludniu hmmmm ???? do pozniej ... my dzisiaj smigamy do dziadkow na obiadek taki uroczysty przed trzema miesiaczkami Dustiego hihihih babcia zrobila mu prezent .... nie pamietam czy pisalam wam o tej macie edukacyjnej ... zreszta jesli ktoras ma to prosze o relacje jak i co maluch robia ....maly obczail wczoraj wkladanie zabaweczek do buziulki .... jest suuuuuper hihihih dobra spadam do pozniej 🖐️ Carla pelnoertatowa plus nadgodziny hihihihi i 🌻 Dustin ❤️ a to mialabyc mala zmylka hihih papa 🖐️ 😘

Gość ela79
hej hej sierpnióweczki. mąz poszedl na spacer z malutkim michałkiem to ja mam czas by poklikac.tak wiec wczoraj byli u nas znajoiomi-pierwszy raz moglam sobie pozwioolić na ich przyjęcie,uspaliśmuy malca posprzataliśmy i odbylismy wizyte. Michał obudzil sie o 24 to go nakarmiliśmy położyliśmy spać i... poszły nam korki od przepalonej żarówki w lazience tak wiec musieliśmy karmienie o 5-tej odbyć przy swiecach a mleko podgrzac na gazie. Ale jakoś sie udało. Mam pytanko jakie gazety kupujecie by dowiedziec sie o rozwoju naszych maleństw. wczorraj mąż kupił mamo to ja z szaliczkiem i czapeczką(w ktorej malec dziś już bryka na spacerku0 a ja sie zastanawaim jaką gazetke zaprenumerować,zauwazyłamn ze np w gazecie dziecko jest mnóstwo reklam co niezyt mi odpowiada.A teraz ukazala sie gazeta twój maluszek-sama nie3 wiem. No i mam kolejne ptytanie mczy wasz dzieci już duzo gaworzą bo Michaś jakoś kiedyś cześciej zagadywał a teraz tylko kilka razy w ciagu dnia najczesciuiej przed kąpielą-agu gu eee.Czy jto ze dziecko slyszy jest rownowazne z tym ze bedzie mówiło?Marwie sie jak macie poradę to napiszcie. Pozdrawiam życze milej niedzieli. papa

TPM! Moja Kochana! Macie trudny czas, ale to minie, zobaczysz, będziecie sobie dawać radę, a później będziecie z siebie dumni, że podołaliście takim trudom, wszystko co przykre zapomnicie i zostaną tylko ciepłe wspomnienia z tego okresu. Wiem, że to brzmi nieprawdopodobnie, ale tak właśnie się stanie. Łatwo mi pisać, wiem, bo mój Mati jest naprawdę grzeczniutkim dzidziusiem, absolutnie nie skomplikowanym pod względem swoich potrzeb - jak głodny marudzi, nakarmię - wesoły, jak śpiący położę, utulę i zasnie. Plan dnia niemal codziennie taki sam: noce przesypia calutkie, położony o 23 zasypia sam i budzi się około 8, zje, znowu go kładę i śpi do 10, potem zje i pobawi się do 12, potem już zmęczony jedzie na spacer, który też prawie cały przesypia, wraca około 15, zjada bawi się z nami, potem ucina sobie drzemkę, kolejne karmienie o 18 i znowu zabawa i kolejna drzemka, jeszcze karmienie o 21, zabawa, kąpiel i przed 23 ostatnie karmienie. Łącznie, jak łatwo policzyc przeypia zwykle 14-16 godzin, drzemki w ciągu dnia trwają po 1-2 godziny. Wszystko niczym w książce. Gdy czytam Twoje posty, to myślę sobie, że ja bym nie dała rady :(, tymbardziej Cie podziwiam!!! Może Pan Bóg wie, kto ile może wytrzymać i daje nam dokładnie tyle kłopotów ile możemy udźwignąć? Ja, mając takiego Aniołka powinnam zawsze tryskac optymizmem, ale uwierzcie mi, czasami mam humor pod psem i dołuję się maksymalnie, bo człowiek zawsze prze do przodu, chce więcej, lepiej, mądrzej, miewa pretensje do samego siebie i innych ludzi. Wyjazd zaplanowany, bardzo chcę jechać na Sylwestra, ale święta? Na to nie cieszę się tak bardzo. Jestem zmuszona wyjechać, a wolałabym zostać i spędzić ten czas u swoich Rodziców. Szczególnie, że w zeszłym roku siedziałam na wigilii u Mamy męża jak na szpilkach. To pierwsza wigilia Mateuszka, to taki ważny dzień, jedyny w roku, a ja z Mateuszkiem i mężem będziemy ją spędzać z dala od najbliższych. I kiedyś, gdy Mamy zabraknie, albo gdy Tata odejdzie, będę sobie tę wigilię wyrzucać, że uległam i wyjechałam, że nie spędziłam jej także z nimi. Ale zostać nie mogę, bo taki jest teraz układ, że albo ja będe cierpieć, albo mąż, albo moja albo jego rodzina, więc wyjazd to taki niby kompromis, niby, bo moim zdaniem tęsknić będziemy wszyscy. Przepraszam dziewczyny za ten nostalgiczny post. Napiszcie proszę jak Wy spędzacie święta i jak dzielicie czas pomiędzy najbliższych. Pozdrawiam, Wasza Nesia

Elu! Myślę, że to nie jest jednoznaczne - jak słyszy będzie mówić.Słuch i mowa są ze sobą bardzo powiązane i to działa w tę stronę, że gdy nie słyszy, to automatycznie ma kłopoty z mówieniem. Ale moim zdaniem to nie działa w drugą stronę, autorytetem żadnym nie jestem, ale tak na zdrowy rozum - przeciez słuch może być oki, a narządy mowy źle wykształcone i wtedy słyszy, ale nie mówi. Mam nadzieję, że Twoje wątpliwości nie wiążą się z Michałkiem, bo moim zdaniem on teraz będzie zmienał repertuar i dlatego więcej słucha. Mój Mati też gadał bardzo dużo, potem stał się oszczędny w słowach i zamiast całych pięciominutowych \"wystąpień\", kwitował wszystko krótkim agu. Teraz znowu gada jak najety ale także giiii, geeee, grrrrr i oczywiście nadal aguuu, euuuu, auuuu, co robił wcześniej. Najbardziej go cieszy zmiana intonacji i głośności, więc wydziwia istne cyrki ze swoim głosem. Ale i tak najfajniesze są okrzyki radości i rechoty, tego nie da się opisać!!! Mati jest starszy od Michasia, dlatego myślę, że to kolejny etap Twojego synka. Nie martw się i wsłuchuj w te jego półsłówka, bo one sie strasznie zmieniają i jak znikną, to już nie powrócą. Żeby znowu je usłyszeć będzie trzeba zrobić sobie kolejnego bejbisia :):):) Ja już tęsknię do dźwięków, jakie Mati wydawał przy karmieniu, gdy był mniejszy, to były takie \"skrzypeczki\", zachłanne jedzenie z dźwiękami połączonymi z oddychniem, rewelacja, nie zdąrzyłam tego nagrać, a on już tak nie robi, teraz najada się szybko i prawie bezdźwięcznie, czasem puści cycusia, żeby uśmiechnąć się do mamy i powiedzieć agu, co jest też przesłodkie, ale to już nie skrzypeczki, które powodowały, że łzy napływały mi do oczu. A gazetki - ja czytuję 9 miesięcy czasami (jakoś tak z przyzwyczajenia ciążowego, poza tym jest tam część dt niemowląt), ale prenumeruję Mamo to ja. Nie wiem, czy nie zmienię, bo właśnie kończy mi się prenumerata. Napisz, które pismo Ty wybrałaś.

Gość Też przyszłą mama
Witam z rana! Dziś miałam pobudkę o 3 i tak zaczynam kolejny męczący dzień po męczącej nocy, po minionej wyczerpującej niedzieli. Natalka była wczoraj na spaceze z tatą i wtedy mogłam coś zrobić, a po obiedzie u rodzinki na spacerze ze mną i wtedy mąz mógł coś zrobić. Pozostały czas prawie cały na rękach. Spała tyko na spacerach i raz u mojej cioci na ramieniu, bo to jedyna pozycja, w jakiej ją można trzymać. Wieczór był straszny, mąż ją wziął,abym mogła wziąć prysznic. Dobiegał mnie jej coraz głosniejszy krzyk,więc umyłam się ekspresowo i ją wzięłam. A muszę nadmienić,że to było już po jej wykąpaniu. Krzyczała dalej,oczy jak 5 zł, niby głodna, bo rękę ssała jak szalona. a jeść nie chciała.Dopiero jak położyłam sobie ją na brzuchu i w takiej pozycji jadła z piersi ( to chyba odkryta przez nas pozycja do karmienia),uspokoiła sie i zasnęła. Oczywiście na ok 2 godziny i niespokojnie, ale zawsze.. Nesiu, nie ma mnie za co podziwiać, ja juz nie daję rady. Każdego dnia wstaję z nadzieją,że stanie się cud i ona zacznie spać i każdego ją tracę. Właśnie zaczyna krzyczeć, choć jest nakarmiona i przy piersi już zasnęła. Boże, jak ja mam żyć? Też mam ochotę płakać razem z nią!!

Gość IWKA26
Witajcie! u nas noc minęła tak sobie:(ale to nie adrianek był niespokojny tylko ja się fatalnie czułam....miałam dreszcze było mi tak zimno ze sie cała trzęsłam:(pozniej na przemian gorąco a do tego strasznie mnie piersi bolą szczególnie jedna czyzby to mogło być jakies zapalenie???no i głowa to mi zaraz pęknie juz mnie dawno tak nie bolała a tu nic nie moge wziasc no to zrobiłam sobie kawki moze pomorze troche.... Adrianek obudził sie o 3 i na gaworzenie go wzieło jak sie rozgadał to nie mogł skonczyc:):)no a jak mu sie znudziło to usnoł:D T.P.M trzymaj sie naprawde jak czytam twoje posty to cie podziwiam...i tak dajesz sobie jakos rade Carla fajnie ze wrociłaswszystkie tu teskniłysmy za tobą:D Oj moje malenstwo kupke robi a jak głośno pryka hihi:)ide go przebrac i umyc:) pozdrawiam buzka

Hallo MAmulki ...... witam witam TPM .... trzymaj sie jestesmy z Toba .... a po nocy przychodzi dzien a po burzy spokoj.... ❤️ Iwka :D 😘 Nesiu Elu.... ja ma klopot z czasopismami ....ale od czasu do czasu kupujemy Dziecko...tam byly nie wiem czy jeszce sa super ksiazeczki .... z bajkami czyta Magda Umer i Man chyba ??? nie wiem a co do tej muzyczki widzialyscie moze slyszalyscie to naprawde dziala ...jak chcecie to w grudniu dostaniecie .... 🖐️ do pozniej..... nie wiedzialm odpowiedzi na moja propozycje !!!!! sciskam wszystkie nieobecne i obecne !!!!! 😘 specjany taki zasliniony od Dustiego co do Swiat padlo pytanko hmmmmmm to jest trudna sprawa jak wspominalam juz bedziemy w 2 miejscach na swieta ....tak musi juz byc .... troszke nie nawet bardzo mi smutno z tego powodu ale jesli moge to jeszcze o tym nie mysle pewnie u \\was taka sama pogoda jak u mnie pada blellleeeeeee ..... ide jesc... 🖐️