Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czort

możecie polecić ciekawe książki dla 13-latki i 10-latka ??

Polecane posty

możecie polecić ciekawe książki dla 13-latki i 10-latka ??

Gość Dariaaaaa
Ja mogę polecić przygodówki, które sama uwielbiałam jako 10cio latka, jako 13stolatka i nawet i teraz. Kamil Giżycki - "Nil - rzeka wielkiej przygody", "W pogoni za mwe", "W puszczach i sawannach Kamerunu". To są trzy części afrykańskich przygód dzieci polskich łowców dzikich zwierząt do ogrodów zoologicznych 12-sto letniej Dziki i 14-sto letniego Jacka. Ciężko to kupić, ale na Allegro można dostać wydanie z lat 70-tych za niewielkie pieniądze. An Rutergs van der Loeff - "Lawina". Jak sam tytuł wskazuje - opowieść o tym, czym jest zejście lawiny dla ludzi, którzy są tam, a nie przd ekranami telewizora. Bardzo ciekawie napisana, występują liczni bohaterowie w wieku Twoich dzieci. Witalij Bianki - "Leśna gazeta" - Niegdyś lektura chyba w klasie 5, po upadku komuny wycofana, bo przecież autor niepoprwany politycznie. A szkoda, bo dzięki tej napisanej w formie rocznika gazety z życia lasu i dzielnych kołchoźników i myśliwych radzieckich ;)) można się dowiedzieć bardzo dużo o zwierzętach leśnych, roślinności. Napisane w bardzo przystępnej formie i lekko się czyta. Jack London - "Biały kieł". O życiu w stadzie wilków i o tym jak żyje sobie piesek w obozowisku Indian północnoamerykańskich, motyw o walkach psów jak to wygląda z psiego punktu widzenia. Nie da się tego tak opisać. Ta książka ma swój klimat.

dla 13-latki: Ania z Zielonego Wzgórza i reszta z tej serii Duma i uprzedzenia Kuzynki-autor Andrzej Pilipiuk, polska fantastyka Tomek w krainie kangórów Tomek na Czarnym Lądzie itd. dla 10-latka: Tomek w krainie kangórów Tomek na Czarnym Lądzie itd. Bela i Sebastian-piękna historia psa i dziecka nieakceptowanego przez rówieśników, ale wszystko układa się pomyślnie :) Biały Kieł na razie tyle, może jeszcze coś mi do głowy przyjdzie

Moja córka ma 11 lat i uwielbia: Harrego Pottera - dla starszych dzieci też jest ok Pamiętnik Księżniczki - cała seria Bezsennik - seria Trylogia Tolkiena - ale polecam raczej dla starszego dziecka, młodsze może sie znudzić Więcej grzechów nie pamiętam, jak wróci ze szkoły, to ją zapytam, co jeszcze lubi czytać, ok?

Gość jedno wiem
trzynastolatce na pewno spodobają się książki Małgorzaty Musierowicz:D

Gość dagmaruś
ja jako 13latka czytalam ksiazki M. Musierowicz: Kwiat kalafiora, Ida Sierpniowa i wiele innych

Gość zobacz o nich topik na kuturze
dotyczą problemów dorastających dziewczyn

Dariaaaaa, Świt, elfia mama, jedno wiem, dagmaruś /// dzięki :-) :-)

Gość gość
Dom tajemnic super książka! Poleciła mi ją koleżanka z pracy bo szukałam prezentu dla chrześniaka bardzo mu sie spodobałą mam nadzieje że nie długo wyjdzie 3 część!

Gość aleksandra234
Moja córeczka miała ostatnio urodziny i długo się zastanawiałam co jej kupić. W końcu koleżanka poleciła mi Dom Tajemnic. Nie wiedziałam że to taka ciekawa książka myślałam że zwykła szkolna lektura, moja córeczka była bardzo zadowolona polecam :)

Gość gość
Moja młoda ostatnio czyta wszystko z fantastyki :) Te, które uważa za najlepsze to: - Eragon, - oczywiście Hobbit, - opowieści z Narnii, - Matt Hidalf (dostała go od koleżanki bo to jakaś nowość i mówi, że troszke podobny do Harrego Pottera, ale ma w sobie więcej z łobuziaka i fajniej się czyta)

Gość gość
Fantastyczne czy raczej nie? Z tych pierwszych to polecam bardzo całą serie " Percy Jackson i bogowie olimpijscy" i "Niezgodna" .

Gość gość
Książka dla dziewczynek, które chcą być księżniczkami jak bedą duże 'pamiętnik Fanny Hill'

Gość gość
W wieczór sylwestrowy? Nie.

Gość gość
Stare, dobre ksiązki K. Siesickiej Cały " Klub wędrujacych Dzinsów" "Dziewczyny sie zakochują " itp. Wszystko Szklarskiego, nie tylko serie Tomka, ale tez o indianach np. "Zoto Gór Czarnych " Wszystko J. Londona , wspomniany tu juz "Biały Kiel ", i " Wlóczegi Północy ".. "Łowcy Złota " "Winnetou" oczywiście !:) Dłuuga serie W. Wernica , Dziki Zachód, indianie i te sprawy :) Grey Owl /S.Sułpetowicz ? "Szara Sowa" pólPolak, poł Indianin o dziecinstwie spedzonym w Kanadzie :) Z S-F "Krucze Wrota' cala serie "Wampiraci " cała serie Ulyssesa Moore "Wrota Czasu " i cała serie :) Kornelia Funke "Atramentowe Serce' i dalsze tomy Sickreta "Serie niefortunnych Zdarzeń " Wszystko Horowitza np."Wróg publicznu Nr 1 " Centkiewicza serie o "Tumbo " i inne ksiązki podróznicze Rany tych ksiązek jest mnustwo !:) A jeszcze dla młodszego G. Kasdepke, cokolwiek wszystkie sa swietne :)

Gość Angie99
Moja młodsza siostra czyta "Władcę piasków", powieść przygodowa fantasy. Mówi, że spoko.