Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusia synusia

pierwsze posilki maluszka

Polecane posty

Gość mamusia synusia

Witam wszystkie mamuski :) Moj maluszek ma prawie 4 miesiace. Zamiezam niedlugo mu troche urozmaicic jadlospis- na razie jedzie na samym cycu :D prosze doradzcie od czego zaczac i jak przygotowac? Co dawac maluszkowi do picia? Kiedy mozna zaczac podawac soczki? Bede wdzieczna za wszystkie wypowiedzi i podpowiedzi.

Gość mamusia synusia
nikt tu dzieci nie karmi?

chętnie Ci odpowiem. Parę dni temu odpowiadałam na taki temat w dziale Ciąża, macierzyństwo, wychowywanie dzieci. Mogę też podać przepis na zupkę dla maluszka

Gość Ninka35
Nie jestem ani pediatrą ani dietetykiem, ale dużo czytałam o wprowadzaniu posiłków niemlecznych. Zaleca się, aby dzieciom karmionym piersią nie podawać żadnych posiłków aż do ukończenia 6 miesiąca życia. U tych karmionych sztucznie, można wprowadzać pierwsze zupki (papki jarzynowe) w 5 miesiącu życia. Radziłabym skonsultować to z pediatrą podczas najbliższego szczepienia! Pozdrawiam :)

Gość Ninka35
Nie jestem ani pediatrą ani dietetykiem, ale dużo czytałam o wprowadzaniu posiłków niemlecznych. Zaleca się, aby dzieciom karmionym piersią nie podawać żadnych posiłków aż do ukończenia 6 miesiąca życia. U tych karmionych sztucznie, można wprowadzać pierwsze zupki (papki jarzynowe) w 5 miesiącu życia. Radziłabym skonsultować to z pediatrą podczas najbliższego szczepienia! Pozdrawiam :)

Gość MONIKA 24
czesc! moja Kasia zaczęł pare dni temu czwart miesiac, dzis dałam jej pierwszy soczek. Pedietra zalecił nam wrowadzić soczki, jak tylko Mała zacznie 4 miesiac, zaczelysmy od łyzeczki soczku jabłkowego, jutro wprowadze soczek jabłkowo- marchewkowy.

Gość Ninka35
A nie radził lekarz poczekać 2-3 dni na "reakcję" maluszka na nowowprowadzony soczek przed podaniem większej ilości lub innego soczku? Wszelkie "rady-porady i inne mądre pisma" radzą poczekać na ewentualne reakcje dzidziusia na nowości pokarmowe.

Gość MONIKA 24
czesc! nie radzil mi poczekac, ale jesli tak radzisz to moge 2 dni poczekaci dopiero dac nastepny soczek

Gość jala
przesadzacie ja tez karmie cycem i pediatra nie mowil nic o nie podawaniu normalnego jedzenia z reszta moj tymus nie wytrzymalby tak dlugo ja samym cycku widze to po nim jak szybko rosnie ma 5 miesiecy i juz wcina zupki deserki kaszki no i oczywiscie cycka (na samym mleku by dlugo nie wytrzymal) marchewke pietruszke gotuje w malej ilosci wody osobno ziemniaczka (oczywiscie wszystko sprawdzone)pozniej miksuje razem z odrobina wodytej z marchewki deserki kupuje moj maly lubi misiowy sad nestle z jablkiem i bananami i sloiczki z jagodkami pozdrawiam jala

Gość mama 3-latka
Mój synek do ukończenia 6 m-ca był tylko na piersi. Potem pierwsze "papki". Moje propozycje: gotowane marchewka z ziemniaczkiem tarte jabłuszko Do papek warzywnych w 6 m-cu można dodać 1/4 żółtka (białka nie) gotowanego jajka. W kolejnym tygodniu 1/2 jajka. Cały czas należy obserwować, czy u dziecka nie będzie uczulenia. Inne propozycje: - gotowane brokuły z ziemniakami (wszystko zmiksowane) - u mojego synka to był hit przez długie miesiące - gotowana cukinia z ziemniakami Ciekawe przepisy znajdziesz na www.Nestle.pl/dziecko i naprawdę dużo ważnych przydatnych informacji - sprawdzałam. a jeszcze jedno: bardzo dobrym zakupem okazał się blender Brauna MR 555 MCA, który w kilka sekund mieliłam wszystkie zupki, papki itp. Mój synek wychował się na domowym jedzeniu. Gotowe słoiczki braliśmy tylko na podróż. Po prostu nie smakowały mu żadne, te dla najmłodszych dzieci są po prostu mdłe, bez przypraw i soli. Wiem, że dietetycy zalecają niedodawanie soli, ale ja odrobinkę prawie zawsze dodawałam.

Gość mama 3-latka
Mój synek do ukończenia 6 m-ca był tylko na piersi. Potem pierwsze "papki". Moje propozycje: gotowane marchewka z ziemniaczkiem tarte jabłuszko Do papek warzywnych w 6 m-cu można dodać 1/4 żółtka (białka nie) gotowanego jajka. W kolejnym tygodniu 1/2 jajka. Cały czas należy obserwować, czy u dziecka nie będzie uczulenia. Inne propozycje: - gotowane brokuły z ziemniakami (wszystko zmiksowane) - u mojego synka to był hit przez długie miesiące - gotowana cukinia z ziemniakami Ciekawe przepisy znajdziesz na www.Nestle.pl/dziecko i naprawdę dużo ważnych przydatnych informacji - sprawdzałam. a jeszcze jedno: bardzo dobrym zakupem okazał się blender Brauna MR 555 MCA, który w kilka sekund mieliłam wszystkie zupki, papki itp. Mój synek wychował się na domowym jedzeniu. Gotowe słoiczki braliśmy tylko na podróż. Po prostu nie smakowały mu żadne, te dla najmłodszych dzieci są po prostu mdłe, bez przypraw i soli. Wiem, że dietetycy zalecają niedodawanie soli, ale ja odrobinkę prawie zawsze dodawałam.

Gość Ninka35
Nie doradzam, nie przesadzam, nie krytykuję, nie sugeruję. Dzielę się informacjami jakie posiadam. Jeśli ktoś chce - skorzysta, jak nie - jego prywatna i osobista sprawa.