Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 uczaca sie gotowac

NALESNIKI

Polecane posty

Go艣膰 uczaca sie gotowac

1) Prosze o przepis na zrobienie nalesnikow :) Chodzi mi o ciasto (jaka konsystencja) i czy pozniej smazy sie je na malej ilosci oleju czy duzej ? 2) Prosze o przepis na zrobienie nalesnikow o zielonkawym kolorze-czy miesza sie ciasto ze szpinakiem czy cos innego mozna dolozyc? 3) Pomysly Wasze na ciekawe nadzienia :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
1) 2 szklanki m膮ki, 1 szkl. mleka, 1 szkl. wody, jajko, a lepiej dwa:), odrobina soli i troch臋 oleju. Wstawiasz na p贸艂 godziny do lod贸wki. Sma偶ysz na bardzo ma艂ej ilo艣ci oleju. Udaj膮 si臋 zawsze:) 2) nie mam zielonego poj臋cia 3) na nadzienie nadaje sie wszystko; moje ulubione to zapiekane z dowoln膮 mieszank膮 warzyw i serem.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
tak ze szpinakiem, to fi艅skie zielone nale艣niki 1/2 kg szpinaku 1/2 l. mleka 4 jajka 20 dag m膮ki 4 艂y偶ki topionego mas艂a 2 艂yz. cukru 1 艂y偶. ga艂ki muszkato艂owej s贸l m膮k臋, mleko, s贸l, topione mas艂o i ga艂k臋 muszk. ubijasz na g艂adk膮 mas臋 i zostawiasz na godzin臋. jajka ucierasz z cukrem, dodajesz do ciasta, wk艂adasz obgotowany i posiekany szpinak (lub rozmro偶ony) mieszasz b. dok艂adnie sma偶ysz cienkie nale艣niki

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 qwerty81
1/2 kg m膮ki 1/2 l mleka 1 szkl wody mineralnej gazowanej (ciasto jest bardziej puszyste) 2 jajka (bia艂ko warto ubic z odrobin膮 soli oddzielnie- j.w.) szypta soli i cukru i na koniec 3 lyzki oleju sma偶yc bez oleju (na patelni teflonowej) lub w miare potrzeb na ma艂ej ilo艣ci oleju

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zgni艂e jajo
jesli chodzi o przepis na ciasto widz臋 偶e ju偶 Ci podali a apropos zielonkawego koloru mam w艂a艣n膮 receptur臋-polecam :D Mianowicie jest to zrobienie nale艣niczk贸w wg normalnego przepisu a nast臋pnie posostawienie ich na miesi膮c w lod贸wce-same zzieleniej膮. W ten spos贸b oszcz臋dzasz czas i ewentualne dodatki. Smacznego!

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
a ja jeszcze tak od siebie dodam, bo tez kiedys pierwszy raz robilam nalesniki, i w kazdym przepisie bylo: to to i to i i zrob z tego gladka mase ;) wiec wszystko zawsze wrzcalam i mieszalam az bylo gladziutkie, i z tego zawsze wychodzily takie gladziutkie nalesniki, ale znalazlam raz przepis gdzie bylo napisane ze najpierw mleko + woda, w tym sie jajka roztrzepuje a potem powoli dodaje sie maki /przesiana jeszcze najlepiej :) i do tego czasu tylko tak robie bo wychodza zupelnie inne w smaku, sa nawet momentami takie chocby chrupkie :) pycha ;) a najlepiej to sam sprawdz jakie beda Ci bardziej smakowac :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 uczaca sie gotowac
Serdecznie dziekuje za wszelkie przepisy, jutro wyprobuje :) Nie bylam pewna co do ilosci oleju - ale juz teraz wszystko wiem jak rowniez jak zrobic ze szpinakiem.Bardzo mi pomoglyscie, dzieki :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 karolina.a
A ja robi臋 tak: Sma偶臋 nale艣niki, zawijam z farszem pieczarkowym (przesma偶one pieczarki z cebulka i przyprawami), uk艂adam w 偶aroodpornym naczyniu, posypuje serem 偶贸艂tym i do piekarnika na 5 minutek – pycha!!

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
1/2kg m膮ki szymanowskiej (mo偶e byc wi臋cej tak na oko) 1 lub 2 szklanki mleka i tyle samo wody.Koniecznie odrobina soli,ca艂y cukier waniliowy(nie do艣膰 偶e wychodza przepyszne to zostaje cudowny zapach w domu)艁y偶ka smietany lub serka waniliowego np.Danio Sma偶ymy na odrobinie oleju i koniecznie ka偶dy nale艣nik po zdjeciu z patelni przykryj drugim talerzem.fantastycznie zaparuja pod przykryciemCo do farszu to ja najcz臋艣ciej robie z serem bo moje ch艂opaki uwielbiaja.Ser zmielisz dodaj cukier wanilioWY,CYNAMON,艢MIETANE.Jak ju偶 wci艣niesz farsz do nale艣nika to wrzu膰 go potem na patelnie i podsma偶.SMACZNEGO.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Jejku zapomnia艂am wpisa膰 偶e jeszcze 2 jajka.KONIECZNIE

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 nadzienie....
Moje dzieciaczki uwielbiaja nalesniki z serem . Do bia艂ego sera dodaj臋 mielone migda艂y , aromat migda艂owy, cukier i 艣mietan臋 do smaku. Do ciasta r贸wniez dodaj臋 troch臋 aromatu migda艂owego. Pychota ...!! :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Szefar
Wlasnie korzystajac z Waszych bardzo pomocnych, rad zrobilem swojej ukochanej dziewczynie nalesniki! Pierwszy raz dla niej i pierwszy raz wogole. pozdrawiam was wszystkie, My Ladies :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 bratek
Dlaczego dajecie tak duzo maki.Przeciez nalesniki wyjda twarde.Ja robie tak : 20 dag.maki ,szkl. mleka,szkl. wody, 2 jajka,szczypta soli.To wszystko ucieram mikserem.SMACZNEGO

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
a ja zrobilam z tunczykiem:) na cebulce smazymy yunczyka z puszki w sosie wlasnym, dodajemy troche sosu do spagetti takiego ze sloika i przyprawiamy, ja np lubie tak spicy :) takiego \"nadzienia\" tylko w rzadszej konsytstencji uzywam rowniez do makaronu , posupuje zoltym serkiem...pycha:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 uczaca sie gotowac
Witajcie po dlugiej przerwie :) Oczywiscie znow jestem w potrzebie, wiec pytam :P Niedawno bylam we Wloszech i jadlam tam nalesniki z czekolada, ale ..............ciasto nalesnikowe bylo mocno zolte i naprawde pyszniutkie. Czy mozecie mi powiedziec, CO dodaje sie do nalesnikow, by mialy taki, zolciutki kolor, bo nie mam pojecia. Oczywiscie z gory dziekuje za odpowiedz :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 hmm moze dodaja szafranu

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Szefar
A mo偶e po prostu jest w nich duuu偶o 偶贸ltka kurzego...??? Hmmm UWIELBIAM nale艣niki z czekolad膮 MNIAMI Czasem z kolesiami wpadamy do mnie wyg艂odzeni i robimy sobie ten kaloryczny przysmak :D Lubie patrze膰 jak czekolada na nale艣niku sie rozpuszcza, a p贸zniej poch艂aniam jednego za drugim :/ :))))))

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×