Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uczaca sie gotowac

NALESNIKI

Polecane posty

Gość uczaca sie gotowac

1) Prosze o przepis na zrobienie nalesnikow :) Chodzi mi o ciasto (jaka konsystencja) i czy pozniej smazy sie je na malej ilosci oleju czy duzej ? 2) Prosze o przepis na zrobienie nalesnikow o zielonkawym kolorze-czy miesza sie ciasto ze szpinakiem czy cos innego mozna dolozyc? 3) Pomysly Wasze na ciekawe nadzienia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1) 2 szklanki mąki, 1 szkl. mleka, 1 szkl. wody, jajko, a lepiej dwa:), odrobina soli i trochę oleju. Wstawiasz na pół godziny do lodówki. Smażysz na bardzo małej ilości oleju. Udają się zawsze:) 2) nie mam zielonego pojęcia 3) na nadzienie nadaje sie wszystko; moje ulubione to zapiekane z dowolną mieszanką warzyw i serem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak ze szpinakiem, to fińskie zielone naleśniki 1/2 kg szpinaku 1/2 l. mleka 4 jajka 20 dag mąki 4 łyżki topionego masła 2 łyz. cukru 1 łyż. gałki muszkatołowej sól mąkę, mleko, sól, topione masło i gałkę muszk. ubijasz na gładką masę i zostawiasz na godzinę. jajka ucierasz z cukrem, dodajesz do ciasta, wkładasz obgotowany i posiekany szpinak (lub rozmrożony) mieszasz b. dokładnie smażysz cienkie naleśniki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość qwerty81
1/2 kg mąki 1/2 l mleka 1 szkl wody mineralnej gazowanej (ciasto jest bardziej puszyste) 2 jajka (białko warto ubic z odrobiną soli oddzielnie- j.w.) szypta soli i cukru i na koniec 3 lyzki oleju smażyc bez oleju (na patelni teflonowej) lub w miare potrzeb na małej ilości oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zgniłe jajo
jesli chodzi o przepis na ciasto widzę że już Ci podali a apropos zielonkawego koloru mam właśną recepturę-polecam :D Mianowicie jest to zrobienie naleśniczków wg normalnego przepisu a następnie posostawienie ich na miesiąc w lodówce-same zzielenieją. W ten sposób oszczędzasz czas i ewentualne dodatki. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja jeszcze tak od siebie dodam, bo tez kiedys pierwszy raz robilam nalesniki, i w kazdym przepisie bylo: to to i to i i zrob z tego gladka mase ;) wiec wszystko zawsze wrzcalam i mieszalam az bylo gladziutkie, i z tego zawsze wychodzily takie gladziutkie nalesniki, ale znalazlam raz przepis gdzie bylo napisane ze najpierw mleko + woda, w tym sie jajka roztrzepuje a potem powoli dodaje sie maki /przesiana jeszcze najlepiej :) i do tego czasu tylko tak robie bo wychodza zupelnie inne w smaku, sa nawet momentami takie chocby chrupkie :) pycha ;) a najlepiej to sam sprawdz jakie beda Ci bardziej smakowac :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uczaca sie gotowac
Serdecznie dziekuje za wszelkie przepisy, jutro wyprobuje :) Nie bylam pewna co do ilosci oleju - ale juz teraz wszystko wiem jak rowniez jak zrobic ze szpinakiem.Bardzo mi pomoglyscie, dzieki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karolina.a
A ja robię tak: Smażę naleśniki, zawijam z farszem pieczarkowym (przesmażone pieczarki z cebulka i przyprawami), układam w żaroodpornym naczyniu, posypuje serem żółtym i do piekarnika na 5 minutek – pycha!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1/2kg mąki szymanowskiej (może byc więcej tak na oko) 1 lub 2 szklanki mleka i tyle samo wody.Koniecznie odrobina soli,cały cukier waniliowy(nie dość że wychodza przepyszne to zostaje cudowny zapach w domu)Łyżka smietany lub serka waniliowego np.Danio Smażymy na odrobinie oleju i koniecznie każdy naleśnik po zdjeciu z patelni przykryj drugim talerzem.fantastycznie zaparuja pod przykryciemCo do farszu to ja najczęściej robie z serem bo moje chłopaki uwielbiaja.Ser zmielisz dodaj cukier wanilioWY,CYNAMON,ŚMIETANE.Jak już wciśniesz farsz do naleśnika to wrzuć go potem na patelnie i podsmaż.SMACZNEGO.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nadzienie....
Moje dzieciaczki uwielbiaja nalesniki z serem . Do białego sera dodaję mielone migdały , aromat migdałowy, cukier i śmietanę do smaku. Do ciasta równiez dodaję trochę aromatu migdałowego. Pychota ...!! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Szefar
Wlasnie korzystajac z Waszych bardzo pomocnych, rad zrobilem swojej ukochanej dziewczynie nalesniki! Pierwszy raz dla niej i pierwszy raz wogole. pozdrawiam was wszystkie, My Ladies :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bratek
Dlaczego dajecie tak duzo maki.Przeciez nalesniki wyjda twarde.Ja robie tak : 20 dag.maki ,szkl. mleka,szkl. wody, 2 jajka,szczypta soli.To wszystko ucieram mikserem.SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja zrobilam z tunczykiem:) na cebulce smazymy yunczyka z puszki w sosie wlasnym, dodajemy troche sosu do spagetti takiego ze sloika i przyprawiamy, ja np lubie tak spicy :) takiego \"nadzienia\" tylko w rzadszej konsytstencji uzywam rowniez do makaronu , posupuje zoltym serkiem...pycha:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uczaca sie gotowac
Witajcie po dlugiej przerwie :) Oczywiscie znow jestem w potrzebie, wiec pytam :P Niedawno bylam we Wloszech i jadlam tam nalesniki z czekolada, ale ..............ciasto nalesnikowe bylo mocno zolte i naprawde pyszniutkie. Czy mozecie mi powiedziec, CO dodaje sie do nalesnikow, by mialy taki, zolciutki kolor, bo nie mam pojecia. Oczywiscie z gory dziekuje za odpowiedz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hmm moze dodaja szafranu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Szefar
A może po prostu jest w nich duuużo żóltka kurzego...??? Hmmm UWIELBIAM naleśniki z czekoladą MNIAMI Czasem z kolesiami wpadamy do mnie wygłodzeni i robimy sobie ten kaloryczny przysmak :D Lubie patrzeć jak czekolada na naleśniku sie rozpuszcza, a pózniej pochłaniam jednego za drugim :/ :))))))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×