Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wue

badanie usg,a wiek ciazy-sprzecznosc

Polecane posty

Gość wue

Jestem w siodmym miesiacu ciazy,tak wynika z obliczen,gdyz ostatnia miesiaczke zaczelam 31 grudnia.Tydzien temu robilam usg dopochwowe i nie bylo widac pecherzyka plodowego.Lekarka sie zdziwila,poniewaz w tym tygodniu juz powinien byc widoczny.Zrobilam badanie krwi na HCG.Wczoraj znowu odwiedzilam ginekologa i okazalo sie ze poziom HCG jest bardzo niski-wskazuje miedzy 2 a 4 tygodniem ciazy.lekarka zrobila mi ponownie usg i pecherzyk byl,ale bardzo maly tzn.mial 9,5 mm i wg tego badania to jest dopiero 5 tydzien ciazy.Lekarka nastraszyla mnie,ze w ciagu 3 tygodni wszystko sie wyjasni i ze jest bardzo mozliwe ze wszystko zmierza do poronienia.mam pytanie czy u Was tez stwierdzono takie odchylenia wzrostu plodu i wieku ciazy??

Gość W.P.
Niestety u mojej siostry była podobno sytuacja - pęcherzyk nie rósł. Po dwóch tygodniach od takiej diagnozy poroniła :(

Gość W.P.
Ale....może też sie zdarzyć, że miałaś późno owulację (jeśli masz długie cykle to na pewno tak było) i wtedy do zapłodnienia doszło później. Wiek ciąży obliczony wtedy na podstawie miesiaczki nie ma sensu - ciąża jest na 100% młodsza!!! :)

chyba w 7 tyg... ja jestem po poronieniu. zycze ci oby lekarka nie miala racji ze powinien byc 7 tydzien. mi sie wydaje ze w ciaze zaszlas w polowie stycznia wiec ciaza powinna miec 5 tygodni!!! ja bylam na usg w tez ok 5 tyg, bylo widac wyraznie pecherzyk lecz lekarz powiedzial ze jest troche splaszczony. jest jeden sposob zeby sie przekonac: zrob drugie badanie beta hcg i jezeli bedzie mniejsze lub nieznacznie sie powiekszylo tzn ze ciaza obumarla. pamietaj ze beta hcg zwieksza sie w ciagu 2 dob dwukrotnie az. ja np mialam w 2 tyg ciazy beta hcg - ponad 18tysiecy, a ty ile mialas. jednak z moich obliczen wynika ze to 5 tydzien ale nie jestem lekarzem. powodzenia 👄

Wstrzymałabym się z wszystkimi komentarzami w takiej sytuacji. Przechodziłam coś podobnego. W 6 tyg. ciąży na usg nei widać było zarodka. Lekarz powiedział, że widocznie ciąża jest bardzo wczesna i musimy trochę odczekać. Uspokoił mnie, ufałam mu. Po trzech tygodniach wszystko się wyrównało i teraz nasze chłopie jest duże i silne. :)) Wue - bądź dobrej myślli i po prostu przeczekaj. Zgodnie z sugestią lekarki. łykaj folik, jedz zdrowo i dużo odpoczywaj, rób rzeczy n które masz ochotę. Będę trzymać kciuki. :)))

Gość ju24
Dużo zależy od aparatu jakim wykonywane było usg. Ja miałam robione usg w 6 tyg (oczywiście dopochwowe) dwa razy w ciągu jednego dnia. Na jednym starszym aparacie coś tam było ale nie dokładnie widoczne, na drugim natomiast było słychać bardzo słabiutko, ale zawsze, jak bije serduszko.

Gość wue
Ja mam bardzo niskie HCG-619,2 i robilam w zeszlym tygodniu,w piatek,a to bylo jakies trzy tygodnie po zaplodnieniu,tak mysle,a cykle mam faktycznie dlugie,nawet do 36 dni.

Gość miałam dokładnie
tak samo - z wyliczeń 7 tyg, z usg - 5 tyg; dzidzia urodziła się 3 tyg za wcześnie, a teraz ma rok :)

Gość miałam dokładnie
tak samo - z wyliczeń 7 tyg, z usg - 5 tyg; dzidzia urodziła się 3 tyg za wcześnie, a teraz ma rok :)

Gość miałam dokładnie

Gość vi
ja mialam robione USG w 6 tyg.(przez powloki brzuszne)i pecherzyk byl juz widoczny.Lekarz stwierdzil, ze jest to wczesna ciaza i nie wiadomo(do konca) czy rozwija sie prawidlowo...bo mialam krwawienia.Dostalam Duphaston i teraz jest wszystko ok.To juz 19 tydzien(wg. ostatniego USG).W razie watpliwosci skonsultuj sie z innym lekarzem...moj pierwszy 'prowadzacy' po krwawieniu stwierdzil poronienie, ale na szczescie sie pomylil a ja nie zgodzilam sie na lyzeczkowanie. Uwazaj na siebie i powodzenia.Uciekam spac poki maluszek sie nie wierci...trzymam kciuki

Gość marlag
VUE: powiedz koniecznie i co u Ciebie? Jak kolejne wyniki usg? Mialas juz? Ja mam bardzo podobna sytuacje, tylko o tydzien pozniej wszystko sie u mnie rozgrywało, ostatni okres miałam 7 stycznia, wiec rowno tydzien po Tobie, teraz bylam u ginelologa 26 i jest tylko jajo w macicy, nie ma jeszcze dzidzi, nastepne mam zrobic 5 marca i wtedy ma juz cob byz wiecej wiadomo!!! Odezwij sie! Czekam

Ja miałam ostatnią mies 8 lipca 2004 r ,25 sierpnia miałam robione usg dopochwowe i nic nie było widać,wspomne jeszcze że 3 mies wcześniej odstwiłam tabletki anty i gin powiedział ,że do zapłodnienia doszło może później niż można by założyć. Miał rację 13 września na usg pecherzyk był widoczny -5 tyg ciąża.Odstawienie tabletek anty u minie spowodowało przesunięcie owulacji. Dziś jestem w 30 tyg.

Gość NATASZAJ
Cześć dziewczyny.W 2003 rporoniłam w 9 tygodniu ciąży (był worek ciążowy nie było płodu).Teraz od 10 stycznia nie mam miesiączki i okazało się że jestem w ciąży byłam u lekarza jest worek ciążowy a w nim maleńka fasolka.Mam tylko kilka pytań.Mam białe upławy dość obfite czy to normalne?Lekko boli mnie brzuch zaczynam się denerwować czy to też normalne?Tak bardzo się boję! Pozdrawiam

W ciąży biała wydzielina jest normalna (efekt działnia hormonów) pod warunkiem ,że nic nie piecze i nie swędzi.Niepokoić powinna cię żółtawa lub zielonkawa =infekcja.

Gość marlag
Rubina: z bijacym sercem przeczytałam Twoj wpis! :) Podniosl mnie na duchu! Ja na kolejne usg wybieram sie w sobote 5 marca, jak bylam na ostatnim 26 lutego, to bylo widac pecherzyk, bez dzidzi, mam nadzieje, ze teraz juz zobacze upragniona fasolke. Dam znac w sobote czy wszystko dobrze idzie. Pozdrawiam :) Vue: A u Ciebie cos juz wiadomo? :)

Gość Aneteczka
Cześć dziewczyny. Ja jestem w 8 tyg. i też miałam robione 1 usg w 5 tyg, miałam plamienie i bolał mnie brzuch. Lekarz powiedział że pecherzyk jest pusty i nie widać struktury płodu.Powiedział że to może być wada płodu Ryczałam w szpitalu przez dwa dni az musieli mi podać relanium ale nie zgodzilam sie na czyszczenie, po 5 dniach już inny lekarz zrobił mi usg i wszystko było ok. Serce bije a płód widać ładnie. Lekarze sie mylą. Głupole

dlatego niepokojace diagnozy najlepiej potwierdzic u innego lekarza

Do autorki topiku...Jesli liczysz tygodnie ciazy od ostatniej miesiaczki i wychodzi ci 7 tydzien, to normlane, ze na usg maluch bedzie mial 5 tyg. Bo wtedy lekarz moze podac dlugosc ciazy od zaplodnienia. Trzeba sie tylko dopytac lekarza czyma na mysli wiek dziecka czy dlugosc od miesiaczki.

Gość gość
Witam mi Pani doktor powiedziała że według miesiączki jestem w 4 tygodniu a wg usg w 2. no i że brakuje jej tych 2 tygodni. Dodam że okres miałam 2 raz po 2letniej przerwie. Mam 30lat. A ostatnie 2 cykle było po 32dnia.

Gość gość
Hm ostatnia miesiączka 31grudnia i już widać pęcherzyk lepiej jesteś już w 7tygodniu.To raczej to nie była miesiączka.

Gość gość
10.14 widzialas w którym roku byl napisany ten post!?!?

Gość Aleksa666
Witajcie! 4.08.2015 r był pierwszy dzień ostatniej miesiączki. 14.09.2015 zrobiłam test bo spóźniał mi się okres- wyszły II kreseczki. 15.09.2015 r. pobiegłam zrobić BeteHCG a wynik wyszedł 600,600. Ucieszona powiedziałam o ciąży narzeczonemu. 19.09.2015 wieczorem (sobota) zaczęłam plamić na brązowo. 21.09.2015 r poszłam do ginekologa, bo z godnie z zasadą liczenia który to tydzień wychodziło, że prawie 7 tydzień. Chciałam usłyszeć, że z dzieckiem wszystko w porządku... niestety...Gin stwierdził, że ciąża wygląda na 4 tygodnie, niepokoją go plamienia, które powoli zaczęly przybierać na sile aczkolwiek zawsze były brązowe. Mój pęcherzyk mierzył 0,45cm czyli faktycznie 4 tydzień. Zapisał Duphaston (czy jakoś tak) i kazał się oszczędzać siedzieć w domu. Kolejna wizyta za tydzień czyli 28.09.2015 powiedział mi że jak do tej pory nie urośnie to mogę zacząć się martwić bo moge poronić... świat mi się zawalił. To moja pierwsza ciaża i bardzo chciana zrobiliśmy to z narzeczonym świadomie. A tu taka nowina. Leże w domu. Nikomu z rodziny nie powiedziałam o ciąży bo boję się że jej niedługo nie będzie. Płaczę bonie chcę jej stracić. Tak bardzo już tą Kruszynkę kocham!

Gość gość
Ja byłam dwa razy w ciąży. Poroniłam w 8 tyg drugi raz w 9 tyg . Na badaniach nigdy nie było widać akcji serca , a pęcherzyk ciążowy rozwijał się do pewnego momentu, po czym następowało własnie poronienie.Ginekolog nawet karty ciąży mi nie założył w tych dwóch przypadkach . W 8 tyg ciąży dostałam skierowanie do szpitala z rozpoznaniem ciąży obumarłej. Badania ze szpitala (obecny pęcherzyk ciążowy o nieregularnych zarysach , zarodek nieobecny, akcja serca nieobecna , pęcherzyk żółtkowy nieobecny) . Czyli co miałam sam pęcherzyk ciążowy w brzuchu bez zarodka masakra , taka ciąża skazana jest z góry na poronienie ! Dziś jestem w ciąży w 12 tyg i wszystko jest ok :) Już w 6 tyg ciąży było bardzo wyraznie widać akcję serduszka co znaczy że moje maleństwo żyje i rośnie.