Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mammamia

ZUS-niedowiarek

Polecane posty

Gość mammamia

Witajcie!!! Mam taka sprawe:w zeszłym roku moj mezczyzna(nie maz!!!)zatrudnił mnie w swojej firmie na czas nieokreslony,pełen etat.Niedługo po tym okazało sie,ze jestem w ciazy(oczywiscie z własnym szefem:-)),po porodzie przysługuje mi zasiłek maciezynski i urlop wychowawczy.I własnie z tym wychowawczym jest kłopot-słyszałam,ze w takiej sytuacji(ojcem dziecka jest moj pracodawca,na poczatku mojej pracy okazało sie,ze jestem w ciazy)ZUS moze uznac taki układ za zmowe...i odmówic mi prawa do urlopu wychowawczego...Słyszał ktos z Was o czyms takim?Czy ZUS faktycznie moze tak postapic??? Bardzo prosze o pomoc!!!! Dodam,ze cały czas pracuje,nie korzystam z L4 i ze to naprawde zbieg okolicznosci a nie kombinatorstwo!!!

Gość jesteś oszustką
specjsalnie uknuliscie z meżem ten spisek z firma ,zeby kasę wyciagnąć!

Gość mammamia
przykro mi ze tak myslisz... O dziecko staralismy sie przez 3 lata i tym bardziej jest mi przykro jak to czytam...

Gość hieeee buaahhaaa
Starali sie o dziecko 3 lata , założyli firmę , dział produkcji wyprodukował w firmie dziecko i jeszcze chcą dofinansowania z budżetu ??!!!!

Gość nie wiem co sie stalo
ze wszystkimi (wiekszoscia) ludzi na tym forum. Wszyscy sa tak nabuzowani i jeden przez drugiego tylko dowalaja zalozycielom topikow. Chyba rzeczywiscie czas sie stad wyniesc... Sluchaj _ do zalozycielki tematu - nie sadze, zeby to bylo prawda. Wejdz na strone ZUSu i sparwdz jak sytuacja wyglada, albo zadzwon do nich i wszystkiego sie dowiedz. Ale, nie wydaje mi sie, ze sa takie przeszkody. Pozdrawiam

Gość wydaje mi sie to bzdura
zeby zus interesowal sie kto jest ojcem,skladki sa za ciebie odprowadzane i masz prawo z tego korzystac

Gość mammamia
Dzieki serdeczne za dwie ostatnie wypowiedzi:-) Zgadzam sie,ze poziom wypowiedzi na Kafeterii coraz wyzszy... A wypowiedzi takie,jak te dwie ostatnie przywracaja wiare w ludzi-dzieki raz jeszcze-dzis dzwonie do ZUS. Pozdrawiam 🌻

Gość Pracownik ZUS
Podstawa to ile czasu maz ma firme i jak dlugo pracowalas przed pojsciem na macierzynski ( czy bylas na zwolnieniu) ile maz ma pracownikow. Odpisz a dam ci znac jakie jest prawdopodobienstwo otrzymania wych

Gość Pracownik ZUS
I czy faktycznie pracujesz - czy istnieja na to dowody typu umowa o prace, szkolenie bhp, podpisywana lista itp

Gość mammamia
Pracowniku Zus-pracuje faktycznie,podpisuje liste jak kazdy"normalny "pracownik.Jestem zatrudniona na pełen etat,na czas nieokreslony.Na zwolnieniu nie bylam ani razu i zamierzam pracowac tak dlugo jak moj stan na to pozwoli.Jestem zatrudniona od 1 grudnia 2004,termin mam wyznaczony na koniec maja.Jesli cos jeszcze chcesz wiedziec,to pytaj:-) Serdeczne dzieki za pomoc...

Gość mammamia
Aha!I własciciel nie jest moim oficjalnym mezem,ale jest ojcem,a firme ma od 1 marca 2004.

Gość Pracownik ZUS
chodzi o to zeby nie wylaczono cie z ubezpieczen. Firma jak widac nie byla zalozona po to by wyludzic swiadczenia- swiadczy o tym okres jej powstania i to ze sa zatrudnieni inni pracownicy. Teraz wazna jest twoja osoba- na niekorzysc swiadczy fakt ze podjelas prace juz w ciazy (jesli nie jestescie malzenstwem to tym lepiej). Teraz musicie zadbac o szczegoly - pamietajcie ze zus moze cie wylaczyc z ubezpieczen nawet w czasie gdy juz przebywasz na urlopie wych. a moga cie wylaczyc od dnia podjecia pracy co za tym idzie- zwrot swiadczen.Te szczegoly to wlasnie dysponowanie pisemna umowa o prtace obu stron, na ktorej widnieje wysokosc zarobkow i inne szczegoly. przejscie szkolenia bhp, pisemny zakres obowiazkow. Im wiecej dowodow tym lepiej. Oczywiscie zeby cokolwiek WAm zarzucic musi przyjsc kontrola. Ostatnio zdarza sie to czesto, z reguly pracodawcy nie umiejea swiadczyc na korzysc pracownika. A odwolanie do sadu nic nie daje.

Gość mammamia
Serdeczne DZIEKI!!! Czyli wychodzi na to,ze gwarancji otrzymania wychowawczego nie mam zadnej?Umowe o prace z wysokoscia zarobkow mam,gorzej ze szkoleniami,nawet nie slyszalam,ze jest to potrzebne... Raz jeszcze dziekuje Ci za fatyge🌻 Pozdrawiam serdecznie:-)

Gość Pracownik ZUS
W kazdym zakladzie pracy wszyscy pracownicy powinni byc szkoleni w tym kierunku- jesli zaklad nie ma kadry do tego potrzebnej kogos trzeba wynajac. Nie masz chyba mozliwosci go nie dostac, chyba ze nie spelniasz ponizszych warunkow, badz tez jesli zostaniesz wylaczona z ubezpieczen ( ale na wych moze isc rowniez tata)Zasiłek wychowawczy Podczas przebywania na urlopie wychowawczym możesz otrzymywać tzw. zasiłek wychowawczy. Warunkiem otrzymania zasiłku jest aby przeciętny miesięczny dochód na osobę w twojej rodzinie nie przekraczał 25 % kwoty przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w poprzednim roku kalendarzowym ogłaszanego dla celów emerytalnych. granica miesięcznego dochodu na jedną osobę w rodzinie od 1 czerwca 2000 r. do 31 maja 2001 r. 426,69 zł od 1 czerwca 2001 r. 480,95 zł Jeśli posiadasz gospodarstwo rolne, z którego osiągasz przychody - masz prawo do zasiłku jeżeli na osobę w twojej rodzinie przypada nie więcej niż 1 ha przeliczeniowy. Posiadasz prawo do zasiłku do ukończenia urlopu wychowawczego: nie dłużej jednak niż przez 24 miesiące - w przypadku gdy jesteś zamężna; nie dłużej jednak niż przez 36 miesięcy -jeśli samotnie wychowujesz dziecko lub opiekujesz się więcej niż jednym dzieckiem urodzonym przy jednym porodzie; nie dłużej jednak niż przez 72 miesiące - jeżeli sprawujesz osobistą opiekę nad dzieckiem chorym (np. kaleką, opóźnionym w rozwoju umysłowym). Nie masz jednak do niego prawa w przypadku: korzystania z urlopu wychowawczego krótszego niż 3 miesiące; umieszczenia dziecka w żłobku, przedszkolu, domu dziecka albo innej placówce opiekuńczo-wychowawczej, a także w innych przypadkach gdy zaprzestaniesz sprawować opiekę nad dzieckiem (wyjątek stanowi pobyt twój lub dziecka - w okresie do 6 miesięcy - w szpitalu lub sanatorium); podjęcia w okresie urlopu wychowawczego innej działalności zarobkowej, pobierania emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy - jeśli łączny twój dochód osiągany z tych tytułów przekracza miesięcznie kwotę stanowiącą 60% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w poprzednim roku kalendarzowym ogłaszanego dla celów emerytalnych. Wysokość zasiłku wychowawczego ustalana jest kwotowo i waloryzowana co roku (w czerwcu) według wskaźnika wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych, przyjętego w ustawie budżetowej. wysokość zasiłku wychowawczego dla mężatki dla osoby samotnej oraz wychowującej trzecie i każde następne dziecko od 1 czerwca 1999 r. do 31 maja 2000 r. 264,90 zł 421,30 zł od 1 czerwca 2000 r. do 31 maja 2001 r. 276,90 zł 440,30 zł od 1 czerwca 2001 r. do 31 maja 2002 r. 308,80 zł 491,00 zł Jeżeli urlop wychowawczy udzielił ci pracodawca wówczas on wypłaca ci należny zasiłek wychowawczy. Jednak gdy pracodawca nie jest zobowiązany do wypłacania zasiłków z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (np. byłaś związana umową o pracę na czas próbny, która rozwiązałaby się po upływie trzeciego miesiąca ciąży - patrz w pracy) wówczas należny ci zasiłek otrzymujesz z ZUS. Pamiętaj jednak, że: możesz mieć wypłacany jednocześnie tylko jeden zasiłek wychowawczy; zasiłek wychowawczy przysługuje ci mimo, że dochód na osobę w rodzinie przekracza kwotę 25 %, jeśli łączna kwota tego przekroczenia - przypadająca na wszystkich członków twojej rodziny - nie jest równa kwocie zasiłku, pod warunkiem że w poprzednim roku również przysługiwał ci zasiłek wychowawczy; jeżeli umrzesz przed podjęciem należnego zasiłku wychowawczego, wówczas zasiłek ten zostanie wypłacony małżonkowi lub dzieciom, z którymi prowadziłaś wspólne gospodarstwo domowe. awczy

Gość mammamia
Jeszcze raz-dziekuje!!! Musze przyznac,ze bylam totalna "blondynka" w tej sprawie,a Twoje rady troche rozjasniły mi w głowie...

Gość renia123
a ja byłam w podobnej sytuacji, zostałam zatrudniona na samym początku ciązy, od 3m-ca do porodu korzystałam ze zwolnienia lekarskiego/zalecenie lekarza/ gdzieś po połowie ciązy ZUS przeprowadził kontrolę tego zwolnienia/musiałam wysłać swoją kartę i jeszcze inne dokumenty/ zakończyła się pomyślnie dla mnie czyli bez zastrzeżeń ze strony ZUS. po porodzie przyszła pora na macierzynski ,jak już ten okres się prawie kończył czyli dopiero jak wypłacili większą część zasilku przeprowadzili kontrolę u pracodawcy co do mojego zatrudnienia. była umowa, były skladki była lista, firma działala dużo wcześniej a jednak zarzucono mi wyłudzenie w rezultacie musiałaabym zwrocić wszystko wraz z odsetkami ,skierowali sprawę do sądu chodziło o moje prawo do ubezpieczenia czy jakoś tak to ujęto. sprawa ciągnęła się prawie rok, na mój wniosek wzywano świadków którzy mnie widzilei w pracy sprawdzano jeszcze raz wszystkie dokumenty na szczęście całość zakończyła się pomyślnie dla mnie radzę może skorzystać z porady prawnika. życzę powodzenia.

Gość mammamia
Reniu-dziekuje 🌻. Mam nadzieje,ze w moim przypadku tez jakos ulozy sie ta sprawa...Strasznie boje sie oskarzenia o oszustwo przez kogokolwiek,a co dopiero taki moloch jak ZUS. Pozdrawiam!

Gość arashowka
a jak jest/? mam umowe do sierpnia , a w czlipc bede w ciazy i moj szef mi podniesie pensje z najnizszej 1370 b na 2500 netto i od razu pojde na zwolienie czy zus moze sie przyczepic i mi wsrzymac zasilek/?

Gość ale pomysł ...........
nic ci to nie da , bo zus wypłaca średnia z ostanich 12 miesiecy , wiec nigdy nie zobaczysz tych 2500 od zusu.

Gość Urzędnik sądowy
Arashowka - w takich sytuacjach ZUS od razu wie o co chodzi i z reguły robi kontrolę. W najlepszym wypadku będziesz miała zasiłek wypłacany i tak od tej niższej pensji.

Gość arashowka
dlaczego z 12/?? misiecy ja mialam wczesniej placone pol etatu a teraz caly, to jak podlicza to razem i wyjda mi jakies grosze/?