Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pratchawiec

Astygmatyzm

Polecane posty

Gość Pratchawiec

Dzisiaj byłam u okulisty i dowiedziałam się,że mam astygmatyzm.Niewiele wiem o problemach z oczami więc proszę jeśli ktoś ma tę wadę wzroku niech napisze wszystko co tylko przyjdzie mu do głowy(byle na temat:)) Dodam,że jestem jedyną osobą w rodzinie,która ma ten problem i która może nosić okulary...Mam 30 lat.Wiem,że może to być wada wrodzona ale czy są oprócz kompa :)jeczsze jakieś powody astygmatyzmu,jakie badania powinnam zrobić... Czy zrobić także badania na cukrzycę,tarczycę czy inne?Dziękuję za odpowiedzi.

Gość Pratchawiec
Pszepraszam pomyliłam fora.

Gość Pratchawiec
I zrobiłam straszny błąd ortograficzny,jeszcze raz pRZepraszam,to chyba po tych kroplach do oczu prawie nic nie widzę:)

Gość kawka++
Ja mam astygmatyzm. Od 2 miechów mam okulary do czytania i siedzenia przed kompem i tv. Sa z antyrefleksami. Nabyłam to dziadostwo ostatnio. Komp+tv+swiatło jarzeniowe=wystarczy. Ja zadnych badań nie robiłam poza komputerowym badaniem wzroku przed kroplami i po:) A poszłam do okulisty bo strasznie łzawiły mi oczy. Ciagle szczypały. Miałam widzenie jakby za mgłą. Od czasu jak mam okulary korekcyjne jest o niebo lepiej!

Astygmatyzm to wada refrakcyjna oka, która sprawia, że oko nie jest w stanie skupić promieni światła w jednym miejscu na siatkówce, a przez to osiągnąć pełnej ostrość widzianego obrazu. Przyczyną astygmatyzmu jest zniekształcenie rogówki, która zamiast sfery przypomina kształtem raczej piłkę do rugby, a zatem gdy promienie światła przechodzą przez rogówkę to skupiają się na dwu różnych strefach na siatkówce. Prowadzi to do zaburzeń widzenia (zamazany obraz) i przemęczenia oczu. Ja mam astygmatyzm. Jak ma sie astygmatyzm to nosi sie specjalne okularki z cylindrycznymi szklami, ale malo sie roznia wygladem od takich zwyklych. Jak bylam u okulisty to mi powiedzial ze po 25 roku zycia bede musiala zrobic sobie operacje na zlikwidowanie tej wady....

Hej nie martw sie. Ja mam - nie dosc, ze porzadne krotkowidztwo/nie wiem czy tak mozna powiedziec ?/ to jeszcze astygmatyzm. Ale sie nie przejmuje, chodze w szklach kontaktowych, normalnych bo robia tez specjalne - toryczne - wlasnie dla astygmatykow. Niestety nie stac mnie na takie. I jest cos wydaje mi sie w prawie pracy, ze osoby z astygmatyzmem nie moga pracowac przy komputerze czy jakos tak - lepiej to sprawdz. Pozdrawiam