Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podfruwajka

naleśniki jak z baru mlecznego

Polecane posty

Gość podfruwajka

hej, mam pytanie, czy moze ktos wie, w czym tkwi tajemnica smaku naleśników z barów, przedszkoli, stołówek... Mam wrazenie, ze one są jakies lepsze niz moje, mojej mamy... nie wiem, tłuściejsze czy moze bez mleka, no nie wiem, moze jakis cukier waniliowy ? Nie moge dojść co w nich mi tak bardzo smakuje. A moze po prostu mój przepis (czyli mąka woda mleko, jajko, szcypta soli, szczypta cukru) jest jakis prostacki, no juz sama nie wiem I nawet twaróg w tych barowych mi jakos bardziej smakuje Pomocy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja osobiście
daję samo mleko, 2 jaja, dość dużo cukru (tak że po rozmieszaniu i skosztowaniu odrobiny czuję słodkość) i nie daję wogóle soli. Smażę je na odrobinie margaryny i wychodzą mi pulchne (oczywiści trzeba dać odpowiednią ilość ciasta na patelnię) oraz tak smaczne, że mąż zajada się nimi bez żadnych dodatków i twierdzi, że są jakieś inne - sama nie wiem bo wydają mi się standardowe;). Nie wiem dokładnie o co tobie chodzi, bo mój przepis jest prosty, ale bardzo dobry:D Czasem daję plasterki jabłka jak mam ochotę na małe urozmaicenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja daje tez tylko mleko, make, 1jajko na duza ilosc ciasta -pamietajmy ze nalesniki ze stolowki czy baru mlecznego sa zrobione tanim kosztem, wiec 1jajko i by z tego uzyskac jak najwieksza ilosc ciasta ;) Bez soli, bez cukru za to z lyzka oliwy. Acha i tez kiedys sama dochodzilam jak oni to robia, ze wychodza takie okragle i ksztaltne i nie lamiace sie. Potem sie dowidzialam, ze tajemnica lezy w minimalnej ilosci oleju (patelnia jest wrez tylko posmarowana pedzelkiem) Pozdrawiam! Mozna tez dodac proszku do pieczenia, by byly pulchne ale tyci tyci :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja robie tak
mleko, jajko, mąka, cukier waniliowy. Ciasto nie może być gęste, moje jest płynne. Do środka dodaję twaróg 2x żółtka, cukier, cukier waniliowy i jogurt naturalny. Piekię naleśniki nakładam twaróg i potem jeszcze raz na patelnie ( odsmażam na maśle- koniecznie) Na to już na talerzu albo jogurt, albo śmietana i cukier i już - pyyycha!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja za to dodaje troche gazowanej wody - sa lzejsze i najlepsze na swiecie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość syla79
2 jajka,mleko,mąka,troszkę wody gazowanej,sporo cukru,szczypta soli,łyzka oleju i odstawiam na 20minut. Konsystencja ciasta jest uzależniona od temperatury jajek i mleka. Potrafię zrobić naleśniki zbite (np. do pasztecików czy krokietów) lub puszyste (z serem). Do tego ubijam śmietanę z cukrem. Pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zawsze robie nalesniki \"z piana\" - ubijam piane z bialek \'na sztywno\" a pozniej wlewam to do maki i mleka! Nalesniki sa pulchniutkie! Najlepiej smazyc na malej ilosci oleju w patelni !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Helcia
Moje nalesniki wychodzily zawsze twarde,ciezkie .Stwierdzilam ze daje za duzo maki.Teraz na pol litra plynu daje 20 dag.maki i sa ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja to na Twoim miejscu zrobiłabym atak na kucharki w tym barze :D i powiedziała ze nie wyjde stamtąd dopóki mi nie wyłumaczą jak robią te naleśniki :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jaaaa tak
robię: 2 jajka ubijam z 3 minuty, dodaję 1-1.5 szklanki mleka (ale nie prosto z lodówki tylko takie odstane chwilę w temp.pokojowej) cały czas ubijam stopniowo dodaję 1 szklankę mąki, ubijam potem szczypta soli łyżka oleju po ponownym ubiciu odstawiam na 15 minut smażę na niewielkiej ilości tłuszczu wychodzi z tego 10 sztuk mniam :-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ach.to.ja
A,ja,na.litr.mleka,daje.2jajka,2szczypty.soli...OPraz.dodaje.make-tak,aby.konsystencjaciasta,byla.podobna.do.gestosci.gestej.smietany;) I.nie.miksuje.ciasta.tylko.je.mieszam... Niektorzy.dodaja.jeszcze.olej.do.ciasta..ale.ja.nie.lubie.. Cukier.waniliowy.jest.fajny-pieknie.cistao.pachnie..ALe.ja.nie.dodaje. Acha-i.smaze.na.smalcu!!:D A.ser.robie.tak: tlusty.ser-2kostki,micham.z.2zoltkami.jaj.oraz.dodaje.cukir.waniliowy-BEZ.cukru..Wtedy.ser.staje.sie.wodnisty:) MIeszam.i.skladam.nalesniki.w.trojkaty-PYCHA!!:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość magda ue
tajemnicę odkryła Ach to ja chodzi o smalec, na którym w barach pieką wszystko Jest najtańszy i szybko można piec , bo ma wysoką temp spalania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ach to ja
TAK??!! ALe fajnie!!:d Co wygrałam??!! Dzosiaj mam urodzinki, chcę prezenta:D Hihi;) ale na serio- mi nalesniki o wiele bardziej smakują na smalcu, niż oleju, oliwie itp:) Polecam:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maxmara35
mój przepis na naleśniki .. niestety gramatury nie podam bo całe zycie gotuję na ,,wyczucie,,zatem : maka , dwa jajka ... pianę dodaje na koniec po uprzednim jej ubiciu , cukier waniliowy, łyzka gęstej smietany , woda mineralna gazowana , mleko:)) ubić , doprowadzioc do odpowiedniej konsystencji .... naleśnuczki rozxpływają się w ustach :)) smażę je na niewielkiej ilosci tłuszczu , podaję z twarogiem uprzednio zmikosowanym z żółtkiem i cukrem waniliowym i polewam zmiksowanymi truskawkami :)) smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×