Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MALA KUCHARECZKA

JAK ZROBIC PYSZNE FRYTKI JAK Z MC DONALDS?

Polecane posty

Gość miroslaw256
ja kroję ziemniaki w długie jak najciensze paski-ale bez przesady,lekko odsuszam nadmiar wody od ziemniaka ręcznikiem papierowym,dodaję mąkę wymieszać-nie zostawiać na dłuższy czas bo skleją się,potem wrzucam do gorącego oleju -bardzo gorącego-ale nie ma prawa dymić olej bo spalą się, po usmażeniu wykładam na ręcznik ( sól dodajemy na końcu smażenia złota zasada-będą chrupkie).Najlepiej smakują z majonezem o wyrazistym smaku-kętrzyński,winiary itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pluton85
Jak czytam niektórych sposoby na smaczne frytki to normalnie zastanawiam się jak oni to przełykają . Ja ogólnie uwielbiam frytki i dania z nimi towarzyszące . Jeżeli chodzi o te frytki z Maka. to są bardzo smaczne już nie wnikam czy zdrowe ale dobre. Ja kupuje gotowe frytki w Tesco i wrzucam do piekarniana 30minut nie smarze ich w frytkownicy bo za dużo tłuszczu a dbam o dietę i dobrą kondycje( zaraz niektórzy wypalą że frytki to niedobra dieta ale od czasu do czasu nie zaszkodzą) frytki fajnie tez przyprawić odpowiednimi przyprawami . A lubicie frytki z keczupom jak tak to zobaczcie ten filmik. http://www.youtube.com/watch?v=rWLxGvQtBVQ

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość NIE KAŻDE ZIEMNIAKI SIĘ NADAJĄ

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zawsze robię frytki w piekarniku. Są chrupiące, i kaloryczność o połowę mniejsza niż tych na tłuszczu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kucharzyk
ktos pytal sie czy mozna frytki piec w piekarniku, mozna tylko nie z ziemniakow gdy pokroisz, lecz kupujesz gotowe wrzucasz i pieczesz az sie zarumienia i gitara

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja smażę frytki w głębokiej patelni i nigdy nie zdarzyło się, żeby rozpadały. po wrzuceniu porcji pokrojonych ziemniaków na gorący olej słonecznikowy ZAMIESZAM DOPIERO I ROZDZIELAM WIDELCEM JAK JUZ ZWIDZĘ , ŻE FRYTKI NABIERAJĄ DELIKATNY KOLOR , po usmażeniu odsączam papierowym ręcznikiem kuchennym i posypuję przyprawą - VEGETA. są smaczne . POLECAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hm te frytki z lidla faktycznie sa dobre:) nie chce mi sie calosci czytac- jak robicie z ziemniakow to pamietajcie zeby je pol h namoczyc w wodzie, zeby skrobia z nich wylazla:P potem mozna smazyc- do oleju wsypac ok lyzke soli... wtedy smakuja jak mcdonald, oni wszystko tam przesalaja:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ShaolinWarior
Prawdziwe smaczne i chrupiące robi się tak Frytkownica z temperaturą od 140 do 190 stopni, ziemniaki najlepiej takie które zawierają dużo skrobi oraz jakąś ściereczkę do osuszenia. Obiera się ziemniaki po czym myje. Następnie osusza. Foczym kroi w plastry i plastry w kształt frytek . Następnie nagrzewa się frytkownice do temp. 140 stopni po czym zanurza się aby cale były w oleju. Smaży się aż pojawi się lekka skórka na frytkach . Następnie rozgrzewa się frytkownice do 190 stopni i smaży do zarumienione parę minut. Takie frytki są podawane bardzo drogich restauracjach. W środku są kruche a na zewnątrz chrupiąca. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cała tajemnica tkwi w tym, żeby kupić odpowiednie frytki. Ja kupuję firmy McCain - długie, cienkie ( bo są różnej długości i grubości) i smażę je we frytownicy, w głębokim oleju. Wychodzą takie, jak z McDonalds :) Z domowych ziemniaków i na patelni nie wyszły mi nigdy!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Inceptor
Oj widzę , że nie każdy umie poprawnie przyrządzić frytki... Ziemniaki pokrojone w słupki należy dać do miski (wysokiej) i dokładnie obsypać mąką! Zwykłą jakąś mąką , czy to wrocławską czy każdą inną , wtedy sa chrupiące i nie nasiąkają tłuszczem , ja od kiedy się dowiedziałem o tym , to już zawsze tak robię , zróbcie sobie na próbę taką porcję z mąką i ocencie sami , nie znam lepszego sposobu na frytki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dzipipi
a ile tej maki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość te frytki
smazone sa na fryturze za pewne a frytura ma bardzo duza temperature samzenia najllepiej kupic gotowe garnek z sitkiem duzo oleju by frytki ladnie utonely i smazyc az sie z ruminia przyprawic przyprawa do frytek i sa calkiem calkiem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rafal542347654786
ja wiem w czym problem.jak pieczesz je to poczekaj aż olej niebendzie pryskać niebendzie go słychać iwtedy :) ja tak robie i som jak z mc donald

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość elo263
Ja kupuje fryty z LIDLA takie , nie pamiętam jak sie nazywaja są takie chudziutkie jak z MC Odpalam frytkownice ( 190 stopni ) Czekam z 5 min następnie wrzucam te fryty i czekam 5-7 min .... Nigdy w piekarniku ani w mikrofali A ten tluszcz w maku 4 miesięczny to bzdra totalna... Mogą też być robione w garnku :) BEZ POKRYWKI !!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marcn
Nom te fryty z lidl są ekstra !!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość an aana
Ja zrobiłam dzisiaj frytki posypane mąką kukurydzianą przed wrzuceniem na olej i muszę powiedzieć, że wyszły super. Pierwszy raz posypałam frytki mąką. polecam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciurek
gdy pokroicie frytki trzeba je włożyć do wrzędku 3 razy po 15 sek. a do rozgrzanego oleju wsypcie łyżkę stołową cukru. i po sprawie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dodaj do aleju lyzke smalcu z
kaczkio lub z gesi beda pyszne!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Frytki
1.Max frytki muszą mieć 1,5cm grubości 2.Olej musi być podgrzany 1min min. 3.Smaż je na małym gazie a najlepiej smaż nie na patelni tylko w malym garnku z olejem smaż 3min i odwróć i znowu po 2min-2,3min smaż i tyle smaczne są i muszą być takie lekko brązowe i miękkie są bardzo ale to bardzo dobra pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robie tak plukam frytki 3 x w zimnej wodzie potem dodaje lyzke cukru na 1.5 litra wody, posiedza tak chwile i na goracy olej. Sa super :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharzAMATOR
1. obrać ziemniaki 2. pokroić w plastry, a delej w paski 3. umyć/przelać zimną wodą 4.przeprowadzić proces blanszowania (http://pl.wikipedia.org/wiki/Blanszowanie) Ja proces moczenia we wrzątku na przemian z zimną wodą powtarzam 2 - 3 razy. 5.odsączone frytki wrzucić na głęboki olej 6.piec do uzyskania złocistego koloru 7.wyjąć z garnka lub frytkownicy 8.dobrze odsączyć 9.smacznego !!! Tak powstają chrupiące i smaczne frytki jak z MC - a co najważniejsze - BEZ CHEMI !!! ROBIĘ TAK OD LAT I POLECAM !!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kucharzAMATOR - przepis bardzo sprytny, ale pewnie pół dnia spędzasz nad takimi frytkami? dla mnie frytki to jedzenie awaryjne, więc najczęściej pakuję gotowce z torebki do mikrofalówki i na funkcji łączącej grilla z mikrofalami podpiekam przez jakieś 10 minut. nie ma szału, ale są ok :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość doma6789uu
"Przepis"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzeszty
frytki z mcd sa dosc dobre, ale nie najlepsze. bywaja troche za cienkie i przesuszone. czasem smaczniejsze sa mrozone takie do piekarnika, oczywiscie zalezy jakiej firmy. tylko nie myslcie, ze frytki mrozone sa zdrowsze, bo pieczemy je w piekarniku ;) one juz sa nasaczone tluszczem, tak jakby je zanurzyc do oleju i w nim smazyc ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najpyszniejsze frytki sa z
wlasnych ziemniaków z działki smażone na głębokim oleju ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchara
olej nie może być śwież tylko taki troszkę podstarzały.pokroić ziemniaczki na rozgrzaną blachę z olejem wrzucic i piec i oto cała tajemnica, a zapomniałabym trzeba troszkę posolić do smaku a jak kto lubi można doprawić innymi przyprawami. pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa
Podstarzały olej? :-/ Ja pie....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×