Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość boje sie

ciaza a przeswietlenie rtg

Polecane posty

Gość boje sie

mam takie pytanie ostatnio przeswietlalam zeba jednak wtedy nie wiedzialam jeszcze ze jestem w ciazy wiem ze jest to podstawowe przeciwskazanie do tego zeby nie wykonywac tego typu przeswietlen teraz bardzo sie boje ze maglo to zaszkodzic mojemu malenstwu dodam jeszcze ze przeswietlenie bylo miejscowe i mnialam fartuch ochronny czy ktoras z was miala podobne doswiadczenia (albo slyszala) i jak sie to skonczylo? prosze o odpowiedz

Mit3: Badanie rentgenowskie w okresie ciąży jest bezwzględnie przeciwskazane W tym micie jest odrobina prawdy. Rzeczywiście promieniowanie jonizujące jest szkodliwie dla płodu, zwłaszcza w czasie pierwszego trymestru. Z reguły badania rentgenowskie jeśli tyko mogą być odsunięte w czasie – powinny być zaniechane. Jednakże w sytuacji absolutnej konieczności, np. ostrego bólu, który musi być zdiagnozowany prześwietlenie zębów jest dopuszczalne. Wiązka promieniowania, które jest używane do wykonania zdjęcia wewnątrzustnego w pozycji leżącej nie jest kierowana w żadnej projekcji na płód. W trakcie badania tułów od szyi do ud zasłonięty jest fartuchem ochronnym z gumy ołowianej, która chroni macicę przed promieniowaniem rozproszonym. Dostępne obecnie elektroniczne urządzenia wspomagające leczenie kanałowe (endometry) pozwalają ograniczyć ilość potrzebnych zdjęć rtg. to ze strony: www.stomatolog2th.com/mity.htm Nie martw się, na pewno Twojemu maleństwy nie stało się nic złego :)

Gość boje sie
dziekuje ci za ten adres bardzooooo.........