Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ineskka

zwolniona z pracy

Polecane posty

Gość ineskka

czesc! mam problem, pracuje w szkole i dowiedzialam sie ze prawdopodobnie od wrzesnia nie bedzie dla mnie etatu, umowe mam do konca sierpnia...jak to jest, gdybym teraz zaszla w ciaze, to przysluguje mi maciezynski? a potem jak to jest z wychowawczym? pomozcie mi...

czesc! niestety jak ci sie umowa konczy to nawet zajscie w ciaze nie pomoze. zacznij sobie szukac nowej pracy. przykro mi jestemm w podobnej sytuacji pozdr.

Zakładając, że teraz zajdziesz w ciążę, a umowę masz na czas okkreśłony do końca sierpnia, to pracodawca musi CI automatycznie przedłużyć umowę do dnia porodu. Nie masz prawa do urlopu macierzyńskiego, ale zasiłek macierzyński wypłacać Ci będzie ZUS.

Gość ineskka
dziekuje,tylko nadal nie wiem czy w jakis sposob ratuje mnie ciaza??przedluza doplyw pieniazkow? a jesli w ciaze zaszlabym np w czerwcu?

Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Ergo: ostatniego sierpnia musisz być conajmniej w 3 miesiącu ciąży. Jeśli zatem chcesz skorzystać z ochrony, jaką prawo daje ciężarnym, zacznij się starać o dzidziusia jak najszybciej.

Gość ineskka
dziekuje bardzo...chyba nici z ciazy...w najblizszym czasie...mam cyste na jajniku i musze ja wyleczyc...no i pewnie bede bezrobotna. dziekuje za pomoc!!!