Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolina29

jak nie rozpuścić dziecka?

Polecane posty

Gość karolina29

jak wychować dziecko skromnie? Tzn jak w dzisiejszych czasach tłumaczyć dziecku, ze nie wartości materialne są najważniejsze? Nie chcę, zeby dzieci mnie w przyszłości naciągały na komputer, rolki, drogie zabawki ... Ja pamiętam, ze moi rodzice nie mieli mało pieniędzy, ale tak nas z siostrą chowali, że zawsze byłyśmy w tej "średniej" - albo nawet ponizej średniej, jeśli chodzi o sparwy materialne. Pamiętam, jak większa częśc klasy w podstawówce pojechała na wycieczke na Węgry, było mi strasznie przykro, że mnie rodzice nie zasponsorowali. Ale teraz z perspektywy czasu widzę, że moje koleżanki z podstawówki nie mają lokum, pracy, klepią biedę, a ja dostałam od rodziców na starcie małe mieszkanko. Mam nadzieję, ze będę cierpliwa w tłumaczeniu dzieciom, dlaczego nie mają tego, co ich bogatsi koledzy. Ciekawa jednak jestem jakie jest Wasze zdanie na ten temat. Pozdrawiam

Gość No to wez przyklad
ze swoich rodzicow i chowaj je tak jak oni Ciebie.

Mysle ,ze wszedzie potrzebna jest rownowaga.Jezeli Cie nie stac na te rzeczy ,ktore teraz sa \"regula\"np.komputer,markowe ciuchy itp,to wychowanie pelne milosci,zrozumienia i naprawde dobrej atmosfery w domu zrekompensuje \"braki\".Najwazniejsze to nie dac sie zwariowac swiatem reklam,przykladem szkolnych kolegow .Mam dwoje (narazie)dzieci 12 i 7 lat,ktore dosc dobrze rozumieja jezeli nie stac nas na cos.W tym roku wakacje mamy z glowy.Ale jezeli moge to spelniam ich marzenia,o ile sa rozsadne. Wszedzie potrzeba wyczucia sytuacji,nie nalezy przeginac w zadna strone. Kiedy starszemu ukradli rower,powiedzialam \"no trudno to tylko rower -rzecz\" przyjal to normalnie nie bylo histerii,i tak jest z kazda rzecza ,ktora sie niszczy lub ginie.Od malego znaja moje zdanie na ten temat i juz uznali za swoje.Obaj sa ministrantami,wiec w czasie kolendy cos \"zarobili\" .Wydali bardzo madrze,po kilka razy myslac czy dobrze decyduja.

Gość karolina29
dynka -> super. Przywracasz wiare w ludzi, własnie takich ludzi jak Ty szanuję. Jest ich tak mało, że juz czasem wydaje mi się, że juz ich nie ma. To nawet nie chodzi o to, że nie stać na coś, stać nas z mężem na wiele, ale uważamy, że dziecko nie może mieć "wszystkiego", żeby nie zgłupieć. Poza tym wolę teraz mu odmawiać nowej gry lub lalki, a potem fundnąć mieszkanko na start. Sek w tym, zeby dzieci nie wychowywać na materialistów. Jednak wierzę, że wychowanie pełne miłości i zrozumienia powinno odpowiednio zaowocować. Juz teraz widzę pierwsze efekty, to fanatastyczne! Myślę, że gdy człowiek jest konsekwentny, to dziecko samo czuje się bezpieczniej. Dzięki za radę, zawsze dodatkowa wskazówka pomaga!