Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oregano

Padaczka a antykoncepcja

Polecane posty

Gość oregano

mam 21 lat i od pewnego czasu wspolzyje ze swoim chopakiem, rok temu okazalo sie, ze jestem chora na epilepsje i musze zazywac leki(depakine chrono) Wczesniej bralam Diane35, ale potem przeszlam na prezerwatywe i globulki. z braku komfortu chcialabym przejsc ponowneie na pigulki, lecz nie wiem, czy mozna zazywac jednoczecie tabletki antykoncepcyjne wraz z lekami na padaczke. Czy ktos z Was moze sie orientuje czy isteniej taka mozliwosc? jesli tak, to czy trzeba zrobic jakies badania(eeg itp.) z gory dziekuje i pozdrwaiam :)

Gość MISKA
Hej oregano wiesz mysle ze powinnas to ustalic z lekarzem moja przyjkaciolka trez ma epilepsje od 3 mc moze mogla bys mi powiedziec jakie sa objawy tej epilepsji u ciebie sorki bo troszek chyba zmieniam ci topik

Gość epi20
hej!1..ja tez jestem chora na epilepsje, biore trileptal, i w ulotce jest napisane, ze niestety moje leki powoduja brak skutecznosci lekow antykoncepcyjnych:( .....wiec stosuje inne srodki, glownie prezerwatywe.......ale narazie nie ma tego problemu, bo nie mam chlopaka:D............przeczytaj dokladnie ulotke, a jak w niej nic nie ma to nie masz wyjscia musisz pogadac z lekarzem!! Zycze powodzenia i serdecznie pozdrawiam:D:D:D

Gość oregano
hej Miśka, odpowiadam na twoje pytanie: rok temu straciłam przytomnosc i w tym czasi mialam atak, po badaniach w szpitalu( TK, eeg) stwierdzono nieprawidlowosci w zapisie fal mozgowych i zalecono wprowadzenia leczenia p/padaczkowego. Jestem wiec od roku na lekach i jak dotad nie mialam ataku. Ale glownie objawy polegaja na wystepowaniu drgawek.

Gość efka27_s
Cześć wszystkim! Niektóre z leków na epi powodówją, że lekki antykoncepcyjne tracą swoje działanie. Niestety nie chronią przed ciążą. MISKA Objawy epi są różne u różnych osób. Zależy to od typu padaczki. Mogą to być chwilowe wyłącznia, np. koleżanka w trakcie rozmowy na chilę zamilknie i... za chwilę wróci do rozmow. Innym razem znów może mieć napad tzw. grand mal, tzn. z pełną utratą świdomości, drgawkami... I może nic nie pamiętać. Objawem jest też tzw. efekt deja vou [deża wu] Czasem pojawia się tzw. aura. Jest to dość dziwne uczucie. Tak jak więc widzisz jest tego całe mnóstwo. Niekiedy też one nakładają się na siebie. Jest fajna strona www.neuronet.pl, gdzie na forum "spotykają" się ludzie chorzy lub mający w rodzinie osobę z epi. Można tam się wyżalić poszukać porady, otrzymać duchowe wsparcie. Poza tym widać, że nie jesteśmy sami. Pozdrawiam efka

ja dowiedzialam sie ze mam epilepsje niecale 2 lata temu, pisze, bo oregano napisala w pierwszym poscie, ze brala diane, ale potem dowiedziala sie o chorobie, ja tez bralam kiedys diane, potem wlasnie okazalo sie ze mam epi, dziwna sprawa, u mnie w rodzinie nie ma przypadkow tej choroby, nie mam tez az tyle stresow w zyciu zeby jej dostac od tak, a okazuje sie ze ta choroba moze byc spowodowana zabuezeniami hormonalnymi...a taka nierownowage moze przeciez powodowac wlasnie diana. Sama tez szukam teraz skutecznej metody antykoncepcji, biore trileptal a wiec pigulki odpadaja :(pozdro

Hej Wam :) Ja mam epi od 11 lat. Biorę Lamitrin. Jest polecany dla młodych kobiet ze względu na możliwość stosowania antykoncepcyjnych, bo nie hamuje ich działania. Zgłoś się po prostu do swojego neurologa i zapytaj czy mógłby przepisać Ci lek, przy którym będziesz mogła stosować pigułki. Powinnaś też chodzić do ginekologa, który orientuje się w padaczce. Na przyszłość powiem Ci też, że nie możesz pozwolić sobie na nie planowaną ciążę. Najdalej na pół roku przed zajściem w ciążę musisz zgłosić się do ginekologa-położnika ze specjalizacją w leczeniu chorych na padaczkę. Lekarz przepisze Ci wtedy olbrzymie dawki kwasu foliowego w zastrzykach żeby przygotować Cię do ciąży. Co dalej to nie wiem, bo jeszcze nie planujemy :)

Gość heya9
Witam drogie Panie. ja rowniez mam padaczke, od 9 lat, mam ten sam problem ze srodkami antykoncepcyjnymi,. wiem, ze plastry jak i pigulki wchodza w interakcje z lekami zawierajacymi karbamazypine, to jeden z glownych skladnikow wielu lekow przeciwpadaczkowych. interakcja polega na tym, ze leki przeciwpadaczkowe oslabiaja dzialanie pigulek badz plastrow. niestety, bede musiala rowniez wybrac sie do swego neurologa, by moze podziala cos ze zmiana lekow, jednak wiem ,z e jest to dlugotrwaly proces, lekow przeciw padaczkowych nie mozna odstawic z dnia na dzien, pomalu z czasem zmniejsza sie dawke i odstawia lek, jednoczesnie wprowadzajac kolejny, a le to wszytsko Z WCZESNEIJSZYM UZGODNIENIEM Z LEKARZEM. ja bralam juz 3 rodz leku, za 3 razem neurolog trafil i nie mam atakow juz od 5 lat, wczesniej mialam tzw. petit mal, czyli jak tu wczesniej jedna z was opisala- tymczasowe wylaczenia, ktore niestety dlugotrwale i coraz czeste prowadza do ataku drgawek.

Oregano, pamiętaj, że leki p/drgawkowe wchodzą w interakcje z tabletkami antykoncepcyjnymi. Na marginesie: gabapentyna i pregabalina też, choć producent zarzeka się, że nie - mnie rozwaliły cały cykl :(, więc lepiej uważaj.

Gość majeczka83
Ten biore depakine chrono...a jesli chodzi o antykoncepcje, to mozna stosowac tabletki ( sama stosowałam) , ale nie sa one tak skuteczne jak u kobiety zdrowej, lekarze zalecaja stosowanie jeszcze jednego srodka antykoncepcyjnego, wiec nie wiem czy ma sens zarzywanie tabletek. Mam inny problem... Tebletki na epilepsje obnizaja moje libido, tj nie mam ochoty na seks...Ma ktos na to jakas radę? pomocy!!!

Gość lovetonight
jestem chora na padaczke od dawna ale wiem to od roku. moj naurolog przepisal mi lamotrix ze wzgledu wlasnie na moj wiek (18lat). i chodzi tu wlasnie to antykoncepcje. leki przeciwpadaczkowe zawierajace lamotrigrine czy jakos tak nie zmiejszaja dzialania antykoncepcyjnych. tak sie dowiedzialam od mojej pierwszej neurolog (byla neurologiem pediatra) i obecna tak samo stwierdzila. obie dodatkowo dla mojego spokoju pokazywaly mi to w dwoch roznych encyklopediach lekow. ja biore lamotrix 3razy dziennie po 100mg a z antykoncepcyjnych diane-35 i jest ok. ale dla wlasnego spokoju jeszcze stosuje z chlopakiem prezerwatywe bo jestem panikara:) a i na ulotce diane-35 jest napisane cos takiego: "niektore leki, przyjmowane z preparatem diane-35, moga hamowac jego dzialanie. dotyczy to lekow stosowanych w leczeniu padaczki (np. prymidon, fenytoina, barbiturany, karbamazepina, oskkarbazepina, topiramat, felbbamat).." tutaj jest że naprzyklad te leki ale przy lamotrixie mozna zazywac wiekszosc wg moich neurologow:)

Gość hejtojaa
Ja też biorę Lamotrix ( 2x 50 ), ale przeczytałam w opisie leku, że po prostu nie zbadano szczegółowo wpływu na skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych, w związku z czym nie można wykluczyć jej obniżenia. Ma ktoś może jeszcze jakieś informacje na ten temat?

Gość Gamma30
Majeczko, z tym libido to prawda...mnie tez sie nie chce...mysle o zmianie tabletek na epi,teraz biore lamitrin+depakine.w malzenstwie jednak trudno bez sexu....a mnie sie wcale nie chce... Koszmarne uczucie!

Gość epija
Moje libido tez równa się zero..jestem mężatką i jest to problemem,często musze sie zmuszac,wieczorem najlepiej poszlabym spac.Beznadzieja...moze macie jakies sposoby na podniesienie libido.biore lamitrin+depakine

Gość Tez z epi
Mam 22 lata od 19 mam epilepsje. Moje objawy są trochę inne od waszych. W czasie ataku jestem niezwykle agresywna lub popadam w histerię a dalej to oczywiście utrata przytomności, jej odzyskanie i dluuuugi sen po którym nic nie pam. Wcześniej brałam Depakine (ten okropny smak w połączeniu z kakaem) ale kiedy skończyłam 16 lat leki miałam odstawione. Po dwóch latach musiałam do nich wrócić ze względu na zmiany mojego stanu emocjonalnego.teraz mam Lamitrin 2x100 (od grudnia będzie 3x50). Zmian w libido nie czuje. Wydaje mi się ze to akurat sprawa indywidualna. Co do ciąży...moja koleżanka z epi wpadła na studiach. Miała podawane konskie dawki kwasu foliowego i rodziła przez cc (stres, wysiłek, zmęczenie-większe prawdopodobieństwo ataku).

Gość TomVtvt
Witam, może jest ktoś na forum, kto ma odsprzedać "kilka" opakowań Trileptalu (niestety chwilowo nie mam ubezpieczenia). Więc jeśli miałby ktoś kilka "zbędnych" opakowań proszę pisać na email vtvt@fsmail.net lub na gg 6707965 Dzięki, pozdrawiam.

Gość Magda

Witam. Od 21 roku życia mam epi. Dziwne że też dostałam pierwszego ataku po trzech miesiącach przyjmowania diane35.  W ulotce było napisane że moz3 ona zwiększyć liczbę ataków Ale wcześniej byłam zdrowa....