Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 attri

uprawa awokado

Polecane posty

Go艣膰 attri

czy ktos z was uprawaial kiedys awokado w doniczce??ja zamierzam wlasnie wyhodowac awokado w doniczce z pestki i chcialabym wiedziec jak to sie robi???jakie macie doswiadczenia z tym zwiazane???jak nalezy wlozyc pestke do ziemi ??ostra czy okragla strona do dolu??dzieki z gory.pozdrawiam.papa

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mii
mam dwa nasiona awokado maj膮ce po ok 30 cm. A jesli chodzi o hodowanie to jest to bardzo proste - trzeba najpierw odmoczy膰 pestk臋 (24-48h) w ciep艂ej wodzie i zdj膮c wierzchni膮 sk贸rk臋. p贸偶niej wbi膰 trzy wyka艂aczki i t臋p膮 stron膮 zanurzyc do ok 1/3 d艂 w wodzie, ustawic w ciemnym i ciep艂ym miejscu.Nie wolno dopu艣cic do wyschni臋cia nasionka (musi byc ca艂y czas w wodzie). Jak wykie艂kuje przestawi膰 w nas艂onecznione miejsce i jak korzenie wype艂nia ca艂膮 szklanka lub s艂oik to mozna przesadzic do ziemi. I to tyle 偶ycze owocnej:D pracy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kryma
Moje awokado wyros艂o na ok 30 cm, ma na czubku 6 listk贸w i zawi膮zki na ca艂ej d艂ugo艣ci 艂odygi.Nie wiem czy ustawic doniczk臋 w nas艂onecznionym miejscu czy w p贸艂 cieniu, jak cz臋sto podlewa膰? Je艣li kto艣 hoduje i ma ju偶 dorodniejsz膮 ro艣link臋 , prosz臋 o pomoc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 keykey
Jaki艣 czas temu kupi艂am owoc awokado z ciekawo艣ci. Zupe艂nie mi nie smakowa艂 i wyrzuci艂am go:), jednak pestk臋 zachowa艂am. Nie maj膮c poj臋cia, jak si臋 zabra膰 za jej posadzenie (a na internet mi si臋 wchodzi膰 nie chcia艂o;)) przygotowa艂am s艂oiczek obwi膮zany u g贸ry sitkowatym materia艂em (du偶e oczka), nala艂am wody i po艂o偶y艂am pestk臋 tak, by by艂a ona ca艂y czas zanurzona w wodzie. Odstawi艂am to nast臋pnie do szafki i zapomnia艂am o istnieniu przysz艂ej ro艣linki;) Po pewnym czasie natkn臋艂am si臋 na moje dzie艂o przypadkiem, pestka wypu艣ci艂a ju偶 d艂ugi, gruby korzonek. By艂am totalnie nieprzygotowana na nowego cz艂onka mojej zielonej rodzinki:), wi臋c wyj臋艂am delikatnie ro艣link臋, d艂ugopisem zrobi艂am do艂ek na g艂臋boko艣膰 korzonka w ciasnej doniczce pewnego dostojnego fikusa, i w艂o偶y艂am sam korzonek, pestk臋 pozostawiaj膮c na wierzchu. Od tej pory nie zajmowa艂am si臋 jako艣 specjalnie awokado, podlewa艂am kiedy mi si臋 chcia艂o, ale cz臋sto zmienia艂am po艂o偶enie doniczki na parapecie, gdy偶 w niesamowitym tempie rosn膮ca ro艣linka usilnie pr贸bowa艂a si臋 wygi膮膰 mo偶liwie w stron臋 艣wiat艂a (mimo, 偶e stoi na po艂udniowym oknie!). Obecnie moje cudo mierzy oko艂o trzydziestu centymetr贸w wysoko艣ci, zaczyna si臋 rozga艂臋zia膰 na czubku i ma pi臋kne, l艣ni膮ce, do艣膰 du偶e li艣cie (na razie oko艂o 10 cm:)). Teraz przesadzi艂am je do osobnej doniczki, zwyk艂a ziemia uniwersalna, ale ma si臋 dobrze. Tak si臋 tylko zastanawiam, co z tym 艣wiat艂em? wytra藕nie si臋 wygina, a gdzie艣 przeczyta艂am, 偶e awokado nie lubi silnie nas艂onecznionych miejsc... Pozdrawiam:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marcypek
mam swiezom pestke. nakulam ja wykalaczkami bez namaczania zamoczylam tylko zaokraglonom koncowke na ok.1 centymetr i mam zamiar czekac co sie stanie .czy awokado wyrosnie dez uprzedniego namaczania?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marcypek
przepraszam ale ja i muj komp mamy dyslekcje :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Omar
W艂o偶y艂em pestk臋 awokado do ziemi w doniczce, "szpicem" do do艂u, tak, by pestka by艂a przykryta warstw膮 0,5 cm. Podlewa艂em, aby by艂o zawsze wilgotno. Po 2 (!) miesi膮cach pojawi艂 si臋 kielek. Po tygodniu pu艣ci艂 listki. Ro艣linka d膮偶y do 艣wiat艂a, trzymam j膮 na wschodnim oknie. Co b臋dzie dalej, zobaczymy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 architekcior
mam awokado dosy膰 znaczne bo ma ok 1m wysoko艣ci ale liscie najpierw sie zwijaj膮 potem br膮zowieja i odpadaj膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Walken
Witam Ja ok 2 lata temu postanowi艂em wykorzystac pestk臋 kt贸ra zosta艂a po jakiejs kolacji z guacamole najpierw w miseczce i wodzie poleza艂a 2-3 dni potem przesadzi艂em do doniczki od tamtej pory przesadza艂em juz 3 razy bo bardzo szybko brakowa艂o miejsca. w tej chwili drzewko ma 1,5 m wysoko艣ci i ok 1m rozpietosci, przepiekn膮 korone, niestety rok temu w wakacje zosta艂o przesuszone przez 3 tyg!!! jednak odzyska艂o forme niestety liscie z dolnych partii posch艂y i odpad艂y w tej chwili podlewam 2-3 razy w tyg i raz w miesi膮cu z nawozem. Rosnie az mi艂o czekam tylko na pierwsze kwitnienie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jafa cakes
Moje ma ok 1 m wysokosci i znow mi padlo... w zeszlym roku stracilo wszystkie liscie..na wiosne odzyskalo . wystawilam je na taras i liscie zaczely marniec i opadac.. a takie piekne bylo... teraz stoi w domu kikut taki ..moze jeszcze calkiem nie umarlo..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Burza na Warszawa
moje wyroslo bez moczenia ,poprostu pestka w ziemie .Wyszedl badyl i na gorze pare lisci ,brzydkie to bylo,wiec wywalilam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jak moglas
Avocado jest pieknym drzewem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jolanta_19
Witam, potrzebuj臋 drobnej porady. Martwi臋 si臋 o moj膮 ro艣link臋, poniewa偶 jest to pierwsze awokado, jakie uprawiam, a nie do ko艅ca wiem, jak si臋 z nim obchodzi膰. Chcia艂abym wytrwa膰 do kwitnienia i owocowania (a jestem cierpliwa :) tymczasem moje drzewko ma ju偶 oko艂o 40 cm, zdrowe zielone li艣cie i.. brak rozga艂臋zie艅. St膮d moje pytanie: czy powinnam przyci膮膰 sto偶ek wzrostu (je偶eli tak, kiedy?), czy jednak nie interweniowa膰? B臋d臋 wdzi臋czna za odpowied藕 kogo艣 do艣wiadczonego :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Qbiczek
Moje 4 avocado maj膮 ju偶 oko艂o metra i rosn膮 wsp贸艂nie wjednej du偶ej doniczce. Co do przyciecia sto偶ka ....spr贸buj mi sie udalo i ro艣linka prze偶y艂a ten zabieg. Jak padnie to z nowej pestki latwo na nowo wychodujesz. Moje ca艂e lato sta艂y na balkonie ....mocne s艂o艅ce spali艂o im li艣cie , deszcze je podlewa艂 no i ja od czasy do czasu ...i jako艣 si臋 trzyma艂y ..jednak jak teraz stoj膮 w domu ( w dodatku blisko sufitu) rosn膮 jak osza艂a艂e. nawoze je nawozem do palm. ..aha jako ciekawostka ..w tej same doniczce hoduje owies i zbo偶e kt贸rych m艂ode p臋dy daje kr贸likowi mojej c贸rki Qbiczek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Avoooo
Witam!!! Chcia艂am zapyta膰, czy awokado hodowane w domu mo偶e mie膰 ga艂膮zki i kwiaty? Bo moje ma tylko d艂ugi "konar" i kilka li艣ci. Trzeba co艣 przycina膰? Jestem zielona w tym temacie, wi臋c prosz臋 o pomoc:).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kristof_zmc
Poczytajcie moj膮 opowie艣膰 z awokado:) Moj膮 pestk臋 przywioz艂em prosto z Hiszpanii, owoca nawet nie pr贸bowa艂em bo jak go kupilem to te偶 jako艣 o nim zapomnia艂em i zgni艂:) ale oczywiscie pestk臋 przywioz艂em do Polski. Nie znaj膮c metodyki uprawy wcisn膮艂em nasionko w doniczk臋 z ziemi膮 i tylko je podlewa艂em. Przez d艂ugi czas nic si臋 z tym nie dzia艂o wi臋c mama postanow艂a to wyrzucic:) Ca艂膮 zawartosc doniczki wrzuci艂a do worka z ziemi膮 i tak sie zako艅czy艂a historia awokado.Po pewnym czasie dosta艂em nasiona palm z Majorki wi臋c potrzebowa艂em ziemi 偶eby je jako艣 ulokowa膰 w donicy. Otwieram worek z ziemi膮, patrz臋 a tam jaki艣 badyl r贸偶owy, mysl臋 sobie co to za czort a偶 w koncu wyci膮gam go , patrz臋, a tu z pestki wyr贸s艂 ok 14 cm kie艂ek, jesli to mo偶na nazwa膰 ju偶 kie艂kiem:) Nie zastanawiaj膮c si臋 d艂u偶ej znalaz艂em mu miejsce w kolejnej donicy i na chwil臋 obecn膮 posiadam pi臋kn膮 ok 50 cm roslin臋 z 8 dostojnymi listkami ci膮gle pn膮c膮 si臋 ku g贸rze :) I tak w艂asnie wygl膮da moja uprawa awokado:) mysl臋 偶e jest to najprostsza i najbardziej skuteczna metoda uprawy:) a co do tych palm to po trzech miesi膮cach z 12 nasion wykiekowa艂y 2 :) pozdrawiam amator贸w uprawy ro艣lin egzotycznych:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kb76
Awokado (Persea Scheffer) - uprawa, hodowla. 1. Wbi膰 w doln膮 cz臋艣膰 nasiona (grubsz膮 i zaokr膮glon膮) poziomo 3 wyka艂aczki tak, aby wyka艂aczki opiera艂y si臋 o brzegi naczynia z wod膮, a oko艂o 1/3 pestki by艂a zanurzona w wodzie, naczynie postawi膰 w mocno nas艂onecznionym miejscu, kie艂kowanie powinno zacz膮膰 si臋 po ok 2-6 tygodniach. Kiedy korzenie si臋gn膮 dna pojemnika, nasiono trzeba posadzi膰 do mieszanki piasku z torfem (w proporcji 1:2) tak, aby szpiczasta g贸ra (1/3 pestki) wystawa艂a nad ziemi臋. 2. Nasiona mog膮 te偶 zosta膰 posadzone bezpo艣rednio do ziemi. U偶ywa si臋 do tego du偶ej doniczki o 艣rednicy oko艂o 15-25 cm. Nasiono wk艂ada si臋 do mieszanki piasku z torfem (w proporcji 1:2), tak, aby wstawa艂 szpiczasty koniec na 1/3 nasiona. Stawia je si臋 w dobrze nas艂onecznionym miejscu i podlewa obficie po ka偶dorazowym przesuszeniu wierzchniej warstwy ziemi. Kie艂kuje po 4-6 tygodniach. Awokado potrzebuje 偶yznej gleby. Wi臋kszo艣膰 odmian awokado toleruje pH w granicach 6-8 i ro艣nie najlepiej w ziemi o odczynie oboj臋tnym lub lekko zasadowym. Potrzebuje te偶 dobrze o艣wietlonego stanowiska, ale nie przypalaj膮cego li艣cie, mocnego s艂o艅ca w samo po艂udnie. Powinni艣my pozwala膰 awokado przechodzi膰 zim膮 okres spoczynku, wi臋c temperatura nie powinna by膰 zbyt wysoka, a powietrze za suche. Wiosn膮 i latem wymaga niezbyt obfitego podlewania (tak, aby pod艂o偶e stale by艂o lekko wilgotne, lecz nie przemoczone - od nagannego przelewania cz臋sto usychaj膮 ko艅c贸wki li艣ci). We wrze艣nia dobrze jest ograniczy膰 podlewanie i zapewni膰 temperatur臋 w okolicach 15C. Na prze艂omie lutego i marca nale偶y stopniowo podlewa膰 coraz wi臋cej, a tak偶e podnie艣膰 nieco temperatur臋 w pomieszczeniu z awokado. Je艣li li艣cie zaczynaj膮 usycha膰 albo 偶贸艂kn膮膰, najpewniej awokado zosta艂o przelane lub od d艂ugiego podlewania wodoci膮gow膮 wod膮 gleba uleg艂a znacznemu zasoleniu, przez co sk艂adniki pokarmowe nie mog膮 by膰 dobrze przyswajane przez korzenie. W wypadku przelania nale偶y na 3-4 dni zaprzesta膰 podlewania, aby ziemia uleg艂a przesuszeniu. Gdy li艣cie 偶贸艂kn膮 mi臋dzy nerwami, awokado nale偶y przesadzi膰 do 艣wie偶ej ziemi o ni偶szym pH. Ro艣lina ta wytrzyma temperatur臋 do 7C, ale zaowocuje tylko utrzymywana w 21-24C (poza zim膮) z jednoczesn膮 du偶膮 wilgotno艣ci膮 powietrza. Awokado do艣膰 艂atwo si臋 rozkrzewia, trzeba obci膮膰 sto偶ek wzrostu, gdy ro艣lina osi膮gnie wymagan膮 wysoko艣膰, a zacznie si臋 rozkrzewia膰. Mo偶na regularnie przycina膰 d艂u偶sze, w pe艂ni rozwini臋te ga艂膮zki o 1/3 d艂ugo艣ci, aby ro艣lina by艂a bardziej zwarta. Ka偶de kolejne przycinanie p臋d贸w powinno prowadzi膰 do miniaturyzacji li艣ci. Mo偶na to wykorzysta膰 do wyhodowania bonsai. Li艣ci awokado nie nale偶y spryskiwa膰 tward膮, wodoci膮gow膮 wod膮, poniewa偶 woda taka pozostawia na li艣ciach bia艂y osad, kt贸ry jest miejscem rozwoju bakterii i grzyb贸w. Awokado posiada du偶o drobnych w艂osk贸w na li艣ciach, wi臋c wyczyszczenie takiego osadu mo偶e nie by膰 mo偶liwe. Je艣li nie mamy dost臋pu do niezanieczyszczonej deszcz贸wki o oboj臋tnym lub lekko kwa艣nym pH, lepiej nie zrasza膰 li艣ci awokado lub robi膰 to rzadko i tylko przegotowan膮 wod膮. Awokado jest samopylne. W zale偶no艣ci od zapewnionych warunk贸w awokado zakwitnie i zaowocuje po 4-6 latach i b臋dzie owocowa膰 co najmniej przez 50 lat. Okres dojrzewania owoc贸w jest do艣膰 d艂ugi - przewa偶nie trwa 6-8 miesi臋cy. Awokado jest drzewem wiecznie zielonym, d艂ugowiecznym (偶yje ponad 100 lat). Dorasta do 20 m wysoko艣ci.

Udost臋pnij ten post

witam mam pytanko zasadzilam ok miesiac temu tzn wsadzilam do doniczki z ziemi膮 i po ok 2-3 tygodniach pestka mi p臋k艂a ale w dalszym ci膮gu nic nie wida膰 :( podlewam co 3 dni czy robi臋 co艣 藕le? zrobilam tak bo tak wyczytalam na jednej stronie i nie stosowalam zadnych wykalaczek ani nie oklejalam foli膮 i teraz mam mieszane uczucia:( prosz臋 o porad臋;)

Udost臋pnij ten post

mam 2 letnie awokado , wys 50 cm i 11 listk贸w narazie zimuje w ch艂odnym pomieszczeniu , za tydzie艅 wystawiam go do ciep艂a i my艣l臋 偶e pi臋knie wybije i mo偶e zakwitnie ,,,

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 peneloppe26
pestka p臋ka na p贸艂 i mimo ze nic nie ro艣nie to nie znaczy 偶e nic si臋 nie dzieje. Pestka najpierw wypu艣ci korze艅 dopiero wtedy ze szczeliny zacznie wychodzi膰 p臋d. moja pestka ma 2 miesi膮ce i na p臋dzie jest ju偶 kilka listk贸w. Ro艣nie jak oszala艂a.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aokado
moje avokado jest najpi臋kniejsze na ca艂ym 艣wiecie ta szybko rozkwita i pomy艣le膰 偶e 藕le go zasadzi艂em (odwrotnie) i ros艂o z 2 miesi膮ce

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Irenea
Mam wra偶enie, 偶e awokado ma bardzo ma艂e wymagania. W tej chwili rosn膮 mi trzy, wszystkie z pestek ciepni臋tych byle jak do doniczki innej ro艣liny. Wida膰, 偶e s膮 z r贸偶nych odmian, ale jako艣 si臋 dogaduj膮. Przetrwa艂y lato z minimalnym podlewaniem na p贸艂nocnym oknie (wyjazdy, nie by艂o jak si臋 nimi odpowiednio zaj膮膰). Przycinanie sto偶ka wzrostu wydaje si臋 zabiegiem stosunkowo bezpiecznym - pierwsza sadzonka straci艂a sw贸j przez kota, kt贸ry uzna艂 j膮 za zabawk臋. Nie mia艂a nawet listk贸w. My艣la艂am, 偶e uschnie, ale po miesi膮cu mia艂a ju偶 dwa nowe odga艂臋zienia, oba z li艣膰mi. Teraz wszystkie trzy rosn膮 jak na dro偶d偶ach i tylko si臋 zastanawiam, czy now膮 doniczk臋 sprawi膰 im raczej g艂臋bok膮, czy szerok膮 - nie mam poj臋cia, jak one si臋 ukorzeniaj膮...

Udost臋pnij ten post