Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuchareczka**

Uwaga!! Uwaga!! Podaje przepis na pyszna baranie!!

Polecane posty

Gość kuchareczka**

Mieso kroimy na steki (nie podaje ilosci bo kazdy zrobi ile bedzie chcial) Doprwiamy pieprzem, ziolami, oregano. Wstawiamy na noc do lodowki aby przeszlo przyprawami W dzien przyrzadzania zaczynamy od sosu Sos: Przegotowana wode mieszamy ze spora iloscia vegety (w kubeczku) , dodajemy do tego make i smietane i mieszamy aby nie bylo grodek Wczesniej przygotowujemy potarkowany ser, drobno pokrojona cebulke i koperek Przygotowany wywar z kubka wlewamy do garnka i zagotowujemy do wrzenia, wrzucamy cebulke i gotujemy caly czas mieszajac..jak nasza cebulka zrobi sie miekka wrzucamy do sosu potarkowany ser (nie wszystko od razu..partiami)..mieszamy az ser sie w sosie rozpusci i wrzucamy nasz koperek..gotujemy jeszcze chwile i odstawiamy.. Steki baranie smazymy przez okolo 20 minut (w zaleznosci od grubosci steka) Usazone wykladamy na blache, zalewamy duza iloscia sosu i wstawiamy na jakas godz do piekarnika do duszenia Smacznego!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość smacznie brzmi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka**
Zapewniam ze jest pyszne!!! :):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To ja moze na jagniecine .. bo wole :-) Kilka kotlecikow jagniecyh (zalezy od ilosci osob- ja po 2 male na osobe),umyc je i osuszyc papierowym recznikiem. Przygotowac marynate a zarazem sos. Dwie lyzki plynnego miodu (lagodnego-ja uzywam akacjowy), sok z dwoch cytryn, jedna cebula, 4 zabki czosnku i lyzka ziol prowansalskich. Mieso opruszyc sola i pieprzem. Odstawic. Miod rozrobic dobrze z sokiem z cytryny, dodac czosnek pokrojony w plasterki i cebule w piorka. mieso wlozyc do tej marynaty i z wierzchu posypac ziolami prowanslaskimi. Wstawic na godz do lodowki. Po godz wyjac, obrocic mieso na druga strone i polac 3 lyzkami oliwy z oliwek. PO godz przekrecic znowu na druga strone i zostawic tak na pare godzin. Oczywiscie znowu w lodowce. Po kilku godz wyjac i polac to 100 ml wina bialego (oczywiscie wytrawnego) ale to nie ejst konieczne. I znowu odstawic do ldowki na godz. Wyjac przelozyc to do garnka w, ktorym sie to bedzie dusic (ja mam do duszenia specjany zeliwy garnek) i dusic okolo 15-20 min od momentu zawrzenia. Dusic nalezy na malym ogniu. Mozna dodac listek laurowy i ziarenko \"angielskie\". Po tych 15,20 min wylaczyc, mieso wyjac a sos przetrzec przez sitko i polac nim mieso. Podaje to z ryzem na sypko, ktory gotuje z vegeta i pod koniec gotowania dodaje rodzynki (nie za duzo zeby ryz nie byl bardzo slodki) i tarta marchewka doprawiona oliwk z oliwek i sokiem z cytryny; SMACZNEGO Ta marynata jest na 6 malych kotlecikow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka**
TakTak---> tez brzmi niezle ...mniam...a ryz widze gotujesz tak samo jak ja..z vegeta :) To w takim razie podam jeszcze przepis na pyszny gulasz barani: baranine kroimy na male gulaszowe kawaleczki, doprawiamy , podsmazamy na oliwie z oliwek. Tak usmazona baranine wrzucamy do nastepujacego sosu: tarkujemy 2 marchewki, drobno kroimy cebulke, najlepiej czerwona wrzucamy do garnka z woda i gotujemy do wrzenia, dodajemy jedna drobno pokrojona papryke, doprawiamy vegeta i spora iloscia karry, na koniec wrzucamy drobn pokrojony szczypiorek. Do sosu wrzucamy nasza baranine i na malym ogniu dusimy ok 1 h 20 min Mozemy podac z ryzem lub z calumi ziemniakami posypanymi koperkiem. Smacznego!! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nie kucharz
Bardzo mi się spodobały te przepisy Czasami lubię cos zrobić w kuchni, bo dzieci bardzo lubią jak ja upitraszę, mamusia tez dobrze gotuje. Mam pytanie – żona nie lubi zapachu baraniny ani smaku – czy po zrobieniu tych dań smak się trochę zmienia czy cos w tym rodzaju – chodzi mi o to ze może zrobię, ale nie powiem, z jakiego zwierzaczka :). I jeszcze jedno pytanie – nie kupowałem nigdy baraniny czy są jakieś istotne sprawy podczas zakupu tego mięsa?. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka**
nie kucharzu---> ciesze sie ze ci sie spodobaly :) powiem ci ze w przypadku obu moich przepisow zapach baraniny zostal zabity przez ziola (wlasnie dlatego najlepiej postawic na noc do lodowki przyprawiona baranine) a smak pozostal :) takze w czasie gotowania nie czuc zapachu baraniny tylko araomatyczne warzywa..to w przypadku gulaszu a w przypadku stekow to takze polanie sosem w moim przypdaku spowodowalo ze trzeba bylo dobrze sie "wwachac" aby poczuc zapach miesa...najwazniejszy jest smak ktory w obu przypadkach pozostal :) a zapewniam cie ze nawet jesli bedzie czuc jej zapah to po takim doprawianiu zonie sie spodoba :):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka**
aha a co do zakupu baraniny kieruj sie oczywiscie swiezoscia oraz wybieraj wieksze kawalki z ktorych moga wyjsc piekne steki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nie kucharz
Dzięki za odzew ......... to super, a wiec trzeba będzie zrobić, raczej stosuje się do wszystkich porad i przepisów wykonania danego dania a wiec będzie OK.:) A odnośnie samego mięsa , to nie ma nic szczególnego?, tak jak ogólnie pozostałe rodzaje?.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nie kucharz
Nie odświeżyłem – rozumie. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do .. Nie kucharz .. baranina ma swoisty smak i zapach. Ziola i inne przyprawy niweluja go. Jezeli jednak bedziesz mial mieso ze starego barana to NIC tego zapachu nie zniweluje. Dlatego ja, zeby uniknac wlasnie tego \"smaczu z tryka\" kupuje TYLKO jagniecine. Chyba, ze bedziesz kupowal w \"sprawdzonym miejscu\" i sprzedawca udzieli CI rzetelnej odpowiedzi czy to baran czy owieczka :-) Powodzenia w kucharzeniu :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka**
powiedz nam tylko nie kucharzu jak ci wyszla ta baraninka ok?? i czy tobie i zonie smakowalo :):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nie kucharz
TakTak..........Oooooooooo – to się przyda – również dzięki. Kuchareczka ........... mam nadzieje ze w najbliższą niedziele zaskoczę, rodzinkę. Pozdrawiam wszystkie Panie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TO jeszcze BARDZO prosty przepis (i szybki, bo niepracochlonny) Udziec jagniecy naszpikowac bardzo gesto zabkami czosnku .. na udziec okolo 2 kg zuzywam ich 10-15, sol, pieprz i ziola prowansalSkie. Opruszyc go sola i pieprzem , wlozyc do zaroodpornego naczynia i piec po 15 na kazde pol kg udzca :-) 15 min przed koncem pieczenia posypac udziec ziolami prowansalskimi. W miedzy czasie czesto mieso podlewac sosem jaki sie wydobywa w czasie pieczenia. Po upieczeniu nie wyciagac od razu z piekarnika, zostawic nalezy na min 20 min .. miesko po prostu dochodzi sobie tzn wlokienko do wlokienka i pozniej lepiej sie kroi. Ja podaje to z pieczonymi pomidorami i zielona fasolka szparagowa. Pomidory pieke w tym samym czasie co udziec ale w osobnym naczyniu. A przygotowuje je tak .. przekroic pomidor na pol i posmarowac pasta z czosnku i pietruszki tzn miksuje natke pietruszki z czoskiem. Proporcje to juz od upodobania zaleza. Ta pasta smaruje pomidory i posypuje bulka tarta. Na to pare kropli oliwy, sol i zapiekam okolo 15-20 min. A ugotowana fasole polewam tez oliwka z oliwek i posypuje tymiankiem SMACZNEGO :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TO jeszcze BARDZO prosty przepis (i szybki, bo niepracochlonny) Udziec jagniecy naszpikowac bardzo gesto zabkami czosnku .. na udziec okolo 2 kg zuzywam ich 10-15, sol, pieprz i ziola prowansalSkie. Opruszyc go sola i pieprzem , wlozyc do zaroodpornego naczynia i piec po 15 na kazde pol kg udzca :-) 15 min przed koncem pieczenia posypac udziec ziolami prowansalskimi. W miedzy czasie czesto mieso podlewac sosem jaki sie wydobywa w czasie pieczenia. Po upieczeniu nie wyciagac od razu z piekarnika, zostawic nalezy na min 20 min .. miesko po prostu dochodzi sobie tzn wlokienko do wlokienka i pozniej lepiej sie kroi. Ja podaje to z pieczonymi pomidorami i zielona fasolka szparagowa. Pomidory pieke w tym samym czasie co udziec ale w osobnym naczyniu. A przygotowuje je tak .. przekroic pomidor na pol i posmarowac pasta z czosnku i pietruszki tzn miksuje natke pietruszki z czoskiem. Proporcje to juz od upodobania zaleza. Ta pasta smaruje pomidory i posypuje bulka tarta. Na to pare kropli oliwy, sol i zapiekam okolo 15-20 min. A ugotowana fasole polewam tez oliwka z oliwek i posypuje tymiankiem SMACZNEGO :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka**
Ja rowniez cie pozdrawiam!! :):) To w niedziele czekamy na recenzje :) A co dokladnie wybrales na niedziele??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nie kucharz
Miałem na myśli obiadek - zaskoczenie. (jeśli dobrze zrozumiałem).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ten pierwszy przepis, ktory podalam czasami modyfikuje i dodaje do gotowego juz sosu rodzynki i uprazone pokrojone migdaly. Nalezy wtedy ten sos jeszcze zagotowac. Wtedy nie podaje tego z ryzem tylko z kaszka kuskus lub z ugotowana fasola jaskiem, ktora polewam cieplm sosem balsamiczny. A robie go tak .. podgrzewam oliwe z oliwek i mieszajac dolewam ocet balsamiczny. DOdaje szczypte soli i cukru i najczesciej rozmaryn. Nie podam proporcji bo robie na \"oko\" znaczy na smak :-) SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka**
Chodzilo mi o to ktory przpis wybrales???:):) TakTak--> widze ze tak samo jak jak lubisz pichcic w kuchni :):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kuchareczka ... nie lubie !!!! ale jak znam przepis to sie dziele nim. A gotuje bo musze. A to, ze nie lubie nie znaczy, ze gotuje byle co i byle jak. Nie lubie ale robie to ponoc dobrze. Mnie, rodzinie i znajomym smakuje. Nie lubie do tego stopnia, ze wcale mnie nie cieszy, ze mnie chwala za smak :-)A lyzke z checia bym oddala koms innemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka**
Ja czasami , jak mam czas, to lubie cos ugotowac i tez niezle mi to wychodzi :) Moj facet mowi ze jestem mistrzem salatek :):) Robilam ich w zyciu setki ale moge poda przepis ktory mi sie nasuwa w tej chwili..nie wiem czy jestescie zwolennikami owocow morza ale podaje: paczka malutkich krewetek kilka plastrow lososia jajka ser zolty majonez przyprawy Krewetki i lososia parzymy chwile we wrzatku, jaja gotujemy na twardo. plastry lososia kroimy w drobna kostke i razem z krewetkami wrzucamy do miski. Dodajemy drobno pokrojone jajko i ser pokrojony w kostke (niezbyt mala). Przyprawiamy do smaku, jak kto lubi, (ja osobiscie do tej salatki uzywam tylko pieprzu i przyprawy do ryby) mieszamy z majonezem Palce lizac!! Smacznego!! Moge jeszcze jakies podac :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nie kucharz
Wybieram zawsze pierwszy od góry, i następny, i następny. Jeżeli jakąś rada przydatna z poniższych co do podobnego dania to skorzystam (zastosuje) Tak Tak – gotujesz tak jak moja żona cyt.” A gotuje bo musze”, dlatego nie ma nic przeciw temu jak cos zrobię , najgorzej jak dzieciaki to zaczną zachwalać ... dziwnie się potem zachowuje :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie kucharzu .. to moze i Ty sie podzielisz jakims przepisem?! ja niestety nie mam komu lyzki oddac bo reszta domownikow ma dwie lewe rece do gotowania. Rece jak rece, to ja w domu najbardziej czasowa jestem. Na szczescie ejst cos czego nie luie bardziej robic niz w garach mieszac .. nie lubie robic zakupow. Reszta domownikow mnie chetnie w tym wyrecza, pd warunkiem, ze karteczke im przygotuje. Kuchareczka .. jak dla mnie ten przepis jest za bogaty ... samo bialko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka**
TakTak---> ale jest pyszna :) moge wam tez podac przepis na saletke sledziowa -Szube Składniki: - 4 większe śledzie - 1 duży burak lub 2 małe - 2 marchewki - 2 ziemniaki - 4 jajka - duża cebula (najlepiej czerwona) - 3 lub 4 kiszone ogórki - żółty ser (ilość wg uznania) - majonez - sól, pieprz czarny i biały Buraki, ziemniaki, marchewkę gotujemy w "mundurkach". Jajka gotujemy na twardo. Śledzie kroimy w paski. Dodajemy drobno pokrojone ziemniaki, marchewke i potarkowane buraki. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy pokrojone jaja. Ser żółty tarkujemy i posypujemy wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem (nie żałujmy sobie pieprzu bo dzięki niemu potrawa zyskuje jeszcze lepszy smak). Dodajemy majonez i całość dokładnie mieszamy. Przygotowaną sałatkę możemy posmarować cienka warstwą majonezu i na wierzch posypać potarkowany żółty ser. Sałatka jest naprawdę pyszna! Podawac ze swieza buleczka mniam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A jezeli mowa o lososiu to mam inny przepis. Bialy chudy ser zmielic, dodac troche majonezu, sol, pieprz, ugotowana marchewke, pokrojona w drobna kosteczke, ogorek kiszony tez w kosteczke pokrojony i BARDZO duzo skrojonego koperku. Wymieszac to wszystko. Plastry lososia smarowac ta pasta i zwijac w ruloniki. Dobrze schlodzic. Taka paste mozna przygotowac tez do rulonikow z szynki. W tym przypadku zamiast koperku daje duzo natki pietruszki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A jezeli mowa o lososiu to mam inny przepis. Bialy chudy ser zmielic, dodac troche majonezu, sol, pieprz, ugotowana marchewke, pokrojona w drobna kosteczke, ogorek kiszony tez w kosteczke pokrojony i BARDZO duzo skrojonego koperku. Wymieszac to wszystko. Plastry lososia smarowac ta pasta i zwijac w ruloniki. Dobrze schlodzic. Taka paste mozna przygotowac tez do rulonikow z szynki. W tym przypadku zamiast koperku daje duzo natki pietruszki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka**
ten przepis znam :) jeju ale mi przepisow przyszlo do glowy :) kolejny: Nalesniki ala hotdog Smazymy nalesniki i nadziewamy je mala parowka (lub polowka duzej) i zasmazona cebulka, zawijamy w prostokaty, wkladamy do piekarnika i zapiekamy to z plastrem sera na kazdym nalesniku Do tego polewamy je sosem pieczarkowym (najlepiej wlasnej roboty) woda, pieczarki, koperek Pycha i szybkie ! polecam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Koniec gadki o jedzeniu .. czas zaczac lyzka machac bo zaraz domowncy wracaja do domu :-) Dzisaj obiad w 15 min :-)Nastawic wode na makaron. Kupilam mrozony szpinak. Doprawie go jogurtem naturalnym, duza iloscia czosnku, sol, pieprz. 2 min to poddusic. Ugotowac makaron. Dzisiaj gotuje makaron razowy-wstazki. Makaron polewam szpinakiem (DUZO) a na wierzch jajko sadzone SMACZNEGO i dobrego popoludnia :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Koniec gadki o jedzeniu .. czas zaczac lyzka machac bo zaraz domowncy wracaja do domu :-) Dzisaj obiad w 15 min :-)Nastawic wode na makaron. Kupilam mrozony szpinak. Doprawie go jogurtem naturalnym, duza iloscia czosnku, sol, pieprz. 2 min to poddusic. Ugotowac makaron. Dzisiaj gotuje makaron razowy-wstazki. Makaron polewam szpinakiem (DUZO) a na wierzch jajko sadzone SMACZNEGO i dobrego popoludnia :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka**
mniam tez niezle brzmi ale ja zamienilabym szpinak na brokuly :) Wpadaj tutaj czesciej..powymieniamy sie przepisami :) pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×