Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gula20

jak być dobrą opiekunką?

Polecane posty

Gość Gula20

W wakacje będe się zajmować 2 Klaudiuszem. Dlatego prosze Was o jakieś dobre rady: w co sie bawić, jak postępować czyli jak zostać super opiekunką. Z góry wielkie dzięki!!! :)

Gość Gula
tzn on ma 2 latka :)

Gość Gula

Gość Gula

Gość a ja chce być opiekunem
czy mężczyzna moze zostać opiekunem małego dziecka? bo ostatnio widze same tylko opiekunki.

Gula20, przede wszystkim musisz miec dużo cierpliwości, zwłaszcza przy dwuletnim dziecku... Wiem coś o tym bo sama mam 2,5-roczne dziecko, można czasami zwariować. Nie byłam nigdy opiekunką, ale mogę Ci powiedzieć czego bym oczekiwała od niani swojego dziecka - chciałabym przede wszystkim aby i ona moje dziecko pokochała. Żeby nie tylko spędzała z nim czas w trakcie nieobecności rodziców, pilnując żeby się nic nie stało, ale żeby bawiła się z nim, wychodziła na spacery itd. Z zabaw - moje dziecko akurat uwielbia bawić się w mamę - to dziewczyna. Ale lubi też książeczki, wierszyki, piosenki, kolrorwanki, ciastolinę i różne takie. Ma sporo pluszaków więc lubi im organizować różne zabawy, spotkania przy kawce :) Podstawowa jednak zaleta opiekunki to miłość i ciepło. A co do mężczyzny? Czemu nie. Jakby to lubił to nie widzę nic przeciw.

Gość Wg mnie tak
Dobry opiekun/ka to jak kumpel, ale wymagający kumpel, nie pozwalający sobie na kaprysy dziecka. Dziecko zawsze należy traktować jak dorosłego tzn poważnie, a układ będzie dobry. Nigdy dziecka nie oszukiwać, a jeśli sie oszukuje dla jego dobra to w mądry sposób uzasadnić dlaczego takie zachowanie a nie inne. Należy ustalić jasno okreslone zasady - co wolno a co nie, nie kierować się emocjami przy karceniu dziecka, rzeczowo wytłumaczyć. "a ja chce być opiekunem" i świetnie, dla mnie facet potrafiący zająć się dzieckiem to prawdziwy facet (a nie jakieś 2 lewe ręce).

dzięki z rady zobaczymy jak mi pójdzie :)