Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam ochote

schab pieczony

Polecane posty

Gość mam ochote

powiedzcie prosze jak ma go upiec, jak przyprawic itp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj! Miałam tą samą prośbe przed Bożym Narodzeniem, kafeteriuszki nie zawiodły. Podam Ci ten przepis, który sama otrzymałam. Kawałek mięsa nasmarowałam marynatą do mięs kamisa i odstawiłam na 2 godź do lodówki (jak nie masz tyle czasu to nasmaruj olejem i natrzyj Vegetą, przypraw pieprzem, czym tam lubisz). Na patelni obsmarzyłam na kapce oleju ten kawał schabu (ponoć pory sie zamykają i potem sie nie rozsypuje podczas krojenia). wysmarowałam olejem naczynie żaroodporne, wlałam pół szklanki smietany i pół szkl. wody, włożyłam schab i piekłam pod przykryciem 1 godź. Ponoć ile waży schab, tyle sie go piecze- mój miał 1kg. Aha, ja go wcześniej w srodku przekroiłam i nadziałam suszonymi śliwkami, dzieciom nie bardzo podeszły te śliwki. jakby co to pytaj. Pa!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam ochote
dziekuje, jestes kochana nie spali mi sie na tej kapce oleju?? i czy masz pomysl na inne naczynie niz zaroodporne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ... ...
Schab pieczony 2 kg schabu sól majeranek lub kminek 40 g tłuszczu Kość kręgosłupa odciąć od schabu. Umyte mięso osączyć z wody, natrzeć solą i przyprawami, ułożyć na blasze, skropić tłuszczem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, zrumienić. Po zrumienieniu na dno blachy wlać kilka łyżek wody. Dopiec schab oblewając go kilkakrotnie wytworzonym sosem. Wyłożyć na półmisek. Do blachy z sosem wlać łyżkę wody, zagotować, przecedzić, odparować. Przelać do garnka. Schab podawany na ciepło pokroić w poprzek włókien mięsnych na płaty grubości ok. 1 cm. Podawany na zimno natomiast pokroić na cienkie plasterki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ... ...
Schab pieczony 2 kg schabu sól majeranek lub kminek 40 g tłuszczu Kość kręgosłupa odciąć od schabu. Umyte mięso osączyć z wody, natrzeć solą i przyprawami, ułożyć na blasze, skropić tłuszczem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, zrumienić. Po zrumienieniu na dno blachy wlać kilka łyżek wody. Dopiec schab oblewając go kilkakrotnie wytworzonym sosem. Wyłożyć na półmisek. Do blachy z sosem wlać łyżkę wody, zagotować, przecedzić, odparować. Przelać do garnka. Schab podawany na ciepło pokroić w poprzek włókien mięsnych na płaty grubości ok. 1 cm. Podawany na zimno natomiast pokroić na cienkie plasterki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Inne niż zaroodporne??? Hmmm....może byc blaszka do pieczenia ciasta, ale bez przykrycia może być suche mięsko jak pieprz! Jak masz folie alumniową to zawiń w folie, wtedy moze nie bedzie tego sosiku, ale nie straci mieso soczystości! Pa!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam ochote
to jak nie bedzie tego sosiku to moze na talerzu poleje jakims sfabrykowanym sosem??myslisz ze bedzie ok??czy to nadaje jakis szczegolny smak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
......Z ostatniej chwili!!! A może jedną blaszkę nakryć drugą i tak upiec????? Może być dobre wyjście awaryjne!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam ochote
to moze byc dobre wyjscie -dziekuje za pomoc:*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sos z torebki....no myśle, że to przejdzie.Mieso sie podczas pieczenia dość skurczy, to normalne. smacznego! Daj znać, jak wyszło, mi pierwszy raz troche kulawo, bo za długo piekłam (o 10 min.). A.....piekłam w 200st. na patelnie daj oleju ile uważasz, ale obsmazaj z kazdej strony, tylko tyle, by sie ciut podsmażyło- nie długo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam ochote
postaram sie moze mi wyjdzie:) jeszcze raz dziekuje za pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W schabie robimy dziure wzdluz, zadziewamy ja czosnkiem,schab z wierzchu nacieramy spora iloscia soli, pieprzu, majeranku i czabru, wstawiamy do lodowki na noc. Nastepnego dnia nagrzewamy piekarnik do 250 stopni, wkladamy schab, po 10 min. amniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy ok. godz. Temperatura miesa w najgrubszym miejscu powinna wynosic ok. 75-80*C. Schab powinien byc lekko rozowy (nie krwisty), nie szary i powinno z niego nie wyjsc prawie wcale wody. Unikajcie Vegety i glutamiannu sodu pod jakakolwiek postacia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najlepsze rzeczy wychdza przez przypadek >.NIe do konca rozmrozony schab wrzucilam na rozgrzany tluszcz, obsmazylam dookola. Posypalam caly czerwonym delicatem. podlalam woda, dusilam ok. godziny na ogniu, w miedzyczasie dodalam grubo pokrojona cebule. osobno smaze pieczarki, jak \"puszcza \" wode, to ja odlewam. kroje schab w plastry. potem na koniec robie so pieczarkowy- pieczarki daje do wodzy z miesa., podprawilam sos maka ze smietana. zalewam mieso w plastrach sosem z pieczakami i moze sie to chwile pogot.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Prawdziwy Kucharz
A propos Waszego gotowania - widać, że baby tu gotują: "zrobić sos z torebki i natrzeć vegetą" Jak można?! Kobiety nie mają zielonego pojęcia o sztuce kulinarnej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×