Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość łakomczucha

SMALEC-palce lizać-przepis?

Polecane posty

Gość łakomczucha

Moi drodzy-mam prośbę. Potrzebuję przepis na smalec.Nie śmiejcie się. że słoninę stopić z cebulką to ja wiem.Ale smalec smalcowi nie równy:-) Niebawem robię urodziny- na powietrzu, dlugi drewniany stół, ławy i takie "chłopskie jadło". Pomyslałam że jako jeden z dodatków fajny byłby gliniany garnek ze smalczykiem-orygialnym. Słyszałam coś o dodawaniu jabłek, mleka, czosnku itd... Czy ktos może pomóc:-)???

Gość ja dodaję
majeranek i starte jabłko no i oczywiście cebulkę. Można dodać boczku wędzonego i troszkę kiełbaski wtedy te skwarki są smaczniejsze, albo grzyby zmielone przez maszynkę.

Gość tratwa
ja tez chce wiedziec !!!!!

Gość łakomczucha
DZIĘKUJE PRZESERDECZNIE!!!:D ja dodaję=> Tylko jak to jest z tymi grzybami? Suszone prawdziwki, takie jak do uszek na świeta moga być? Ugotowac, zmielić i dodac kiedy? A boczek wędzony i kielbaska na skwarki-żeby byly miekkie-bo takie lubie najbardziej-puchate-na sam koniec tak?:-) pozdrawiam smalcowych skrytożerców:-) 🖐️

Gość ja dodaję
tak takie też mogą być jak do uszek i dodakesz na koniec. Kiełbaskę i boczek to tak pod koniec żyby zrobiły się rumiane. Jeśli chcesz zrobic z jabłkiem to jabłuszko też na koniec przed rozlaniem dodajesz :) Smacznego

Gość ja dodaję
ja osobiście bardzo lubię tą wersję z jabłkiem i cebulką:) Aha słoninkę to też mielę przez maszynkę wtedy więcej się wytopi a skwarki są takie fajne, że można bez problemy rozsmarować na chlebku :)

Ja polecam zrobić tak: Jeśli nie chce ci się topić słoniny na cały smalec, weź taki normalny, z kostki. Trochę słoniny pokroić i stopić na patelni. Dołożyć cebulkę, odczekać aż się zeszkli, potem wrzucić trochę pokrojonego w drobną kostkę wędzonego boczku i kiełbasy. Dorzucić zmiażdżony ząbek czosnku albo czosnek granulowany, ale nie za dużo! jeśli oczywiście lubisz czosnek, ja nie, to też będzie dobry. Wsypać trochę majeranku i dołożyć kawałek kwaśnego jabłka, drobniutko pokrojony albo starty na tarce i jeszcze trochę posmażyć. Smalec powinien mieć złote skwarki, boczek, kiełbasa i cebula powinny być rumiane (cebula mniej). Wszystkich składników powinno być w stosunku do ilości smalcu dosyć dużo! Zapewniam, że wychodzi pyszniutki, najlepszy na świeżym chlebie :D

- kawałek słoniny - kawałek tłustego surowego boczku Trzeba to razem stopić, pod koniec dodać cebulę, po ok.1/2godz starte jabłko (kwaśne) i majeranek. Jak przestanie wrzeć można wlać odrobinę mleka, zeby skwarki były bardziej miękkie, tyle że wtedy smalec krócej się przechowuje. Smalec i boczek dużo lepiej jest kroić jesli odrobinę go zmrozisz.

Gość ludzka_i
A ja mam propozycję podania takowego smalcu- wydrążyć chlebek (np z blaszki lub okrągły) i w takim chlebie podawać na stoły. Wykląda... smakowicie:)

Gość łakomczucha
super przepisy-bardzo dziekuję:-) (łoj - chamstwo i do kuchni wlezie jak wyżej widać. psycholog wskazany skoro takie emocje smalec u ciebie wyzwala kolego-co do mojej d... nie słyszalam negatywnych opinii) Dziewczyny-dzięki-nie do końca tylko rozumiem jeszcze sprawę mleka-chodzi o to, żeby sie nie poparzyc prawda? Na to jest jakiś knif z tego co słyszałam. Po czym poznać, kiedy mozna wlewac i jaką temperaturę ma miec mleko?

Gość łakomczucha
no to jak z tym wlewaniem mleka do smalcu? kiedy? w trakcie stygnięcia czy jak? wie może ktos z Was:-)?? pozdr

Gość datonkaaaaaa
a jabłko dodane do tego smalcu to w jakim celu? po co sie dodaje jabłko? i kiedy te mleko sie dolewa, pod koniec smazenia czy kiedy?

Gość zzzzzzzzzzzzzzzzz
jabłko dodaje się po to, żeby smalec był mniej mdły no i oczywiście duuuuuużo majeranku i vegety, można dodać pieczarki, albo zmieloną wcześniej usmażoną wątróbkę. Ja smalec robię często z podgardla, nie ze słoniny, nie mam z nim co zrobić a smalec wychodzi pyszny

Mój mąż robi z mięsem:mielone mięso zesmażyć ze zmieloną słoninką,na koniec dodać cebulkę i zmiażdżony czosnek.Trochę soli,pieprz,może być majeranek.Zlewać do słoików,zamknąć na gorąco i może nawet miesiąc stać w lodówce.

Kiedyś widziałam smalczyk wlany do \"garnuszka\"zrobionego z wędzonych żeberek.Rewelacyjnie wygląda.

Gość włąsnie się zastanwiałam
czy zamiast boczku, karkówki, czy jakiegoś jeszcze innego, moge po prostu dodac mięso mielone? Z tym odkrajaniem błon i zył, strasznie duzo roboty :-O

Gość własnie się zastanawiałam
prosze o pomoc, bo na dobrą sparwę to mięso i to mięso, tyle że przy mielonym duuuuzo mniej roboty ;-)

Gość mamakarolinki
dorzucę jedna uwagę, uwazac należy z mlekiem dolewanym, dodaje sie po to, zeby smalczym po wyjęciu z luodówki nie był jak skała, łatwiej go rozsmarowac i skwareczki są mięciutkie, ja na garnek około 4-5l dolewqam dosłownie 2łyżki mleka, oczywiscie płaskie;)

Napisałam wyraźnie:mięso mielone;-) Aczkolwiek dla mnie pracy niewiele mniej,bo go sama mielę.

Gość aagunia
do skwarki : ten smalec to jeszjaki chcesz, albo ze skwarkami , albo bez, jak kto lubi. Ja uwielbiam ze skwareczkami.

Gość koszu
ale narobiły mi drogie Panie smaku :) ide do sklepu po słoninę ;P Pozdrawiam

Gość panom na zdrowie
Drogie Panie, pozwolę sobie nieco odkurzyć temat. Mam nadzieję, że uda mi się zdobyć odpowiedź do Sylwestra :) Ile czasu trzeba sobie zarezerwować na przygotowanie takiego smalczyku? Mój kulinarny wkład w tegorocznego Sylwestra to mój pierwszy w życiu smalec, chciałabym więc, żeby wyszedł jak najlepiej i okupić to jak najmniejszą paniką :) Ile czasu zajmuje stopienie słoniny (np.30-40dkg)? Ile później stygnie i tężeje? Jak dużo zyskam na czasie, jeśli zmieszam słoninę z kupnym smalcem? Czy najlepiej zrobić to dzień wcześniej? Z góry dziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam.

Gość Burza na Warszawa
zrobiebnie smalcu to robota na 40 min,zimny do lodowki jak zastygnie mozna wcinac:)

Gość panom na zdrowie
Dziękuję :) Będzie szał :)

Gość panom na zdrowie

Gość panom na zdrowie

Gość doświadczona gospodyni
A MÓJ PRZEPIS JEST NASTĘPUJĄCY: 1 KG SŁONINY MIELONEJ, 1 KG ZMIELONEJ KIEŁBASY(MOŻE BYC ZWYCZAJNA, ALE IM"LEPSZA " TYM LEPIEJ) 2 ŚREDNIE CEBULE,1 JABŁKO, 2-3 ZĄBKI CZOSNKU,MAJERANEK. TOPIĘ SŁONINĘ. GDY SKWARECZKI ZACZYNAJĄ SIĘ ZŁOCIĆ DODAJĘ KIEŁBASĘ, OCZYWIŚCIE WSZYSTKO DALEJ SIĘ SMARZY, PO KILKU MINUTACH DAJĘ CEBULĘ DROBNO POKROJONĄ W KOSTKĘ, I STARTE JABLKO. OCZYWIŚCIE CAŁY CZAS WSZYSTKO MIESZAMY ,ŻEBY SIĘ NIE PRZYKLEIŁO DO GARNKA. KIEDY WSZYSTKO ZACZNIE ŁADNIE BRĄZOWIEĆ[NIE ZA MOCNO) DAJĘ CZOSNEK PRZECIŚNIĘTY PRZEZ PRASKĘ I ROZTARTY W DLONI MAJERANEK. MOŻNA JUŻ ZDJĄĆ Z OGNIA BO SMALEC JESZCZE PRZEZ KILKA MINUT BĘDZIE SIĘ GOTOWAŁ. JESZCZE GORĄCY NAKŁADAĆ DO SŁOIKÓW I ZAKRĘCAĆ. W LODÓWCE MOŻE STAĆ KILKA TYGODNI. Z TEJ PROPORCJI WYCHODZĄ MI 4 SŁOICZKI PÓŁLITROWE. ZAMIAST KIEŁBASY MOŻNA DAĆ ZMIELONY BOCZEK LUB PODGARDLE LUB PÓŁ NA PÓŁ Z KIEŁBASĄ. PRZEKONALAM SIĘ ,ŻE LEPIEJ JEST MIELIĆ SKŁADNIKI NIŻ KROIĆ W KOSTKĘ,GDYŻ PÓŻNIEJ LEPIEJ SIĘ ROZSMAROWUJE .

Gość jukasz
miazdzyca nowotwory cukrzyca mam wymieniac dalej ?