Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość łakomczucha

SMALEC-palce lizać-przepis?

Polecane posty

Gość do jukasza
Miażdżyca, cukrzyca nie od pysznego smaluszku tylko od "cudactw" w przetworzonym jedzeniu, cukru i słodyczy, od nieodpowiedniego składu posiłków. Mój dziadek jadł słoninę, boczek, golonki, smalec z kiszonymi ogórkami i tłuste bigosy. Dożył prawie setki i nie chorował, umarł ze starości. Nigdy nie miał miażdżycy ani cukrzycy. Podobnie reszta rodziny, żyją w zdrowiu i bez otyłości, bez miażdżycy, bez cukrzycy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do doświadczonej gospodyni
po co piszesz wielkimi literami, to jest mało czytelne i po prostu - tak się nie pisze tylko wielkimi literami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przepis na dobre samrowidełko
"chłopskie podam:I ok 1 kg mięsa (łopatka,karkówka)kroimy w mała kostkę 5-6 dużych cebul,w kostkę pokrojonych 3-4 ząbki czosnku przez praskę przeciśniętych(sporych ząbków,czosnku polskiego) 20 dkg smalcu wytopionego w domu(nie tego z kostek) sól,pieprz do smaku Mięso podsmażamy na kilku łyżkach smalcu,dodajemy cebulę,podlewamy wodą i razem dusimy,aż do momentu gdy mięso będzie bardzo miękkie,dosmażamy do całkowitego odparowania wody,mięso nieco rozgniatamy,dodajemy resztę smalcu i topimy,mieszamy,doprawiamy solą i pieprzem do smaku(jak ktoś lubi można nieco otartego majeranku dodać) i na koniec czosnek dorzucić,dobrze wymieszać,przełożyć do pojemniczków(słoiczków np.po drzemie,zakręcić i odstawić do lodówki.Wychodzi dość sporo pysznego smarowidełka na chlebek,do tego ogórek kiszony,mniam:p Jukasz nie przesadzaj z tymi zagrożeniami cukrzycą itp.Na te choroby trzeba sobie "uczciwie" zapracować - alkohol,papierosy!!!!A jak raz na ruski rok zjesz coś takiego to na pewno nie umrzesz.Mam wujka,który na dzień dzisiejszy ma 97 lat,człe życie je tłusto,aż słabo sie robi-słonina smażona do tego 5 jaj smażonych z cebulą,zupy na świńskich skórach i jeszcze nigdy nie był w szpitalu,jest tak zdrowy,że stawiają go za wzór w naszym rejonie,obok mnie mieszka 60 letnia kobieta,która histerycznie dba o zdrowie,warzywka,gotowane mięsko tylko drobiowe,ekologiczne,nie je cukru,ciast,pije zielone herbatki,boi się kataru,no histeryczka po prostu i co ma i cukrzycę i miażdżycę i wysokie ciśnienie:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jukasz
A moja babcia jest z podobnej daty co Twoj dziadek zapewne.... i w wieku 50 lat zachorowala na cukrzyce a niedlugo po tym na raka watroby wtedy nie jadla cukrow prostych tylko smalce bigosy to co wymieniales po tych tluszczach wszystkie tkanki sie starzeja caly ustroj wysiada ,ale tak sobie mysle ze to kwestia indywidualna wiec juz nie bede debatowal . ciekawe co bedzie ze mna i z moimi rowiesnikami z rocznika 92 od tych czasow sie jadlo duzo slodyczy mnostwo coli pilo, chipsy i takie tam scierwo a z reszta do tej pory tak jest ze rodzice dzieci swoje wynagradzaja Marsem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdzis-J
Tojest-Fantastia-robie taki od lat-Kocham was ZJ

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
skad u was ten pomysl z jablkiem // zawsze smalczyk byl robiony z sloniny z dodatkiem cebuli, nawet bez podgardla i byl pyszny na chlebku albo z kasza lub z makaronem zasmarzanym// pamietamk tez ze ktos dodawal przyprawe kuleczki zasatanawiam sie co to bylo bo poprawoialo smak moze to bylo ziele angielskie ale nie mam pojecia// co do samych skwarkow to zawsze kroje nozem// mozna zamrozic i kroi sie lepiej// maszynka to miele na mielona a inni na kielbaske tez:) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
0,5 kg podgardla 0,5 kg słoniny - oba pokroić w drobną kostkę i wytopić,podlewając wodą,by skwarki nie były zbyt twarde.Gdy się już wytopią przecedzić na sicie i odstawić. 1 kg łopatki wieprzowej pokroić w drobną kostkę(usuwając żyły i ścięgna) wrzucić do rondla i chwilę podsmażyć na kilku łyżkach wytopionego wcześniej smalcu,dodać ok 1 kg drobno pokrojonej cebuli,podlać wszystko wodą,przyprawić solą i pieprzem, dusić,aż mięsko będzie tak miękkie,że będzie się łatwo"rozpadać"na mniejsze części a z cebuli zrobi się jednolita szklista masa.Dobrze podsmażone mięsko z cebulą,całkowicie pozbawione wody zalać wcześniej zrobionym smalcem,dodać,skwarki,dodać kilka ząbków zmiażdżonego czosnku,doprawić jeszcze solą i pieprzem.Przelać w słoiki.Nadmiar za pasteryzować 3 x po 15 minut.Super z tego żarełko do ogórka kwaszonego,korniszona itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A to mój nowo zdobyty pyszny przepis na smalec:3 kg słoniny pokroić w kostkę(można skręcić),5 cebul też w kostkę,5 ząbków czosnku zetrzeć,1 małą vegete,1 łyżeczka pieprzu,1 łyżka majranku,pół kg mięsa mielonego. Wszystko razem wymieszać,nałożyć w słoikitak około 3/4 słoika zakręcić i piec w piekarniku 2 godz w temp.150 stopni!Słoiki mogą piszczeć więc się nie bać tak musi być!!!Smacznego!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Coś spaskudzone wegetą nie może być smaczne :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wyskoczyłaś z tą vegetą,jak diabeł z komina.OHYDA,chemiczna OHYDA!!!!! Za to ten powyżej z mięskiem i z dużą ilością cebulki CUDO!!!! Skorzystam z przepisu,dziękuję:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A jadłyście smalec z grzybami? Ostatnio sprzedawczyni z w mięsnym mi proponowała od podajże kiszeczki. Nie wiedziałam, że można smalec z grzybami podawać, to dosyć nietypowe połaczenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A nie od srajeczki, spamerze? :o Oni naprawdę muszą mieć jakość jak z kiszki stolcowej, bo jakby mieli dobrą to by mieli klientów, a że nie mają to desperacko spamują po forach i próbują szukać naiwnych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nasze babcie i dziadkowie wychowali się na smalcu i jak dlugo żyli ! a teraz tylko te margaryny ! margaryna to chemicznie utwardzany olej, poddany wieloetapowemu procesowi margaryna jest pierwszym i największym czynnikiem powodującym zaburzenia w pracy organizmu, a co za tym idzie przyczynia się do chorób nowotworowych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Az milo czytac jak tutaj piszecie te przepisy :) Ja niestety w natloku pracy nie jestem w stanie sama zrobic smalczyku :P znalazlam natomiast rewelacyjną alternatywe ktora jest smalec z czosnkiem profi :) lepszy niz u mamy :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Srofi, spamersk g00wniarzu! Ile dostejesz z taki reklamowy wpis tego g00wna, z 10 groszy? :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja Jeszcze dodatkowo dodaję paprykę mielona i chili, śliczny kolor i smak. Może macie swoje dodatki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×