Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miesiączka

pytanko

Polecane posty

Gość miesiączka

mam okres przez 7 dni, czy ktoras z Was moze mi powiedziec jak mozna obliczyc kiedy jest owulacja, kiedy mozna zajsc w ciaze itp?? dzieki

Gość a wiesz
co to są google, mama, lekarz??? a jak chcesz zeby Ci wrózka kafeterjna na podstawie dlugosci krwawienia wywrózyla termin owulacji to ja moge to bedzie 1 czerwca, albo 2 albo 30 maj, albo 32 (ani sie waz uzywac tego terminu jako srodka antykoncepcyjnego) do szkoly lepiej idz i lekcje zrob zamiast wzrok prze monitorem psuc

Gość miesiączka
zamiast uzywac glupich uwag moglabys pomoc, a jesli sama tego nie wiesz to nie musisz kogos obrazac, lepiej ugryz sie w jezyk

Gość co do miesiączki
to nawet jeśli masz regularne miesiączki to nie jest powiedziane, że owulacja się pojawia zawsze w połowie (tj. w 14 dniu cyklu) bo na owulację i jej termin może wpływać wiele czynników m. in. zmiana klimatu, stres, stany chorobowe. Dokładne wyznaczenie tego, kiedy jest owulacja jest właściwie niemożliwe. Zresztą opieranie się na tym kiedy masz owulację jako metodę antykoncepcyjną jest zdecydowanie nieodpowiednie i nie daje zabezpieczenia samego w sobie (chyba, że oprócz tego zastosujecie inną metodę antykoncepcyjną). Ale wiem, że interesuje Cię to kiedy masz owulację. A więc: skoro masz okres trwający 7 dni i jeżeli pojawia Ci się on regularnie np. co 30 dni tak więc licząc cykl od pierwszego dnia okresu owulację powinnaś mieć 15 dnia cyklu przy czym 4 dni przed tym dniem i 4 dni po są dni płodne. Okres płodny trwa więc 9 dni. Taki stan owulacji jest prawdopodobny jeśli nie mają na Ciebie znaczącego wpływu czynniki, które tą owulację mogą przesunąć i jeśli oczywiście cykl masz regularny. W przeciwnym razie nie licz na wyliczanie dni płodnych i niepłodnych jako naturalnej metody zapobiegania ciąży. Powodzenia.

Gość miesiączka
dzięki za odpowiedź, a tak na marginesie to nie pytalam dlatego ze chce rozpocząć współżycie (jeszcze nie teraz ;) ), tylko z czystej ciekawości. dzieki serdeczne, zycze milego dzionka ;*

Gość co do miesiączki
:) ja też jeszcze nie zamierzam rozpocząć współżycia ale fakt - zawsze lepiej wiedzieć jak to nasz - kobiet - organizm jest zkomplikowanie zbudowany :) również miłego dnia papa