Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość georginia

Bank Krwi Pępowinowej

Polecane posty

Gość georginia

Czy wiecie coś na temat Banku Krwi Pępowinowej? Ile to kosztuje? i cz warto się nad tym zastanowić?

Gość georginia
wiem do czego jest internet! a głównie chodziło mi o opinie róznych osób, a przede wszystkim tych, które z tego skorzysłały

Gość GooGoo
Nie wiem może się narażę innym ale moim zdaniem to jest to troszeczkę naciąganie na kasę .... Pozdrawiam

Gość w_i_e_m
http://www.pbkm.pl/ Polecam,choć naprawde koszty sa nie małe. Ale jeszli mozliwe są jakieś problemy ze wzgledów genetycznych dla dziecka to warto zapłacić każdą cenę. Pozrawiam.

Gość Bank Krwi Pępowinowej
Skorzystaliśmy z tego nie wiem czy jest to naciąganie na kase ale jeśli mieliśmy kupić nowy rower aparta lub coś w tym rodzaju to uznaliśmy że lepiej wykupić "polise" dla dziecka obyśmy nie musieli z niej nigdy korzystać. Jeżeli was na to stać to polecam www.pbkm.pl dowiecie się ze strony jakie są korzyści ceny itp.

....hmmm bardzo sie z mezem na tym zastanawialismy.... po konsultacji z lekarzem ginekologiem ktory udzielil nam takiej informacji...ze to jest jak ktos sie tutaj wytazil \"polisa\" ale nie jest ona tak przydatna dla dziecka wlasnie narodzonego od ktorego pobieralo sie krew tylko dla dziecka nastepnego lub jezeli nie bedzie takiej potrzeby dla innych osob trzecich potrzebujacych... nie zawsze jest tak ze jest wystarczajaco duzo tej krwi...ten ginekolog moglby sprzedawac taka usluge moglby brac za to prowizje ale nie podejmuje sie tego dlaczego sami sie domyslcie......aaa wszystkie te firmy polecajace taka usluge prowadza baaardo ageresywna kampanie reklkamowa tak naprawde zalezy to od dezyzji rodzicow i ich finansow prawda... pozdro

Twój lekarz nie do końca precyzyjnie się wypowiedział bo nie rozumiem dlaczego ta krew nie miałaby być dla dziecka od którego ją pobrano. Przede wszystkim jest to w sytuacji gdyby zaistniała taka potrzeba właśnie dla tego dziecka a jeżeli jest zgodność komórek i potrzeba dla innego członka rodziny to można to wykorzystać dla innych, oczywiści jeżeli rodzice wyrażą zgodę bo to oni dysponują do 18 roku życia. Ostatnio medycyna poszła tak daleko, gdzieś czytałam ale nie pamiętam gdzie, że właśnie dzięki krwi pępowinowej pobranej przy urodzeniu dziecka uratowano życie babci tego dziecka wykorzystując właśnie te komórki macierzyste. Fakt że ilość tej krwi może nie wystarczyć ale komórki macierzyste mają zdolność odbudowywania się i nie wiem dokładnie jak to jest ale pobrana ilość podobno wystarcza. Ja nie sugerowałam się w ogóle reklamą usłyszałam o tym raz parę lat temu i będąc niedawno w ciąży zainteresowałam się tym sama. Dzwoniłam do różnych banków krwi pępowinowej ale najbardziej rzetelne i fachowe informacje uzyskałam właśnie z PBKM. Zgadzam się jak najbardziej z opinią że to zależy od decyzji rodziców no i niestety od ich finansów. Ja na pewno nie żałuje podjętej decyzji trochę to kosztowało ale przeżyliśmy ten wydatek i jestem spokojniejsza o przyszłość małego. Pozdrawiam Iza

ostatnio w tv byl o tym program i lekarz stwierdzil ze dla dziecka i tak jest lepsza obca krew nie pamietamdlaczego ale tak powiedzial

...hallo napewno kazdy z nas w jakis procencie ma racje...medycyna idzie z takim postepem kobiety z rakiem piersi juz maja wielkie szanse....super ze zycie osoby dzieki temu zostalo uratowane i nawet gdyby bylo to sporadyczne to tez super...zastanawia mnie tylko jedna rzecz DLACZEGO skoro jest to tak wazna rzecz TRZEBA za nia PLACIC!!! przeciez ratuja zycie zdrowie rodzine...

Carlaa zgadzam się z tobą w 100% że nie powinno być to płatne i też jest dla mnie niezrozumiałe, ale są Banki Krwi Pępowinowej które pobierają krew przy porodach za zgodą rodzącej bezpłatnie ale ty już z tej krwi nie możesz skorzystać bo to jest na użytek tych obecnie chorych. Iza

Carlaa zgadzam się z tobą w 100% że nie powinno być to płatne i też jest dla mnie niezrozumiałe, ale są Banki Krwi Pępowinowej które pobierają krew przy porodach za zgodą rodzącej bezpłatnie ale ty już z tej krwi nie możesz skorzystać bo to jest na użytek tych obecnie chorych. Iza

Hallo.. Izo gratuluje decyzji... wiesz masz racje bedziesz spokojniejsza a ja bede trzmala kcuki abyscie nigdy nie potrzebowali tej pomocy... pozdrawiam

Przy okazji ciąży siostry też się nad tym zastanawialiśmy. Niestety finanse na to nie pozwoliły. Ale ostatnio coś słyszałam, tylko nie chce nikogo wprowadzać w błąd, bo dokładnie to nie pamiętam co i jak... ale wyszło na to, że niektóre lub wszystkie te banki to pic na wode... tak tylko chciałam wspomnieć, ale nie sugerujcie się tym....

Gość studentka24
Hejka.jestem studentką i niedawno mieliśmy seminarium na ten temat.ogolnie jeśli w rodzinie nie bylo chorób hematologicznych to nie warto.a pozatym te komórki macierzyste to są przecież te same komórki co ma dziecko.rak np białaczka jest związany z DNA a wszystkie nasze komórki mają takie samo dna czyli tak naprawdę z tych komórek też sie najprawdopodobniej rozwinie rak tylko że później.

Gość pippi
może jakieś nowe informacje w tym temacie???? Czy warto czy nie warto ?

Gość pippi
może jakies nowe informavje w tym temacie - czy warto czy nie warto?

Gość pippi
może jakies nowe informacje w tym temacie - czy warto czy nie warto?

witam też się nad tym juz długo zastanawiam...i na dzień dzisiejszy doszłam do wniosku że chyba nie... ale jeśli za kilka-kilkanaście lat okaże się że jednak byłałaby ona potrzebna to nie potrafiłabym z tym żyć że mogłam to zrobić, że miałam wybór i że żle wybrałam...bo patrzenie na cierpienie i ból swojego dziecka to największa tragedia...a pomyślcie jak wygladała medycyna 20 lat temu... nie wiem co zrobię mam jeszcze trochę czasu bo dopiero planuję ciążę...... z a drugiej strony wydajemy tyle kasy na inne zbędne rzerzy...bajery dla dzidzi itd... koszty są duże bo koszt utrzymania tego labolatorium przez 24h jest ogromny!!! ale jeśli będzie nas więcej, tych którzy zdecydują się na to, by krew tam zdeponować,to bedzie coraz taniej!!!!! a to dzowne że, latamy w kosmos, planujemy marsa, wydajemy miliardy na rozwój techniki, komputerów...a wciąż nie mamy leku na raka, białaczkę....