Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majuśka 18

Antykoncepcja kontra pożywienie może jakiś specjalista by odpowiedział?...

Polecane posty

Gość majuśka 18

"Antykoncepcja kontra pożywienie Wcześniej wspominaliśmy, iż niektóre składniki pokarmowe takie jak białka, węglowodany i tłuszcze mogą osłabiać wchłanianie leków. Ale jak się okazuje środki farmakologiczne też nie pozostają winne. Wiele lekarstw po dostaniu się do przewodu pokarmowego może powodować tzw. pierwotne lub wtórne zespoły złego wchłaniania. Pierwsze z nich wynikają z bezpośredniego oddziaływania na błonę śluzową jelita, w konsekwencji czego osłabia się ogólne wchłanianie pożywienia, drugie polegają na zmniejszaniu wchłaniania lub metabolizmu jakiegoś np. pojedynczego składnika pokarmowego, co powoduje określone niedobory pokarmowe. Tutaj należy zwrócić szczególna uwagę na doustne środki antykoncepcyjne zawierające estrogeny i progesteron - hormony, które w wyraźny sposób mogą osłabiać wchłanianie np. witamin grupy B, witaminy C czy magnezu. Dlatego spożycie tych składników w okresie przyjmowania hormonalnych środków antykoncepcyjnych przez kobiety powinno być wyraźnie zwiększone." info ze strony: http://www.apz.pl/czytelnia.php?kat=4&art=22 WIĘC CO Z TYMI GREJPFRUTAMI? przecież one też zawierają witaminkę C...... ja sama już nie wiem... (???????????) Ostatnio piłam sok dwa dni przed zakończeniem opakowania Cilestu...i potem wpadlam w panike,bo kochalam sie z moim mezczyzna podczas 7 dniowej przerwy bez zabezpieczenia... Dostalam okres,wiec powinno byc wszystko ok. Ale nie wiem czy pic ten soczek czy nie... a moze dostalam okres a w ciazy i tak jestem? Przeciez i takie przypadki sie trafiaja... :(( RATUNKU!Dostane chyba zaraz na glowe... buu... napiszcie cos...

Gość se58io
ja tez slyszalam o soczku,ze nie mozna go niby pic:( Ktos zna odpowiedz?Tez jestem ciekawa!