Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kinderniespodzianka

Jak to jest z tym urlopem macierzyński i wychowawczym??

Polecane posty

Gość Kinderniespodzianka

Witam! Pomózcie!!!Niedługo-za 3 miesiące na świat przyjdzie moje maleństwo.A problem tkwi w tym że: Jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas okreslony (na rok) Pracuję od kwietnia.Stawkę mam najniższą (800zł).Czy ktos może mi powiedzieć jaką mniej więcej kwotę moge otrzymywać od ZUS-u kiedy od października przejdę na urlop?? Jak to dalej będzie wyglądać,przez ile czasu będe mogła otrzymywać jakieś pieniądze i co wtedy jak już ten czas się skończy.Rejestrować sie jako bezrobotna?? ile taki bezrobotny dostaje?? To dla mnie bardzi ważne ponieważ nasza sytuacja finansowa nie jest wcale rewelacyjna i dodatkowe pieniądze by się bardzo,bardzo przydały....

Gość prawdopodobnie
do końca umowy będziesz dostawać pieniądze w wysokość swojej pensji. Potem jak znam życie umowy nie przedłużą, a od ZUSu też już nic nie dostaniesz bo najwyżej 3 mce p oporodzie się dostaje. Pozostaje zarejestrowanie jako bezrobotna. Dostaje się teraz ok 430 zł, ale musisz być zatrudniona przez minimum 1,5 roku przed zarejestrowaniem. Głowy sobie nie dam uciąć za te informacje, ale ostatnio się orientowałam i prawdopodobnie tak będzie. A wychowawczy oczywiście jest bezpłatny. Nie wiem czy można zwolnić na wychowawczym ale chyba tak.

Moja córeczka ma juz 6 miesięcy - zaszłam w ciażę w sytuacji podobnej do Twojej - też miałam umowę na czas określony, także służe pomocą :) Zasiłek macierzyński niby przysługuje w wysokości średniej pensji wyliczonej z ostatniego 0,5 roku - ale jakoś dziwnie to liczą, ponieważ ja zarabiałam 850 zł na rękę, a macierzyńskiego dostawałam różnie - za styczeń wiecj, z luty mniej .... chyba wyliczają dniówki czy jakoś tak .. w każdym razie w lutym zamiast spodziewanych 850 dostałam tylko niespełna 700 zł teraz jestem na zasiłku - ponieważ stażu pracy miałam 4 lata i 8,5 miesiaca (sic!) dostaję tylko 80 % zasiłku - czyli 369 zł .... śmieszne pieniądze ... 100 % zasiłek przysługuje po 5 latach pracy (sic!) Na szczęście na 99% we wrześniu wracam do pracy ... i sprostowania do odp powyżej - żeby przysługiwał zasiłek pracować trzeba rok a nie 1,5 - przy czym do okresu pracy wlicza sie również 16 tygodni macierzyńskiego ZUS łaski nie robi i pieniądze Ci sie należą - tylko urlop nie (co oznacza, że zasiłek dostajesz bezpośrednio z ZUS-u a nie od zakładu pracy, w którym nie pracujesz od moamentu urodzenia dziecka (jeśli umowa wygasa Ci przed narodzinami dziecka) Nie rpzysługuje Ci natomiast urlop wychowawczy - więc po macierzyńskim zarejestruj sie w Urzędzie Pracy :) Powodzenia i samych radości z maleństwa :)

Gość ciekawa28
Chciałabym się dowiedzieć czy przysługuje mi urlop macierzyński i wychowawczy jeśli umowę o pracę przedłużono mi tylko do dnia porodu ponieważ od początku ciąży jestem teraz na zwolnieniu L4?

przysługuje ci tylko urlop macierzyński. wychowawczy udziela pracodawca a płaci pomoc społeczna, jednakze musisz mieć przepracowane w ciągu min 6 m-cy. jednak Tobie pracodawca w związku z końcem umowy w dniu porodu nie udzieli uropu wychowawczego.