Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

klaudiaaa

kiedy powiedziec szefowi?

Polecane posty

moaj sytuacja jest taka,dowiedziala sie wczoraj ze jestem w ciazy,okres mi sie spoznial wiec zrobilam test,od 1 lipca mam odrabaic staz na umowe na pol roku,pyt jest takie kiedy powiedziec szefowi ze jestem w ciazy??czy przed podpisaniem umowy-boje sie ze wogole mnie wtedy nie przyjmie,czy po podpisaniu umowy-czy nie bede maial z tego wzgelud jakis problemow,czy mzoe mnie wtedy dyscyplinarnie zwolnic albo wytoczyc mi sparwe,z ppwodu ukrywania ciazy??

Gość foxylady
Nie masz obowiążku mówić pracodawcy że jesteś w ciąży

Gość Malwina 42
Jeśli jesteś w ciąży z szefem to poinformuj go o tym niezwłocznie a jeśli ciąża jest wynikiem bara bara z innym facetem to poczekaj aż kałdonek urośnie i czekaj na gratulacje. PS. Nie licz na podwyżkę.

Bedac w ciazy jestes na tzw okreasie pracy chronionej, niestety zaczyna sie on dopiero ok 2 czy 3 -go miesiaca ciazy ( najlepiej zapytaj lekarza ). Polskie Prawo Pracy nie wymaga jednak od pracownika informowania o checi zalozenia lub powiekszenia rodziny dlatego nie musisz mu o tym mowic, zaswiadczenie od lekarza mozesz mu przedstawic w sytuacji jezeli bedzie od Cibie wymgal : - dzwigania ciezarow, - pracy w godzinach nocnych, - wyjazdow slozbowych na ktore nie bedziesz miala ochoty, - lub prycy w warunkach szkodliwych zaswiadczenie wystawi Ci Twoj ginekolog - takie samo zaswiadczenie powinnas tez wyslac do ZUS Ja na Twoim mijscu nie wyrywalabym sie z tymi nowinami, bo znajac polskich pracodawcow jako ciezarna nie bedziesz juz brana pod uwage !!!

klaudia na twoim miejscu nie mowilabym, staz to tylko poł roku, wiec zdarzysz go odrobic a jak powiesz mozesz go nie dostac. Teraz jestes w okresie pracy chronionej od momentu stwierdzenia ciązy przez lekarza a nie jak bylo kiedys po 3 miesiącach, wiec jak ci lekarz wystawi zaswiadczenie ze jestes w ciązy nawet w przypadku L-4 jest platne 100 % i nic ci pracodawca nie moze zrobic. W dodatku gdybys pracowała na pelnym etacie, poszlabys na urlop macierzynski i chcialabys po macierzynskim wrocic do pracy pracodawca musi cie przyjąc, nawet jak twoje stanowisko zostalo zlikwidowane ma obowiązek zaproponowac ci inne, gdyby nie chcial cie przyjąc na twoje poprzednie stanowisko bo juz kogos zatrudnil na twoje miejsce oddajesz sprawe do sadu pracy i wygrywasz. Teraz troche sie to wszystko pozmienialo na korzysc kobiet w ciązy.

Hania - nie wprowadzaj dziewczyny w błąd, to wszystko co piszesz dotyczy pracy na umowę na czas nieokreślony. Nie wiem jak jest w przypadku stażu, ale przypuszczam że jest tak samo jak w przypadku umowy na czas określony to znaczy okres ochronny zaczyna się potrzech miesiącach pracy. I ja bym do tego czasu nie mówiła, ćhyba że szef jest wyjątkowo wyrozumiały.

dzieki dziewczyny,jeszce poardze sie kogos kto dobrze zna sie na przepisach,ale razcej pwoeim szefowi juz po 3 meisicu,dla mnie ten staaz jest bardzo wazny

Gość HalaGąsienicowa
Jeśli szef jest tatą dziecka to lepiej powiedziec od razu :D