Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Asik25

Szczepienie przeciwko żółtaczce przed ciążą

Polecane posty

Witam! Przed zajściem w ciążę wskazane jest szczepienie przeciwko żółtaczce. I tego dot. moje pytanie: czy po szczepieniu jest jakiś okres czasu przez który jest niewskazane aby zajść w ciążę? Jeśli tak to jak długo trwa i czy jest to czas od pierwszej czy drugiej dawki? Bardzo proszę o odpowiedź, może jest ktoś zorientowany w tym temacie. Zgóry dziękuję i pozdrawiam:-)

Wiem że po szczepieniu przeciwko różyczce trzeba odczekać z zachodzeniem w ciążę 3 miesiące, bo szczepionka ta zawiera żywe zarazki. Natomiast szczepionka przeciwko żółtaczce zawiera nieżywe zarazki. Czy w związku z tym jest bezpieczna dla ciąży i można od razu spokojnie zachodzić?

Ja przyjęłam drugą szczepionkę 30 maja. Byłam kilka dni temu u ginekologa i pani dr powiedziała, że nie muszę czekać, mogę już się starać. Martwi mnie tylko jedno: mam zrobić cytologię, a na wynik czeka się chyba ok. 3 tygodni. Ja nie chcę tyle czekać :( Czy przed ciążą trzeba robić cyt.?

Dzieki za odpowiedź. Szczególnie że właśnie taką chciałam otrzymać:-) W takim razie się szczepie:-) Co do cytologii, czytałam że powinno się ją wykonać planując ciążę, ale moja gin ani słowem mi o tym nie wspomniała. Nie wiem czy dlatego że byłam na ubezpieczenie i mnie olała, czy po zwykłym badaniu stwierdziła że jest ok i cytologia nie jest niezbedna. A ile się czeka na wynik to nie pamietam bo ostatnio robiłam z 2 lata temu to już by się przydało owtórzyć...