Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fortum

czy w czasie ciazy wystepuja dni plodne

Polecane posty

Gość fortum

cze kolejny raz mam pytanko mianowicie czy w okresie ciazy wystepuja dni plodne i czy sluz koloru przezroczystego swiadczy o ciazy jesli nie to jaki kolor wystepuje czy sa jakies plamienia uplawy

Gość Bez nerwów
To należałobyby raczej do ewenementów natury. Jak poczytasz sobie mądre stronki to znajdziesz potwierdzenie tego co ci napisze w skrócie. Od chwili owulacji zaczyna być wytwarzany progesteron - hormon odpowiedzialny za utrzymanie ciązy. Jest produkowany przez cały jej czas, pomaga na początku zagnieździć się zapłodnionej komórce i uruchamia cały proces sygnałów, że organizm jest w ciązy. Gdy nie dochodzi do zapłodnienia, ciałko żółte (powstałe w miejscu uwolnionej komórki) zanika, przestaje być produkowany progesteron i występuje okres. Od pierwszego dnia zaczyna się nowy proces, za który odpowiedzialny jest inny hormon. Nie jestem lekarzem, ale poczytała trochę, to mniej więcej się orientuję. Dzięki temu hormonowi (prog.), podczas ciązy jajniki są uśpione. Aż do momentu wystąpienia miesiączki po porodzie (kilka tygodni nawet).Dziewczyny które biora pigułki anty, są tak jakby w wiecznej ciązy. Ten hormon podawany sztucznie wywołuje efekt ciązy w organiźmie i dlatego pigułki chronią przed ciążą (oczywiście z wyjątkami, które zawsze się zdarzają). Mam nadzieję, że nieco ci rozjaśni to, ale dla pewności poszukaj na forum ginekologicznym bardziej fachowych odpowiedzi.

Gość kolanka
a jak wytlumaczysz fakt (bo wlasnie oto tej dziewczynie chodzilo), ze po raz drugi w cyklu pojawil sie śluz plodny (mi sie taki pojawil tydzien przed okresem)??

Wzrost estrogenu. sluz plodny jest reakcja na wzrost estrogenu. by moze ta dziewczyna ma problemy hormonalne. A ciazy tego sluzu nie ma.

gratulacje dla przedmowcow... ehh...wyznaczanie plodnosci jedynie za pomoca sluzu.. zycze powodzenia..