Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NieSluchajacaNaLekcjiBiologii

płodne czy nie ?!

Polecane posty

jak to jest z tymi dniami plodnymi i nie plodnymi... odrazu po okresie jakie sa?

hehe dzieki za pocieszenie..;) powaznie sie pytam.. a przed okresem jakie są ?!?

Płodne są po okresie.Jeśli dobrze pamiętam to od 9-14 dnia od rozpoczęcia się okresu.Czyli np.jak ci sie zaczął 10dnia miesiąca to płodne wypadają 19-24 dzień miesiąca.Jakoś to tak było :)

Gość agunie 86
przeciętny cykl trwa 28 dni ok 14 dnia nastepuje owulacje (pierwszy dzien od pierwszego dnia krwawienia) Jezeli cykl jest krotszy lub dłuzszy niz 28 dnito jajeczkowanie wystepuje prawdopodobnie na 14 di przed koncem danego cylku. Np. jezeli cykl trwa 32 dni to jajeczkowanie 18 dnia, jezeli cykl trwa 25 dni to 11 dnia. zatem dni płodne trwaja 5 dni ( podczas kazdego cylku) z tego 3 dni przed i 2 dni po owulacji

i wlasnie o to mi chodziło :D dzieki wielkie...;] a uzywacie takiej metody naturalnej??

Gość w kwestii formalnej
moja kuzynka uzywala, z tym ze ona chciala zajsc w ciaze (w koncu to jest naturalna metoda planowania rodziny). Ma termin na wrzesien :)

ta naturalna to może się nie sprawdzić.Czasami dni płodne mogą się dziwnie przesunąć.Moja kumpela zaszła w ciąże własnie w te dni które nie powinny byc płodne więc raczej trzeba by było uważąć.Gdyby to była taka skuteczna metoda to po co były by gumki i pigułki.Osobiście nie polecała bym.

Gość agunie 86
nie polecałąbym jej. Zeby jej ufac trzeba miec naprawde regularne miesiączki a stres choroba moze zmienic cykl i co wtedy?

hm.... no tak bym nie zaryzykowala... tylko tak pytam na wszelki wypadek:P a uzywalyscie moze globulek ?!? albo jakis kremow plemnikobojczych ?1

wejdz w ostanią stronę tematu POSTINOR...tam opisałam cykl miesięczny najbardziej płodny okres to oczywiście owulacja która występuję 14 dni przed okresem,nie 14 dnia cyklu tylko 14 dni przed,mając regularne cykle mozna to sobie obliczyć mniej więcej:)

Gość madagaskar-tencza
= / ... nie no po okresie nie ma :D dopiero 14 dni przed okresem :D ... jest owulacja czyli dni płodne :-) ... aha jak chcesz sobie obliczyć to są w internecie kalendarzyki do obliczania :-)

mam moze glupie pytanie ale prosze o odp jak liczy się cykl-zawsze liczyłam od 1 dnia miesiączki do 1 dnia następnej miesiączki(włącznie z tym dniem)ale gdzieś czytałam że cykl to od dnia 1 dnia miesiączki do nia poprzedającego kolejną miesiączke poproszę o wyjaśnienie:)

Może i nie wypowiadała się fachowo, ale mówiła prawdę :)

Gość Słuchaj
jak pytasz o globulki to chcesz iśc z kimś do łózka w wakacje zapewne. Jeśli jesteś młoda i nie masz zamiaru zastosować ża dnego zabezpieczenia to gwarantuję ci, ze wyjezdzając w lipcu we wrzesniu bedziesz już na początku 3 miesiąca ciązy...

Gość do ona-24
cykl rozpoczyna się w 1 dniu @ a konczy w dniu przed kolejną czyli dzień w którym pojawi się kolejna @ to 1 dzień nowego cyklu :)

jaka ja jestem głupia;) czyli cały czas źle liczyłam-to mnie troszkę pocieszyło jakie jest prawdop ze a trakacie dni niepłodnych można jednak zajść w ciążę?

Gość do ona-24
nie jesteś głupia :) sporo dziewczyn robi podobny bład ważniejsza jest obserwacja temp od początku cyklu na początku niższa po owulacji wyższa to właśnie skok temp pozwala stwierdzić że doszło w tym cylku do owulacji :)

a co do II częsci mojego pytania jak duza jest mozliwosc podczas dni niepłodnych?

Gość do ona-24
dni niepłodne zaczynają się 4 dnia wyższej temp i trwają do końca cyklu więc w tym czasie nie może dojść do poczęcia gdyż komórka jajowa jest już wydalona z organizmu :)

tak pytam bo miałam stosunek w pierwszy dzień niepłodny i się denerwuję,słusznie się denerwuję czy powinno być dobrze

Gość do ona-24
to zależy na jakiej podstawie wyliczyłaś że to okres niepłodności? i czy był to okres niepłodności przed czy poowulacyjnej? może prościej - który to był dzień cyklu?

Gość do ona-24
a w jaki sposób obliczyłaś że to już okres niepłodności poowulacyjnej? zaobserwowałaś minium 3 wyższe temp.?

nie mirzyłAM TEMP,TYLKO Z TYCH netowych kalendarzykow ktore to wyliczają:( poza tym od paru dni mam takie mrowienie w piersiach,mało śluzu,zamknięcie szyjki macicy co zauwazylam ze jest przed okresem

Gość do ona-24
a w którym dniu cyklu jesteś dzisiaj? możesz mi wkleić linka do tego kalendarzyka z którego korzystasz?

dziś 26 dzień cyklu www.polki.pl www.kobieta.interia.pl na obu tak samo wychodzi-pierwszy dzień niepłodny

Gość do ona-24
oba są niemiarodajne - nie ma wyliczenia I fazy cyklu tego typu metodę stos nasze babcie i dzięki temu również my pojawiliśmy się na tym pięknym świecie ;) tyle że nie korzystały z netu tylko z liczydła :D wkleję ci linka który pomoże ci rozpoznawać okresy płodne w cyklu - jak będziesz chciała to skorzystasz lepsze to niż stres...