Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NieSluchajacaNaLekcjiBiologii

płodne czy nie ?!

Polecane posty

dzięki:) dzieki że chciało Ci się odpowiadactak szybko i wogóle na moje pytania bo róznie tu bywa mam nadzieję jednak że nie będzie dzidzi i będę musiała pomyśleć o lepszym zabezp ale tylko chyba zostały tabletki skoro i prezer. zawodzą,naprawde mam dość tych stresów jest może gdzieś taki licznik w stylu z tych stron co podałam ale bardziej pewny czy na takich obliczeniach nie ma co się wspierać?

Gość do ona-24
cieszę się że mogłam pomóc :) mam nadzieję że nie odebrałaś tego jako wymądrzanie się po prostu dzielę się wiedzą bo wiem jak stresująca może być niepewność :) zapomniałam napisac najważniejszego co w tej chwili najbardziej cię martwi - jeśli przez ostatnich kilka miesiecy miałaś cykle ok 28,29 dni to raczej tym razem dzidzi nie będzie ;)

ogólnie mam regularne cykle 28-30,ostanio było 28...

sprawdziłam ostanich 6 cykli 5 było 28 i jeden 29:)

dzieki laseczki ;D

a mam jeszcze pytanie odrazu po okresie jakie są wkoncu bo nikt mi nie odpowiedzial chyba:P

juz wiem:P Uważa się, że okres płodny (i możliwość zapłodnienia) u każdej zdrowej i młodej kobiety trwa tylko 5 dni (podczas każdego cyklu). Z czego trzy dni przed i najwyżej dwa dni po owulacji. Wynika to z założenia, że plemniki pozostające w środowisku śluzu szyjkowego utrzymują zdolność do zapłodnienia przez około 72 godziny (czyli 3 dni) a komórka jajowa zdolna jest do zapłodnienia tylko przez 24 godziny.

Gość z podanych linkow
tylko ten pozwala rzeczywiście określić samemu dni płodności oraz niepłodności przed i poowulacyjnej http://free.med.pl/wrochna/metnat.htm kalkulatory można obejrzeć jako przykład cyklu jeśli chcemy zastosować metodę w praktyce trzeba na bieżąco obserwować cykl bo nie każdy z nich jest taki sam pod względem długości okresu płodności,nie da się z góry przewidzieć kiedy wystąpi owulacja w danym cyklu.To czy doszło już do owulacji można stwierdzić tylko po wzroście temp.! pozdrawiam :D