Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aneta28

Mam dużo wódki - przepisy na likiery itp

Polecane posty

Gość aneta28

Mam dużo wódki, która została z mojego wesela. Może znacie jakieś ciekawe przepisy na likiery, nalewki itp. Chciałabym ją wykorzystać. Rodzinę i weselników już obdarowaliśmy a z resztą chciałabym coś zrobić.

Gość aneta28
jestem w trakcie robienia likieru z mleka skondensowanego. tylko nie wiem ile sie mleko gotuje. Podobno dwie godz. Piszcie jeżeli macie ciekawe przepisy z wykorzystaniem wódki.

Gość aneta28
czy to prawda że mleko trzeba gotować na wolnym ogniu gdyż może puszka wybuchnąc?

Pewnie i moze wybuchnac .. na wskutek cisnienia jakie sie wytwarza w puszce. Ja gotuje takie mleko do mazurka na Wielkanoc i gotuje 2 godz. Likieru ngdy z niego nie robilam wiec Ci nie pomoge.

wiem ze moi rodzice robili likier kokosowy. zalewali wodka wiorka na kilka dni a pozniej dodawali mleko skondensowane...

Gość aneta28
dzieki. Ja kupiłam mleko skondensowane słodzone. Jedno o smaku kakaowym. Gotuje to juz ponad godz. na wolnym ogniu. Mam nadzieje że nie wybuchnie. Później poczekam aż ostygnie i wymieszam z wódką. Będę miała dwa smaki.

Gość aneta28
brudna kobitka - a jakie mlego dolewali Twoi rodzice - też gotowane czy nie?

Gość renia12
ja gotuję mleko zawsze 3godz, kiedyś gotowałam 2 ale likier wychodził zbyt rzadki

dwie puszki mleka skondensowanego gotowac 2 godziny, ostawic do wystudzenia. Nastepnie wymieszac mikserem z 250 ml rumu.Pychotka.

jak lubisz słodziusie to spróboj z kuku lakmi cukierkami - pycha 2 paczki cukierków kuku lek zalewasz wódka O,5 i czekasz az sie rozpuszcza - ze 4 dni. tylko najpierw je potłucz na kawałki - banalne a pycha

Gość aneta28
landrynka - dzieki bardzo za przepis. Tak własnie zamierzam zrobic w wódka. Może kiedyś zrobie tak z rumem ale najpierw musze pozbyć się tych zapasów. axxk - pomysł z kókułkami jest super. Na pewno sprobuje też to zrobić. Dziekuje. Właśnie mój mąż siedzi z moim tatem i drinkują . Muszę jak najszybciej cos wykombinować z tą wódką żeby chłopaki sie za bardzo nie rozpili :-))

Gość aneta28
sorki za bład - miało być kukułki :-)

niestety nie wiem czy gotowane czy nie:/ z kukulkami tez robili:) i od razu mowie ze nie zaluj na kukulki kasy i nie kup tanszych no te tansze sa gorsze:/ naprawde zainwestuj troche a bedzie pyszne:D

Gość yakk
a propos likieru z mleka skondensowanego ( słodzonego) - należy go gotować 3 godz i pilnować żeby puszka była cała w wodzie, po przestudzeniu zmiksować z wódką (proporcje puszka mleka na pół litra wódki - oczywiście można wg uznania zmienić proporcje). Oczywiście jak ktoś woli może być mleko kakaowe. Jest to naprawdę pyszny likierek, świetny jak się "przegryzie". Ostatnio znalazłam w sieci przepis na malinówkę - jeszcze nie sprawdzony - ok. 80 dag malin, 1 litr spirytusu 70%, 60 dag cukru. Maliny zalewamy spirytusem ( 10-12 dni, od czasu do czasu należy zamieszać). Odlewamy wytrawną nalewkę a maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie. Odlewamy słodką nalewkę i łączymy z powstałą wcześniej wytrawną nalewką.

Gość agata28
zrobiłam dwa likiery z mleka skondensowanego białego i kakaowego. Puszki gotowołam 2 godz. Likier pyszny. Ale ten toffi bardziej mi smakował. Zresztą mielismy w weekend gości - wszystkim dwa smaki bardzo smakowały. yakk - dałam takie proporcje wódki jak napisałaś i wyszlo super Wpadłam na pomysł żeby jesienią zrobić śliwowicę. Podobno należy śliwki zalać spirytusem. Może ktoś wie czy można zalać też wódką? I w ogóle jak sie robi śliwowice?

Gość Michal19
Czesc! ja takze robie likier z mleka skondensowanego kakaowego ale dodaje jeszcze banana i wychodzi pyszny likier bananowo czekoladowy:) Ile bananow dacie zalezy tylko od was, ja dalem jednego na 0,5 litra wodki i wyszedl mi liker czekoladowy z polotem bananowym, bardzo smaczny:) Banana przed zmiksowaniem z mlekiem kakaowym miksuje z wodka a potem dopiero z mlekiem. Ogolnie place lizac! Najlpiej z 0,5 litra wodki i jednego mleka zrobcie okolo 800ml likieru i jest super!

Gość TOny Halic
1.Kotku mam kilka pomysłów co możesz zrobic z tą wódką.Mieszkam na osiedlu w poblizu Warszawy jezeli istnieje możliwość podesłania nam 1 skrzynki na weekend cała 1 klatka i boisko było by wdzięczne. 05-804 Pruszków ul. Wokula 14/8 2.właśnie rozpracowuje jeden z najprostrzych i najmocniejszych pomysłów:1/2 szklanki 95% alko. dróga połowa zagęszczony sok.

Gość mund
agato28. Śliwowica to destylat. Robi się wino na śliwkach, a potem sie destyluje.

Gość Ula 55
Możesz zrobić cytrynówke: 2 cytryny wymyj pokrój na kawałki (ze skórą) zalej 1/2litra wódki dosyp łyżkę cukru odstaw na tydzień lub troche dłużej, przecedz. Możesz zrobić likier wiśniowy: 1kg wiśni wydryluj do słoika dodaj ok 1/2 kg dukru i zalej 1/2 litra wódki. po 3 tygodniach można jeść i pić. Ja zawsze wyjadam wiśnie są pycha jako dodatek np do lodów waniliowych lub budyniu a nalewkę nich piją inni :) Możesz też poeksperymentować z innymi owocami najczesciej daje sie 1 kg owoców na 1/2 l wódki lub spirytusu i cukru do smaku sama sprobuj. :)

Gość hjhg
hmm puszka na pół litra? ja robię 0.4l wódki na 2 puszki (Gotuję 4h) i po 2 tygodniach się tego pić nie da.. Chyba że ktoś lubi takie siekiery ;)

Ja mam ten sam problem została mi wódka po weseju syna ,ogromne ilości.Zrobiłam już z mlekiem gotowany oraz wymyśliłam nową.Puszka zagęszczonego słodzonego ,6 łyżeczek dobrej kawy rozpuściłam w kapce wody do tego 0,25 l wódki ja wolę słabsze .Wychodzi mocno kawow ale pyszne ,a teraz zrobię to z cytrynką piszcie jeszcze przepisy,dzięki

Gość m-a-ga
likier mocca 250 g. cukru 4 jajka 1 cukier waniliowy wszystko dokładnie wymieszać mikserem dodać: 125 ml. spirytusu 2-4 łyżki kawy rozpuszczalnej ( rozpuścić w odrobince ciepłej wody ) 800 g. słodkiej śmietany, najlepiej 30 % Przed podaniem dobrze schłodzić i porządnie wstrząs

Gość Trentina
Czy ten likier z mleka skondensowanego jest z tego slodzonego? Moj kolega mowil ze robi ouszka mleka skondensowanego slodkiego, 1,5 pouszki mleka skondensowanego nieslodzonego i cwiartke spirytusu. Pilam to i bylo mega slodkie. Myslalam zeby dac dwie puszki nieslodzonego i jedna slodzonego i cwiartke spirytusu. Wyjdzie?

Gość hawk
skondensowane nie slodzone nie zrobi sie geste po gotowaniu wiedz szkoda zachodu

Gość onager
ja robie malibu , przepyszne Puszka mleczka kokosowego 250ml z Lidla Puszka skondensowanego mleka słodzonego 0,5 l wódki Wszystkie składniki wymieszać. Gotowe od razu ale lepsze na drugi dzień.

Gość hity i kity
malibu w innej wersji: - 0,5 l. spirytusu - 20 dgk wiórek kokosowych, - 4 mleka niesłodzone z Gostynia (z puszki) - 2 mleka słodzone z Gostynia - nie gotowane spirytus i wiórka muszą stać tydzień. Potem odcedzić wiórka i so spirytusu wlać mleka i zamieszać. Gotowe

Gość makos
heh... widze przepisy na malibu ja chce to spróbować zrobić już wiórki kokosowe są zalane przez 4 dni stoją ale nie wiem czy te mleczka skondensowane maja być wszystkie gotowane czy wogóle nie gotowane czy jak bardzo was proszę o odpowiedź z góry wielkie dzieki

Gość zanetka666
mleka skondensowane zawsze sie gotuje na likier (ok.3h) bo w przeciwnym razie nie bedzie gesty

Gość szarszes
hmmm...:) ja także robie likier, ale od niedawna i zawsze kupuje mleko skondensowane ale SŁODZONE i nie gotuje go wcale tylko dodaje tak na żywca do wódki i wychodzi niezłe:) więc po co gotowac?? a i jak kupie mleko ale niesłodzone, to co?? trzeba dodać cukru?? bo nigdy nie kupywałem takiego. a i mam drugie pytanie: czy ze zwykłego mleka można zrobic mleko zagęszczone??? chciałem zrobić tak, że: gotowac mleko i dodawac cukru i zostawic do ostygnięcia,-powinno zgęstnąć?? jak to zrobie to napisze co mi wyszło:) pozdrawiam i czekam na wasze odpowiedzi:)