Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aneta28

Mam dużo wódki - przepisy na likiery itp

Polecane posty

Gość aneta28

Mam dużo wódki, która została z mojego wesela. Może znacie jakieś ciekawe przepisy na likiery, nalewki itp. Chciałabym ją wykorzystać. Rodzinę i weselników już obdarowaliśmy a z resztą chciałabym coś zrobić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aneta28
jestem w trakcie robienia likieru z mleka skondensowanego. tylko nie wiem ile sie mleko gotuje. Podobno dwie godz. Piszcie jeżeli macie ciekawe przepisy z wykorzystaniem wódki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aneta28
czy to prawda że mleko trzeba gotować na wolnym ogniu gdyż może puszka wybuchnąc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pewnie i moze wybuchnac .. na wskutek cisnienia jakie sie wytwarza w puszce. Ja gotuje takie mleko do mazurka na Wielkanoc i gotuje 2 godz. Likieru ngdy z niego nie robilam wiec Ci nie pomoge.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiem ze moi rodzice robili likier kokosowy. zalewali wodka wiorka na kilka dni a pozniej dodawali mleko skondensowane...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aneta28
dzieki. Ja kupiłam mleko skondensowane słodzone. Jedno o smaku kakaowym. Gotuje to juz ponad godz. na wolnym ogniu. Mam nadzieje że nie wybuchnie. Później poczekam aż ostygnie i wymieszam z wódką. Będę miała dwa smaki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aneta28
brudna kobitka - a jakie mlego dolewali Twoi rodzice - też gotowane czy nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość renia12
ja gotuję mleko zawsze 3godz, kiedyś gotowałam 2 ale likier wychodził zbyt rzadki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dwie puszki mleka skondensowanego gotowac 2 godziny, ostawic do wystudzenia. Nastepnie wymieszac mikserem z 250 ml rumu.Pychotka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak lubisz słodziusie to spróboj z kuku lakmi cukierkami - pycha 2 paczki cukierków kuku lek zalewasz wódka O,5 i czekasz az sie rozpuszcza - ze 4 dni. tylko najpierw je potłucz na kawałki - banalne a pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aneta28
landrynka - dzieki bardzo za przepis. Tak własnie zamierzam zrobic w wódka. Może kiedyś zrobie tak z rumem ale najpierw musze pozbyć się tych zapasów. axxk - pomysł z kókułkami jest super. Na pewno sprobuje też to zrobić. Dziekuje. Właśnie mój mąż siedzi z moim tatem i drinkują . Muszę jak najszybciej cos wykombinować z tą wódką żeby chłopaki sie za bardzo nie rozpili :-))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aneta28
sorki za bład - miało być kukułki :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
niestety nie wiem czy gotowane czy nie:/ z kukulkami tez robili:) i od razu mowie ze nie zaluj na kukulki kasy i nie kup tanszych no te tansze sa gorsze:/ naprawde zainwestuj troche a bedzie pyszne:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość yakk
a propos likieru z mleka skondensowanego ( słodzonego) - należy go gotować 3 godz i pilnować żeby puszka była cała w wodzie, po przestudzeniu zmiksować z wódką (proporcje puszka mleka na pół litra wódki - oczywiście można wg uznania zmienić proporcje). Oczywiście jak ktoś woli może być mleko kakaowe. Jest to naprawdę pyszny likierek, świetny jak się "przegryzie". Ostatnio znalazłam w sieci przepis na malinówkę - jeszcze nie sprawdzony - ok. 80 dag malin, 1 litr spirytusu 70%, 60 dag cukru. Maliny zalewamy spirytusem ( 10-12 dni, od czasu do czasu należy zamieszać). Odlewamy wytrawną nalewkę a maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie. Odlewamy słodką nalewkę i łączymy z powstałą wcześniej wytrawną nalewką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agata28
zrobiłam dwa likiery z mleka skondensowanego białego i kakaowego. Puszki gotowołam 2 godz. Likier pyszny. Ale ten toffi bardziej mi smakował. Zresztą mielismy w weekend gości - wszystkim dwa smaki bardzo smakowały. yakk - dałam takie proporcje wódki jak napisałaś i wyszlo super Wpadłam na pomysł żeby jesienią zrobić śliwowicę. Podobno należy śliwki zalać spirytusem. Może ktoś wie czy można zalać też wódką? I w ogóle jak sie robi śliwowice?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Michal19
Czesc! ja takze robie likier z mleka skondensowanego kakaowego ale dodaje jeszcze banana i wychodzi pyszny likier bananowo czekoladowy:) Ile bananow dacie zalezy tylko od was, ja dalem jednego na 0,5 litra wodki i wyszedl mi liker czekoladowy z polotem bananowym, bardzo smaczny:) Banana przed zmiksowaniem z mlekiem kakaowym miksuje z wodka a potem dopiero z mlekiem. Ogolnie place lizac! Najlpiej z 0,5 litra wodki i jednego mleka zrobcie okolo 800ml likieru i jest super!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TOny Halic
1.Kotku mam kilka pomysłów co możesz zrobic z tą wódką.Mieszkam na osiedlu w poblizu Warszawy jezeli istnieje możliwość podesłania nam 1 skrzynki na weekend cała 1 klatka i boisko było by wdzięczne. 05-804 Pruszków ul. Wokula 14/8 2.właśnie rozpracowuje jeden z najprostrzych i najmocniejszych pomysłów:1/2 szklanki 95% alko. dróga połowa zagęszczony sok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mund
agato28. Śliwowica to destylat. Robi się wino na śliwkach, a potem sie destyluje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ula 55
Możesz zrobić cytrynówke: 2 cytryny wymyj pokrój na kawałki (ze skórą) zalej 1/2litra wódki dosyp łyżkę cukru odstaw na tydzień lub troche dłużej, przecedz. Możesz zrobić likier wiśniowy: 1kg wiśni wydryluj do słoika dodaj ok 1/2 kg dukru i zalej 1/2 litra wódki. po 3 tygodniach można jeść i pić. Ja zawsze wyjadam wiśnie są pycha jako dodatek np do lodów waniliowych lub budyniu a nalewkę nich piją inni :) Możesz też poeksperymentować z innymi owocami najczesciej daje sie 1 kg owoców na 1/2 l wódki lub spirytusu i cukru do smaku sama sprobuj. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hjhg
hmm puszka na pół litra? ja robię 0.4l wódki na 2 puszki (Gotuję 4h) i po 2 tygodniach się tego pić nie da.. Chyba że ktoś lubi takie siekiery ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam ten sam problem została mi wódka po weseju syna ,ogromne ilości.Zrobiłam już z mlekiem gotowany oraz wymyśliłam nową.Puszka zagęszczonego słodzonego ,6 łyżeczek dobrej kawy rozpuściłam w kapce wody do tego 0,25 l wódki ja wolę słabsze .Wychodzi mocno kawow ale pyszne ,a teraz zrobię to z cytrynką piszcie jeszcze przepisy,dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość m-a-ga
likier mocca 250 g. cukru 4 jajka 1 cukier waniliowy wszystko dokładnie wymieszać mikserem dodać: 125 ml. spirytusu 2-4 łyżki kawy rozpuszczalnej ( rozpuścić w odrobince ciepłej wody ) 800 g. słodkiej śmietany, najlepiej 30 % Przed podaniem dobrze schłodzić i porządnie wstrząs

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Trentina
Czy ten likier z mleka skondensowanego jest z tego slodzonego? Moj kolega mowil ze robi ouszka mleka skondensowanego slodkiego, 1,5 pouszki mleka skondensowanego nieslodzonego i cwiartke spirytusu. Pilam to i bylo mega slodkie. Myslalam zeby dac dwie puszki nieslodzonego i jedna slodzonego i cwiartke spirytusu. Wyjdzie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hawk
skondensowane nie slodzone nie zrobi sie geste po gotowaniu wiedz szkoda zachodu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość onager
ja robie malibu , przepyszne Puszka mleczka kokosowego 250ml z Lidla Puszka skondensowanego mleka słodzonego 0,5 l wódki Wszystkie składniki wymieszać. Gotowe od razu ale lepsze na drugi dzień.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hity i kity
malibu w innej wersji: - 0,5 l. spirytusu - 20 dgk wiórek kokosowych, - 4 mleka niesłodzone z Gostynia (z puszki) - 2 mleka słodzone z Gostynia - nie gotowane spirytus i wiórka muszą stać tydzień. Potem odcedzić wiórka i so spirytusu wlać mleka i zamieszać. Gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość makos
heh... widze przepisy na malibu ja chce to spróbować zrobić już wiórki kokosowe są zalane przez 4 dni stoją ale nie wiem czy te mleczka skondensowane maja być wszystkie gotowane czy wogóle nie gotowane czy jak bardzo was proszę o odpowiedź z góry wielkie dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zanetka666
mleka skondensowane zawsze sie gotuje na likier (ok.3h) bo w przeciwnym razie nie bedzie gesty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szarszes
hmmm...:) ja także robie likier, ale od niedawna i zawsze kupuje mleko skondensowane ale SŁODZONE i nie gotuje go wcale tylko dodaje tak na żywca do wódki i wychodzi niezłe:) więc po co gotowac?? a i jak kupie mleko ale niesłodzone, to co?? trzeba dodać cukru?? bo nigdy nie kupywałem takiego. a i mam drugie pytanie: czy ze zwykłego mleka można zrobic mleko zagęszczone??? chciałem zrobić tak, że: gotowac mleko i dodawac cukru i zostawic do ostygnięcia,-powinno zgęstnąć?? jak to zrobie to napisze co mi wyszło:) pozdrawiam i czekam na wasze odpowiedzi:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×