Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

uaua

cukrzyca a ciąża

Polecane posty

niedawno dowiedziałam sie, ze mam cukrzyce typu II (insulinoniezależną). meczy mnie jedna kwestia: mianowicie ciaza.na razie jej jeszcze nie planuje, ale mimo wszystko chcialabym wiedziec jedna rzecz. czy sa na tym forum mamy chorujace na cukrzyce? czy miałyscie problemy z zajsciem w ciaze i czy cukrzyca tego nie wyklucza (np. ze wzgledu na jakies zagrozenia zdrowia dziecka)? bardzo prosze o odp. pozdrawiam :)

Gość mi-mo-mu
Każda mama ma cukrzyce jak jest w ciąży .. a jeśli ma jeszcze wrodzoną cukrzyce to porostu poziom będzie podwiększony .. być może będziesz musiała brać jakieś leki żeby dzidziuś był zdrowy :) ... nie przejmuj się :) nie jedna mama miała przed ciążą cukrzyce i ma pięknego i zdrowego bobasa :D!!

:) to mnie pocieszyłaś :) jezeli to sie sprawdza w każdym przypadku, to naprawde spadł mi kamień z serca. dzieki :) slyszalam po prostu, ze kobiety chorujace na cukrzyce maja niemal 50% szans na urodzenie zdrowego dziecka, jezeli juz w ogole uda im sie zajsc w ciaze :/ ale mam nadzieje, ze to nieprawda. podrawiam.

Gość w kwestii formalnej
Teoretycznie mozna urodzic dziecko, gdy cierpi sie na cukrzyce. Ciaze jednak musisz dokladnie zaplanowac ze swoim diabetologiem i ginekologiem. Zanim podejmiesz starania bedziesz miala zmienione leki, ktore przyjmujesz na insuline humanizowana (leki przeciwcukrzycowe sa toksyczne dla plodu). Jednym slowem przed i w czasie ciazy musisz byc pod scisla kontrola lekarska, a wtedy bedzie dobrze. PS. Nie u wszystkich kobiet w ciazy wystepuje cukrzyca ciezarnych.

Gość anrella
a jak się stwierdza że ma się cukrzuce typu II Cukier naczczo?? czu obciążenie glukoza? Jakie miałaś wyniki?