Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość duzy problem

nie wiem co robic??!!!??!!

Polecane posty

Gość duzy problem

kobietki mam problem nie wiem co teraz zrobic ....zrobilam za dluga pprzerwe poziedzy pigulkami a mianowicie dzis jest 8 dzien przerwy i nie wiem co sie stanie jesli nie wzielam tabletki wczoraj a wezme ja dzis czy owulacja bedzie miala miejsce?????

przecież owulacja zawsze ma miejsce natomiast jeśli chodzi o ochronę, to w tym m-cu lepiej sobie odpuść igraszki :)

Gość duzy problem
jak to???? przeciez przy regularnym przyjmowaniu pigulek nie ma owulacji i jajeczkowania....

Gość jest owulacja
ale jakeczko nie dojrzewa.Przeczytaj ulotkę-tam powinno coś być albo zapytaj lekarza.Być może wystarczy dodatkowe zabezpieczenie przez 7 dni ale głowy nie dam sobie uciąć.

Gość duzy problem
qrcze....ale mam opuscic ta jedna tabletke czy wziasc wszystkie do konca??

lepiej chyba bierz, bo inaczej następny miesiąc też nie będziesz zabezpieczona

Gość mała mała
sprawdzilam ulotke- jest zahamowanie owulacji!!! a co do skutecznosci przy dłuzszej przerwie ,nie wiem niestety jak to wyglada...

Oczywiscie, ze nie ma zadnej owulacji! Wez dzis tabletke, a przez 7 dni zabezpieczaj sie dodatkowo i bedzie dobrze :)

Gość duzy problem
tylko ciekawe kiedy ta machina owulacyjna startuje czy jeden dzien bez pigulki cos zmieni i czy wystartuje...??ehhh

Współczesne pigułki hormonalne mają czterotorowe działanie: hamują owulację zagęszczają śluz szyjkowy zaburzają ruch jajowodu powodują niedorozwój śluzówki macicy Ze względu na minimalizację skutków ubocznych, pigułki hormonalne mają obecnie stosunkowo niską zawartość hormonów. W czasie ich stosowania blokada jajnika nie jest całkowita, co sprawia, że do jajeczkowania czasem dochodzi. Śluz nie zatrzymuje też wszystkich plemników. W takiej sytuacji może dojść do połączenia komórki jajowej i plemnika, czyli do poczęcia. Spowolnienie ruchu jajowodu powoduje, że powstały zarodek nie może dotrzeć do macicy na czas. Nawet gdyby tam zdążył, to nie miałby się gdzie zagnieździć ze względu na niedorozwój śluzówki macicy. Pigułki hormonalne nie mają wyłącznie antykoncepcyjnego (przeciwpoczęciowego) działania, są środkami antynidacyjnymi, czyli uniemożliwiają zagnieżdżenie się w macicy poczętego dziecka, przez co powodują jego śmierć. Środki hormonalne rozregulowują naturalną gospodarkę hormonalną i po ich odstawieniu mogą wystąpić kłopoty z jej funkcjonowaniem. Pierwsze cykle mogą być trudne do interpretacji a objawy śluzu mogą być nietypowe. Po decyzji odstawienia pigułki kobieta powinna do końca wziąć preparat z opakowania przeznaczonego na dany cykl i czekać na krwawienie. Po krwawieniu, które nie jest miesiączką, ale krwawieniem z odstawienia pigułki, nie przyjmuje się dni niepłodnych w okresie przedowulacyjnym. Należy rozpocząć obserwację objawów i czekać na wzrost temperatury. Za początek okresu niepłodności poowulacyjnej w pierwszym cyklu po odstawieniu pigułki przyjmuje się wieczór czwartego dnia wyższej temperatury po dniu szczytu. W następnych cyklach można stosować już normalną procedurę wyznaczania niepłodności poowulacyjnej. Jeżeli chodzi o niepłodność przedowulacyjną, to kobieta, która brała pigułki hormonalne, może ją wyznaczyć od drugiego cyklu stosując tryb dla kobiety początkującej (patrz: NPR-Typowy cykl). Może to zrobić jeśli ma długości minimum 12 cykli sprzed brania pigułki. Nie może stosować danych z okresu brania pigułki. Pragnąc powiększenia rodziny, ze względu na dobro dziecka, nie należy podejmować starań o jego poczęcie wcześniej niż po upływie 6 miesięcy od odstawienia pigułki hormonalnej. Wśród dzieci poczętych wkrótce po odstawieniu środków hormonalnych częściej występują wady wrodzone i poronienia.

Gość mała mała
rafael ty widze nie ma pojecia na ten temat i głupoty gadasz :0 poczytaj troszke wiecej a potem sie odzywaj...

hehe, doczytaj najpierw z czego się bierze to regularne krwawienie

Rafael, Ty chlop jestes? To sie nie wypowiadaj :P To nie jest miesiaczka, tylko tzw. krwawienie z odstawienia. Organizm nie dostaje hormonow i pojawia sie krew.

Gość duzy problem
przeciez to nie z owulacji jest krwawienie miesiaczkowe .

Gość duzy problem
patio jakie bylo twoje przeslanie bo nie rozumiem zwiazku z tematem???

Gość a poza tym
jajeczkowanie = owulacja. Kurde, glupota w narodzie kwitnie...

Gość duzy problem
wiem ze jajeczkowanie to owulacja!!!!! przeciez nikt nie mowi ze jest inaczej??!! a ja nadal nie wiem co robic tzn czy bede zabezpieczona??

Gość duzy problem
dziekuje wiem wiem mam nadzieje ze bedzie dobrze:)

Gość bonnie_blue
Do rafael Ja mam cykle bezowulacyjne i jakos okres dostaje. Idiota

Gość bonnie_blue
do duzy problem Przeciez nowe opakowanie zaczyna sie 8 dnia przerwy. Chyba, ze Ty zaczelas 9 dnia przerwy. W takim razie zabezpieczaj sie dodatkow przez 7 dni

Gość duzy problem
9-tego a nie 8-ego i stad te watpliwosci oki dzieki za rady :)