Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość slonko20

Mały płód??

Polecane posty

Gość ciazowa
Nie wierzcie usg. Dzień przed porodem zmierzono wage dziecka 3500, urodziłam 4100 g. W ciąży mówiono, że dziecko nie bedzie duze. Teraz jestem w ciazy nr 2 i nie mam jakis wielkich rozmiarów dzoecka- raczej skoromnie w normie. Ale to nie znaczy ze dzidzius bedzie mały. Kochane kolezanki- nie wazna waga w ciązy dziecka tylko zdrowie. Pamietajcie- duze dziecko to duza waga- obciązenie dla kregosłupa i ciezsza opieka. A dzieci i tak wyrównają się we wzroście te duze i małe z porodu. Lepiej dla matki gdy dziecko jest mniejsze, dla dziecka tez- poród ma łagodniejszy i mniej powikłań.

Gość musicie wiedzieć że USG
ma swoje ustalone z góry normy i na dzień porodu dziecko w/g usg powinno ważyć 3500g a przecież prawidłowa masa donoszonego noworodka jest od 2501g wzwyż zatem każde dziecko, które waży mniej lub więcej niż te książkowe 3,5kg będzie miało rozbieżność między datą porodu wyznaczoną z miesiączki, a tym co wymierzy usg poza tym trzeba brać pod uwagę precyzję lekarza, który mierzy dziecko na usg to wszystko składa się na rozbieżności między tym co faktyczne, a co w/g usg;)

Gość kkktekiea
Przede wszystkim czy usg było dobrze zrobione???? Najlepiej zrobić usg u 3 różnych lekarzy na dobrym sprzęcie. W 21 tygodniu możesz już zrobićusg 4D. Ja robiłam je w 22 tygodniu i wrażenia bezcenne. :-) Polecam, sama wszystko zobaczysz dokładnie. Ja swoje dziecko wykarmiłam w ciąży zupą wielowarzywną gotowaną na 1 serku topionym i tłustej śmietanie. Codziennie 2 talerze takiej zupy zjadałam. W ciąży przytyłam ogólnie 7 kg, za to dziecko idealne i moja figura też :-) Jedz dużo warzyw, owoców, drobiu. I przede wszystkim zrób gdzie indziej usg!

Gość sandruchaaa.xD
hej dziewczyny bylam dzis u ginekologo i powiem szczeze ze bardzo sie zmartwilam . jestem w 30 tygodniu ciazy i lekarz powiedziaal ze moj synek jest za maly :(( bardzo sie martwie ze moze byc zlee :(

to nie musi znaczyc nic zlego... Mi sie ciaza do 34 tygodnia rozwijala dobrze, co prawda dziecko nie przybieralo duzo, ale bylo w normie (w 34 tyg. bylo okolo 1900 gram). Na kolejnej kontroli, w 38 tyg. okazalo sie, ze przybralo bardzo malo, bo okolo 500 gram i wazy niecale 2500, do tego okazalo sie, ze mam niewydolnosc nerek, co jest przyczyna tego, ze dziecko nie rosnie. Od razu skierowanie do szpitala i wywolanie porodu. Moj ginekolog stwierdzil, ze ona i tak juz nie urosnie, a mi sie moze pogorszyc tylko z nerkami. Moja coreczka urodzila sie zdrowa, chociaz bardzo mala, wazyla 2380 i mierzyla 47 cm. Teraz ma prawie 9 miesiecy i z waga jest pomiedzy 10, a 25 centylem, wzrost ponad 75 centyl. Jest zdrowa i rozwija sie dobrze.

Gość kjghhgflj;
nie opowiadajcie że wielkość i waga nie są ważne.. istnieje w ginekologii taki termin jak hipotrofia płodu.. tzn płód jest mniejszy tygodniowo niż rzeczywisty tydzień ciąży.. dobry ginekolog wyłapie coś takiego.. jeżeli ciąża ma 34 tygodnie a dziecko ma wymiary na 31 tydzien to właśnie z tym mamy do czynienia.. hipotrofia ma to do siebie że im większa ciąża tym mniejsze zagrożenie.. mojej bratowej siostra urodziła w 36 tygodniu ciąży córkę która była na 33 tydzień.. jest zdrowa, nie ma roku a chodzi i rozwija się świetnie.. ale kiedy hipotrofia występuje ok 24 tygodnia a dziecko jest na 22 tydzień to małe są szanse że dziecko przeżyje.. a jak przeżyje to patrzcie w przyszłość.. nie chce was straszyć ale coś takiego jest.. może być ok i stary sprzęt -zgadzam się najważniejsze to sprawdzić u innego lekarza na innym usg i trafić na dobrego lekarza..

Gość no zupełnie inne powody
hipotrofii są na etapie 22 tc, a inne po 30 tc te około 22 tc to niestety, ale wady genetyczne płodu, aberracje chromosomowe, a te po 30 tc dotyczą w zdecydowanej większości dzieci ZDROWYCH, których wzrost zostaje zahamowany z powodu różnych czynników np. słabych przepływów, zakażeń wewnątrzmacicznych itd.

Gość inernatkaiiii
Hipotrofia płodu to termin znacznie szerszy niż wy tutaj dziewczyny wypisujecie, głupoty wyrywkowo przytoczone z internetu.Tylko straszycie inne dziewczyny.

Gość HOBBITKA
DZIEWCZYNY NIE STRASZCIE CIĘŻARNYCH Z TĄ HIPOTROFIĄ PŁODU, ŻEBY NA TEN TEMAT SIĘ WYPOWIADAĆ TRZEBA COŚ WIEDZIEĆ A NIE PRZECZYTAĆ W INTERNECIE NA JAKIMŚ FORUM, NIE MOŻNA TEŻ NA 100 % BRAĆ POMIARÓW Z USG PONIEWAŻ SĄ TO ZAWSZE WARTOŚCI PRZYBLIŻONE A NIE DOKŁADNE NA 100 % NIE ZALEŻNIE OD TEGO JAK DOBRE JEST USG. A TUŻ PRZED PORODEM RÓŻNICA MIĘDZY MASĄ URODZENIOWĄ DZIECKA A WYNIKIEM Z USG MOŻE WYNOSIĆ NAWET +/- 600 GRAM . POZDRAWIAM

Gość 34 tc i waga płodu tylko 1900g
??? no jeśli na tym etapie Twój lekarz twierdzi, że to waga prawidłowa, to ja nie mam pytań:O fajny lekarz:O przecież to już wtedy twoje dziecko ważyło za mało i co tu się dziwić, że urodziło się hipotroficzne:O

Gość adzia1982
2 tyg w tą cz y w ta to oki powyżej się martwimy